Agyi implantátummal

2019.10.04. 14:52

Újra jár egy férfi a saját gondolataival vezérelt exoskeleton-vázzal

Mikor először mozgathattam a négy végtagomat, úgy éreztem magam, mint az első ember a Holdon – mondta.

This handout photograph taken on September 2019 and released by Clinatec Endowment Fund (fonds de dotation Clinatec) on October 3, 2019, shows French tetraplegic 'Thibault' as he stands while wearing an exo-skeleton at Clinatec laboratory at the University of Grenoble. - Paralysed since a fall four years ago, 'Thibault' now manages to direct the movements of an exoskeleton by thought, a kind of motorized armour. A first by French researchers, which opens up important perspectives for paraplegics. (Photo by HO / CLINATEC ENDOWMENT FUND / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / FONDS DE DOTATION CLINATEC - CLINATEC ENDOWMENT FUND" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Négy éve egy balesetben 15 métert zuhant a harminc éves Thibault, a gerince megsérült és mind a négy végtagja lebénult. A következő két évét kórházban töltötte.

A Grenoble-i Egyetem és a Clinatec kutatóközpont exoskeletonos, vagyis külső vázas kutatásának keretében

agyának felszínére, a mozgásirányítási terület fölé az alábbi képen látható implantátumból kettőt ültettek be a kutatók.

Mindegyik eszközön 64 elektróda érzékelte az agytevékenységet és közvetítette a jeleket egy számítógépnek – írja a BBC.

Először számítógépes játékkal kellett gyakorolnia virtuális figurája, vagyis avatár mozgatását az agyi implantátum segítségével, majd ráerősítették az exoskeletont, hogy próbáljon meg mozogni benne.

Mozdulatai, különösen a gyaloglása még messze nem tökéletes,

de a kutatók szerint a megközelítés egy napon javíthatja a betegek életminőségét.

A mennyezethez erősítik, de az ő agya irányít

„Ilyen lehetett, amikor az ember az első lépéseket tette meg a Holdon. Előtte két évig nem tudtam járni, elfelejtettem, milyen állni, és azt is, hogy magasabb vagyok, mint a többiek a laborban” – mesélte Thibault, aki azt kérte, családnevét ne közöljék.

A kar mozgatása bonyolultabbnak bizonyult, tovább tartott, míg megtanulta.

A 65 kilogrammos robotszerkezet nem tudja teljes mértékben visszaadni a mozgáskészséget, mégis nagy lépést jelent azokhoz a hasonló elven működő szerkezetekhez képest, amelyek egy-egy végtag gondolati irányítását tették lehetővé.

A férfi a vázban úgy tudott mozogni, hogy a mennyezethez erősítették, nehogy elessen benne, ami azt jelenti, hogy a szerkezetet egyelőre nem lehet a laboratóriumon kívül használni.

350 ezredmásodperc a gondolattól a cselekvésig

Alim-Louis Benabid, a Clinatec vezetője szerint messze vannak még az önálló járástól, nincsenek meg a gyors és pontos mozdulatok, amelyekkel az elesést meg lehetne előzni.

Thibault-nak 71 százalékban sikerült keze-lába mozgatásával, csuklója elfordításával megérintenie a kijelölt célpontot.

„Megmutattuk, hogy az alapelv helyes, bizonyítottuk, hogy az exoskeletonnal fokozni tudjuk a páciens mobilitását” – mondta Benabid.

További terveik között szerepel az ujjak mozdulatainak irányítása.

A gondolattól a mozdulatig 350 ezredmásodperc telhet el. A tudósok ehhez az implantátumonként 64 elektródából csak 32-t használnak, tehát van még lehetőség további agyi jelek olvasására nagyobb kapacitású számítógépekkel vagy mesterséges intelligenciával.

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!