DávidBlogGyőr

2014.03.16. 00:14

Ellentétek a teljesség igénye nélkül.

Úgy döntöttem, hogy az előző cikkeimet fogom tökéletesíteni, tehát aki olvassa, kattintson a régebbiekre is, mert lesz bennük bővülés. Mindig csak hozzá írni fogok, ezért meg lesz mindig teljesen. Tehát ez az utolsó!

Ellentétek, két téma:

 

1. Ingatlan - albérlet, bérlők jogai:

 

Az albérleti kérdést szeretném gyorsan tisztázni. Ilyenkor megszűnik az alá fölé rendeletségi viszony, amelyet Magyarországon elő szeretettel alkalmaznak. ’Én jómódú vagyok, te nem. Én tulajdonos vagyok te nem. Nekem vannak jogaim, Neked nincsenek.’ Az utosó mondaton van a hangsúly. Ezeket a dolgokat elég csak a tárgyalás idejére levetkőzni. A tulajdonos haszonszerzés céljából adja ki az ingatlant. A magyarországi viszonyokra jellemzően a tulajdonosnak bele kellene kalkulálni az árba a kötelező dolgokat egy bérlő után. Takarítás, festés, karban tartatás. Nem kaukció-t kell kérni, hanem havi 10.000 ezer Forinttal magasabb árat, így egy év alatt összegyűlik a két havi kaukció. A bérlő is tud saját tőkét képezni. Van akinek ez az életéhez szükséges kiegészítő forrás, van aki pedig hasznosítani akarja. 2 évente érdemes felülvizsgálni az aktuális helyzetünket, hogy tulajdonosként mit akarunk az igatlannal: eladni, átalakítani irodává vagy beköltözni és akkor az idegeskedéssel töltött napok száma nagyon lecsökken. Ez lehet a cél.

Az sem teljesen világos, hogy miért félnek attól, hogy ez meg az történik a lakásban, amikor egy albérleti szerződésben mindent lehet rögzíteni előre. Csak a lustaság és könnyelműség miatt nem kerülnek leírásra azok a dolgok, hogy például heti egyszeri takarítás kötelező. Nem kell jogásznak lenni ahhoz, hogy józan paraszti ésszel megfogalmazzuk egymással szembeni elvárásainkat. 

A szerződéseket magánszemélyek között emberi nyelven kell megfogalmazni és a nem a hatályos törvények alapján. Amennyiben olyan probléma lép fel,  azt polgári peres úton lehet érvényesíteni, de egy jó szerződéssel, ahol mindenkivel tudatva minden ezeknek a kockázatoknak veszélye minimálisra csökken. Vállalati és céges szinten van értelme jogszabályokkal teletűzdelt szerződésnek. Ezek alapján én mindenhol törekszem a szerződésre és az egyedi szerződésekre az élet más terültein is.

Felesleges lett volna bármit írni a z új PTK. Hatályba lépéséig. Persze ezzel most megmenthetem az elmúlt egy hónapot, de azon vívódtam, hogy írjak-e vagy ne írjak. Végülis írtam. Na ezeket a dolgokat nem szabad hagyni burjánzani, jobb ha mindig meg van csinálva.

Arról híresek vagyunk, hogy bármire képesek vagyunk "rákattani", ilyen például a devizahitelek. Jók ezek a hullámok egy olyan országban, ahol megengedhető, hogy az érzelmeink irányítsanak pár évre. Magyarország még nem tart ott. Sokkal nagyobb odafigyelésre van szükség, mert a a kapitalista társadalomban még mindig érzelmi alapon akarnak döntésre bírni. Ezen a területen ez nem engedhető. Legyen ez az új hullám, mindenkinek jó.

 

Dávid

 

2. Befektetési fejlődési morál az országban - 2014. 03. 31. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!