Ha még nem tudná

2020.01.31. 06:00

Huawei telefonon kis ügyességgel rögzíteni lehet a telefonhívásokat

Szinte napi gyakorisággal vetődik fel a kérdés magyar és angol nyelvű fórumokon, hogy miként lehet a kimenő vagy bejövő hívásokat rögzíteni. Egyáltalán: lehet-e?

Forrás: Shutterstock

A hangrögzítés érzékeny téma. A Google még 2018-ban, az Android 9-es operációs rendszer bevezetésével felszámolta ezt a lehetőséget. Ugyan még ma is több szoftver ígéri, de leginkább csak rossz minőségben, kihangosított készülékkel, hackelt szoftverrel, rootolt telefonon megy a dolog.

Ehhez képest a Huawei-en már régen újra rendelkezésre áll, s

minden bonyodalom nélkül lehet rögzíteni a telefonbeszélgetéseket.

Nincs figyelmeztető pittyegés, hibátlan a hangminőség.

Hogyan lehet bekapcsolni a hívásrögzítőt?

Egy alkalmazást kell feltelepíteni a készülékre, amivel aktiváljuk a hívásrögzítő funkciót.

Figyelemre méltó, hogy az app nem a gyár oldaláról, hanem a gyárhoz hivatalosan nem kötődő, csak azzal szoros kapcsolatokat ápoló Huawei Blog oldaláról tölthető le. Keressük fel a blogot, vagy egyszerűen csak kattintsunk ide: a fájlmegosztón óvatosan, nem a tucatszám feltűnő reklám egyikére, hanem a „Click here to start download” gombra kattintsunk, s máris ingyen megkapjuk aremekül működő HwCallRecorder alkalmazást.

A számítógépre töltött fájlt másoljuk át a mobilra, vagy eleve oda töltsük le. Adjunk engedélyt a külső forrásból származó apk telepítése, ha ez eddig még nem történt volna meg. (Telepítés után biztonsági okokból visszavonhatjuk az engedélyt.)

Érintéssel telepítsük az apk-t, majd a telefon újraindítása után jobbra fenn, a hárompöttyös menüben válasszuk ki a Beállítások opciót. A megnyíló „Hívások automatikus rögzítése” almenüben kiválaszthatjuk, hogy innét kezdve az összes hívásunk hanganyagát rögzítjük, vagy a tárcsázóban megjelenő új ikon érintésével egyenként indítjuk el a felvételeket.

A rögzített hívásokat a mobil szokott hangkönyvtárában, vélhetően a Belső tárhely/ Sounds/ Callrecordban találjuk.

Tartsuk be a jogszabályi előírásokat!

Bár például a bírósági gyakorlat különösen indokolt esetekben néha figyelembe veszi a felvett hanganyagot, mielőtt használatba vennénk a szolgáltatást, feltétlen érdemes elolvasni a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) innen letölthető tájékoztatását a hívás rögzítés/felhasználás jogi hátteréről.

A személyes adattal való visszaélés bűncselekmény, tehát csak a törvényi előírások figyelembe vételével szabad használni ezt a funkciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!