Eddig csak sejthettük

2019.11.08. 06:00

MRI igazolja: a képernyőbámulás árt a gyermeki agy fejlődésének

Mágneses magrezonanciás képalkotó eljárással bizonyították, hogy a kijelzők, képernyők korai használata kihat az agy fejlődésére.

Forrás: Shutterstock

Az amerikai Cincinnati Gyermekkórház orvosai tudományos publikációban tették közzé, hogy a háromtól ötéves korig tartó életkorban károsítja a gyerekek agyának fejlődését, ha kijelzőkkel babrálnak. A munkáról beszámolt többek között a The New York Times.

A tanulmány alábbi fotója kékkel mutatja, hogy az agy mely részeinek fehérállománya érintett.

Forrás: cincinnati.com

Károsodást tapasztaltak azoknál a gyerekeknél, akik napi egy óránál többet néztek képernyőket – mondta John Hutton, a Cincinnati Gyermekkórház vezető orvoskutatója. – Esetükben a fehérállomány lassabban fejlődik.

Meg kell határozni az egészségügyi határértékeket

Számos kisgyerek napi két, némelyik napi ötnél több órát tölt el valamilyen kijelzővel.

Ami drámai hátrányt okozhat, hiszen a fehérállomány meghatározó a kognitív képességek kialakulásában, így a nyelvtanulás és az olvasás elsajátításában.

Gyengülhet a kifejezőképesség, lassul a gondolkodás sebessége, állapította meg a tanulmány.

Dr. John Hutton hangsúlyozza, tovább kell dolgozni azon, hogy minél részletesebben megértsék a képernyőhasználat hátrányos hatásait a korai gyermekkorban és a nevelők, döntéshozók, szülők számára meghatározzák az egészségügyi határértékeket.

Éppenséggel ugyanis

az első öt év a meghatározó értelmi képességeink kialakulásában,

s ma már általánossá váló gyakorlat, hogy az egészen kicsi, akár három év alatti gyermekek mindenhová magukkal vihetik a különféle kijelzőket, képernyőket.

A cincinnati.com cikke felhívja a figyelmet a tanulmányra, amely megállapította, hogy képernyő előtt töltött idő kimutathatóan negatív hatással lehet az óvodás gyerekek koncentrálóképességére, illetve arra, hogy a mobiltelefon-használat késleltetheti beszéd kialakulását.

Mit tanácsolnak a szülőknek?

Ajánlás szerint a 2-5 éves gyerekek napi egy óránál ne legyenek többet képernyő előtt, a kisebbek pedig egyáltalán ne foglalkozzanak semmilyen kijelzővel. A szülőknek ki kell jelölniük a média-mentes időszakokat és helyszíneket, mint például a vacsorázás, az utazás, és a hálószobai tartózkodás.

Dr. Hutton közölte, hogy kutatásuk még kezdeti szakaszban tart.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!