Új szakadékok

2019.11.10. 18:00

Nagyot nőtt az internethasználat, de a nők lemaradnak

Jelenleg mintegy 4,1 milliárd ember van a világhálón a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) jelentése szerint.

Kép: Shutterstock

Forrás: Shutterstock

A szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy a világ egyes térségeiben a nők lemaradnak e téren a férfiak mögött.

A világ női népességének több mint fele, 52 százalék még nem használja az internetet, a férfiak esetében ez az arány 42 százalék. Az Egyesült Államok kivételével a világ minden térségében több férfi felhasználója van a világhálónak, mint nő – derül ki a jelentésből.

Bőven van még mit tenni

Az internetet mostanra a világ lakosságának 53,6 százaléka használja, ám 3,6 milliárd ember még nem csatlakozott a világhálóra, főként a kevésbé fejlett országokban.

„Szükség van célzott erőfeszítésekre annak érdekében, hogy csökkentsük a szélessávhasználat árát, és innovatív politikák kellenek a hálózatok kiterjesztésének finanszírozására” – mondta Doreen Bogdan-Martin, az ITU telekommunikációs fejlesztési részlegének vezetője.

Nem csökken, hanem nő a szakadék

Az internetre leggyakrabban mobiltelefonokról csatlakoznak a felhasználók, és az ITU becslései szerint a világ lakosságának 96 százaléka él olyan helyen, ahol könnyen elérhetőek a mobilhálózatok, amelyek 93 százaléka manapság 3G vagy annál magasabb szintű.

A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy Afrikában, az arab országokban és az ázsiai-csendes-óceáni térségben nő a szakadék a férfi és a női internethasználók között. A szakadékot szélesíti, hogy a férfiaknak nagyobb arányban van mobiltelefonjuk.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!