Kockázatok és mellékhatások

2020.02.13. 06:00

Valentin-nap, az egyedülállókat várja a társkereső

Szinglikre is nyomás nehezedik, hogy programot szervezzenek maguknak erre a napra.

Forrás: Shutterstock

A társkereső appok segítenek kielégíteni ezt az igényt. Vagy mégsem?

Igazán könnyű jobbra húzni az alkalmazásban egy képet, de a szerelemhez vezető digitális útnak is vannak kockázatai és mellékhatásai.

A népszerű társkereső appokat, Tindert, Badoo-t és a többit gyakran használják csalinak a személyes adatok megszerzésére, hogy aztán kéretlen reklámokkal bombázzák a felhasználókat, vagy akár drága előfizetésekre költsék a pénzüket.

Ezeknek az átverős utánzatoknak persze semmi közük a valódi applikációkhoz, de

szívesen használják az igazi társkeresők nevét és dizájnját.

A húsznál több társkereső alkalmazás nevét és a „dating” kulcsszót használó malware-ek elemzése a Kaspersky kutatásában kimutatta, hogy 2019-ben a legális alkalmazások álcája alatt 1963 egyedi fájlt terjesztettek. Ezek kétharmada (1262 fájl) a Tinder név alatt futott, hatoduk (263 fájl) pedig a Badoo-hoz volt köthető – mindkét app világszerte ismert.

Hogy ezek a kártékony fájlok mennyire veszélyesek, az fájlonként eltérő: lehetnek más malware-eket letöltő trójai vírusok, pénztárcát zabáló, drága SMS-eket küldő programok vagy reklámszoftverek. Nagy esély van rá, hogy ahányszor jelzés érkezik a felhasználó készülékére, az valamilyen bosszantó reklámértesítés, és nem egy potenciális randipartnertől érkező üzenet lesz.

Az egyik ilyen, első ránézésre Tindernek kinéző alkalmazás például valójában banki trójai vírus, ami folyton hozzáférési jogokat kér, és amint megkapja, minden olyan jogot megad magának, aminek segítségével a felhasználó pénzéhez juthat.

Van olyan „társkereső” app is, amelyik rögtön a telepítés után „Beállításoknak” nevezi magát, hamis hibaüzenetet mutat, majd később eltűnik, hogy aztán néhány nappal később kéretlen reklámokkal térjen vissza.

Az adathalászatra szakosodott kiberbűnözők sem hagyják ki az alkalmat, hogy a szerelmet keresőkön élősködjenek:

az internetet elárasztják a népszerű társkereső alkalmazások és weboldalak (például a Match.com és a Tinder) hamis kópiái.

A felhasználókat arra kérik, hogy adják meg személyes adataikat, vagy hogy a közösségi médiás fiókjaikon keresztül kapcsolódjanak az alkalmazásokhoz. Az eredmény nem meglepő: az adatokat később a kiberbűnözők használják fel vagy értékesítik, a felhasználó pedig semmit sem kap.

Tindernek álcázott adathalász weboldal arra próbálja rávenni a felhasználókat, hogy regisztráljanak, és találjanak maguknak randipartnert

A statisztikákból az is kiderül, hogy Valentin-nap előtt megnő az érdeklődés a szerelmi témák iránt. A PeopleMedia weboldal adathalász verzióján tett kattintások száma például Valentin-nap előtt majdnem egy hónappal több mint a kétszeresére nőtt.

Valentin-nap előtt a biztonsági cég a következőket tanácsolja a felhasználóknak:

• Mindig ellenőrizze az alkalmazásengedélyeket, hogy lássa, mit tehetnek meg a telepített alkalmazásai.

• Ne telepítsen alkalmazásokat nem megbízható forrásokból, még akkor sem, ha erősen reklámozzák azokat, és blokkolja az ismeretlen forrásból származó programok telepítését az okostelefonja beállításaiban.

• Informálódjon a felkeresni kívánt társkereső weboldalról: keressen rá a neten, hogy milyen a hírneve, és próbáljon meg felhasználói véleményeket találni.

• Használjon megbízható biztonsági megoldást, például a Security Cloud szoftvert, amely fejlett védelmet nyújt Mac-en, PC-n és a mobil eszközökön egyaránt.

A társkereső appok biztonságos használatához:

• Ne osszon meg túl sok személyes információt idegenekkel.

• Győződjön meg róla, hogy valós személlyel találkozik-e, mivel a csalók gyakran hamis profilt használnak az átveréseikhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!