Nem kacsa

2020.03.09. 06:00

Nagy erőkkel keresik tovább a földönkívüli lényeket a SETI után

Véget ér a Berkeley egyetem kutatóközpontjának huszonegy éves keresése, mostantól csak egy orosz milliárdos tart zseblámpát az űrbe.

Forrás: Shutterstock

A rossz nyelvek – és a Wired – szerint egy koktélpartin támadt David Gedye tudósnak egy ötlete még 1995-ben.

Mi lenne – gondolkozott –, ha a világ személyi számítógépeit összekapcsolnák az interneten, hogy létrehozzanak egy virtuális szuperszámítógépet, a SETI-t, ami segít a földön kívüli intelligencia keresésében?

A SETI (angolul „Search for Extra-Terrestrial Intelligence”, azaz a „földön kívüli intelligencia keresése”) interdiszciplináris tudományág, melynek célja a földön kívüli, intelligens élet felfedezése.

Akkor semmi nem lett a tervből, de négy év múlva Gedye és munkatársa, David Anderson elkészítette a szoftvert, hogy megvalósuljon az idegenvadászat: SETI @ home-nek hívták.

Aki letöltötte és feltelepítette a SETI@home programot, annak a gépe a használaton kívüli üresjáratokban, kvázi képernyővédőként a begyűjtött rádiójeleket vetette alá számításintenzív elemzési feladatoknak, és próbált abban az idegen létformákra utaló mintákat találni – majd az eredményeket visszaküldte a központba. A cél az volt, hogy kiszűrjék az űrből a természetes rádiófrekvenciás zajt, s analizálják az értékelhető tartalmakat.

A SETI akkora siker volt, hogy kevéssel az indulása után már 226 országból 2,6 millióan bocsátották rendelkezésre a számítógépüket. Együttesen másodpercenként mintegy 25 billió számítást hajtottak végre, ami azt jelentette, hogy a SETI @ home a világ legjobb szuperszámítógépe kapacitásának a kétszeresén működött.

UFO-kat észleltek – már ha csakugyan –, de rádiójeleket nem.

Persze számos magyarázat lehet a Földön kívüli intelligens élet jeleinek hiányára, az is meglehet, hogy csupán rossz frekvencián kutattak, vagy a földi interferencia zavarta meg a vizsgálatokat.

Mindenesetre most " target="_blank" rel="noopener noreferrer">a SETI kutatói bejelentették, hogy március végén lezárják a programot.

Thanks to the many volunteers who have helped crunch data for SETI@home in the last two decades. On March 31, the project will stop sending out new work to users, but this is not the end of public engagement in SETI research. pic.twitter.com/P0t0v8w7n4

A temérdek adat feldolgozásában az otthoni számítógépek kapacitását már nem fogják igénybe venni, ezentúl csak helyben elemzik az összegyűjtött információkat.

Az orosz milliárdos folytatja

Bár úgy tűnik, nincs odaát egy elképesztően fejlett civilizáció, amelyik hihetetlenül erős adókészülékkel próbálna kapcsolatba lépni, az idegenvadászat azért más kezekben rendületlenül folytatódik.

Időközben ugyanis Jurij Milner orosz milliárdos 100 millió dollárjából elindult a Breakthrough Listen nevű program. A 2015-ben elstartolt, a tervek szerint tíz éven át tartó kutatás célja, hogy a világ legerősebb űrteleszkópjaival „lehallgassa” a földönkívüli kommunikációt.

A teleszkópok tízszer nagyobb égboltot fürkésznek, leolvassák a teljes 1–10 gHz-es tartományt, az úgynevezett „csendes zónát”, azt a spektrumot, amit nem szűrnek meg a kozmikus sugárzások, vagy a földi légkör. Ha vannak intelligens lények, mondják, azok nyilván ebben a zónában küldenek jeleket, amelyen úgymond meg lehet hallani őket.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!