Első benyomások

2019.09.23. 08:43

Csak előrendelhető az új iPhone, de már kézbe vettük

Két változatot, a hosszú nevű iPhone 11 Pro Max-ot és az „olcsó” iPhone 11-est próbálhattuk ki.

A man tests his smartphone inside an Apple store in Hong Kong on September 20, 2019. (Photo by Philip FONG / AFP)

Mindkét készülékből 64GB-os darabot kapott az Origo, ami végül is a tesztidőszak rövidsége miatt bőven elegendő volt, hiszen nem volt idő telepakolni képekkel, videókkal.

iPhone 11 Pro Max

Az Apple új csúcsmobilja a dobozából kivéve nem nagyon különbözik az elődjétől, amíg meg nem fordítjuk és meg nem látjuk a hátlapján azt a bizonyos elhíresült hármas optikát, amely már a bejelentés előtt is megosztotta az internet közösségét, azután pedig rengeteg vicces grafikának, mémnek szolgált alapjául.

Egyébként valóban kissé fura ez a fajta kamerasziget, ami egyrészt egy négyzet alakú kiemelést, majd ezen belül a kameráknak még három kis szigetet tartalmaz, tehát a négyzetes emelés még nem volt elég, hogy elférjenek benne az optikák.

Kijelző, hardver

A 158 x 77,8x8,1 mm-es és 226 grammos házon ülő kijelző egy 6,5 hüvelykes SuperRetina XDR OLED darab 1242 x 2688 pixeles felbontással, 800 nites fényerővel, ami azt jelenti, hogy nincs az a napsütés, amiben ne látszanának rendesen az ikonok.

A készülék hátoldala matt üveg, ami jobb, mint az elődé, hiszen ez remélhetőleg tok nélkül sem csúszik majd le minden felületről, mint az X, vagy az XS.

A számítási teljesítményért Apple A 13-as Bionic chipset felel, amit 4GB RAM támogat. Ez a mai Android csúcsmodellek 12GB-jaihoz képest semminek tűnik, de ez a világon semmit nem jelent az iOS rendszer és a hardver kiváló együttműködésének köszönhetően.

És valóban, az úgynevezet felhasználói élmény tökéletes, zökkenőmentes, mint mindig.

Az akku 3969 mAh kapacitású, ezzel a gyártó 20 órás beszélgetési és 80 órás zenehallgatási időt ígér. A tesztidőszak két napja alatt egyébként tényleg nem kellett tölteni a telefont, pedig rendesen használták, ami egy mai okostelefontól nem rossz teljesítmény. Ezt az akkut a gyárilag mellékelt, 18W-os gyorstöltő 30 perc alatt tölti fel 50%-ig.

Kamera, fotós funkciók

Kamerából a Pro verzióban három van, így egy külön optika felel a zoomért(2x) és a nagylátószögű felvételekért. Előbbi egyébként az olcsóbb modellből kimaradt.

A lencsék egyenként 12 megapixelesek (a hátlapiak és az előlapi egyaránt) az optikák pedig f/1.8, 26mm (normál), f/2.0, 52mm (tele), f/2.4, 13mm (széles) fényerejűek.

Ha már a kameráknál tartunk, meg kell említeni, hogy a fotók, amiket a telefonnal készítettünk remek minőségűek, a színek élettel telik, élesek, de mindez elvárható egy mai toptelefontól.

Új szolgáltatásként lép be a harmadik optikának köszönhetően a széles látószög (végre...) és a hátlapiakkal egyenértékű előlapi kamerának köszönhetően a lassított videós szelfi (a Slowfie).

A létszeres nagyítást nyújtó zoom azonban még mindig nem egy piacrobbantó darab, ellenben az éjszakai, vagy kevés fénynél készült felvételek viszont eléggé meggyőzőek.

iPhone 11

Az olcsóbb modell hardveresen szinte minden fontosabb ponton megegyezik a legerősebbel. A kijelzője viszont „csupán„ egy 828x1790 pixeles 6,1 hüvelykes LCD panel, szemben a Pro verziók OLED kijelzőjével.

Hiányzik itt a tele és kisebb az akku. Cserébe jóval kisebb, könnyebb és olcsóbb, mint a nagytestvérei.

Az Apple megint megcsinálta

Kihozott egy – illetve ezúttal egyszerre több – jól összerakott telefont, amibe belepakolta mindazt, amit a konkurencia már egy ideje tud és ezt egy óriási show keretében megpróbálja eladni azoknak, akik szeretik az almás termékeket.

Ami minden bizonnyal sikerülni is fog, mert az Apple ereje egy ideje már nem piacvezető innovációkban, hanem a hardverek, szoftverek és szolgáltatások minőségében és azok kényelmes együttműködésében rejlik. És persze ott van még a hiúsági „alma-faktor”, hiszen a teszt során nem tudták sehol úgy elővenni, hogy legalább egy-két kíváncsi pillantást ne gyűjtöttek volna be.

Borítókép: Philip Fong / AFP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!