Óvatos találgatások

2019.09.26. 17:46

Kínai hackereket gyanítanak az Airbus kibertámadásai mögött

Jelentések szerint alvállalkozóin keresztül vált támadások célpontjává a repülőgépgyártó.

Az elmúlt hónapokban négy nagyobb támadással vették célba az európai repülőgép-konstruktőr alvállalkozóit – közölte az AFP francia hírügynökség.

Számos biztonsági forrás azt gyanítja, hogy

az ipari kémkedési műveleteket Kínából irányították.

A kibertámadás a francia Expleo műszaki tanácsadó csoportot, a brit Rolls-Royce repülőgép-hajtómű gyártót és két francia, az AFP által meg nem nevezett alvállalkozót érte. Az Expleonál sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták az értesülést, a Rolls Royce pedig még nem válaszolt a megkeresésre.

Minden fél végtelenül óvatos a támadás okainak megválaszolásában, mert nehéz egyértelműen azonosítani az elkövetőket – írta a hírügynökség. Az AFP által megkérdezett források ugyanakkor a Kínának dolgozó hackereket gyanítják a történtek mögött.

Frissítés: Kína tagadja, hogy köze lenne a történethez

A kínai külügyminisztérium pénteken tagadta azt a vádat, miszerint Kínának köze lenne az Airbus repülőgépgyártó vállalat alvállalkozói ellen az elmúlt hónapokban intézett kibertámadásokhoz.

Keng Suang kínai külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján elmondta: az elmúlt időszakban több olyan cikk jelent meg, amely mindenféle bizonyíték nélkül Kínát teszi felelőssé a kibertámadásokért. A szóvivő szakmaiatlannak és felelőtlennek nevezte az ilyesfajta írásokat, amelyeknek szerinte az a célja, hogy lejárássak Kínát.

„Biztosíthatom önöket afelől, hogy Kína határozottan védi a világháló biztonságát, és a kibertámadások minden formáját ellenzi” – fogalmazott.

Borítóképünk illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!