DávidBlogGyőr

2014.01.31. 00:04

Merj kérdezni, ha baj van azonnal!

Sziasztok! Az előző két cikket folytatva elkészült a következő. Aki pénzintézetben megbízik, mindig tartsa szem előtt, hogy ki van téve az emberi mulasztásnak és hibáknak itt is. Ilyenkor sem szabad kétségbe esni, mert alapvető jogai vannak, amelyet érvényesíthet. Összegyűjtöttem azokat a magyar állam által biztosított helyeket, ahol segítenek a problémák megoldásban.

 

Arra gondolok, hogy ha valaki pénzintézettől szenved kárt, akkor meg van a lehetőség az azonnali ingyenes segítség kérésre. Az első lépés a higgadtság megőrzése.

Minden esetben szerződéskötés előtt meg kell kérdezni mindent. Elég egyszer jól megcsinálni és pontosan felvilágosítani egy szerződésről, hogy jól informáltak legyünk. Ez a pénzpiaci szereplők erkölcsi kötelessége. Ugye senki nem szenvedhet kárt amiatt, mert sietni kellett vagy, mert az most úgy sem olyan fontos, ezért nem mondok el bizonyos információkat. Sőt azt kell éreznünk, hogy pénzintézet van értünk és nem fordítva. Minden esetben az ügyfélnek van igaza, csak természetesen a pénzügyi szakember is ember. Akinek volt rossz tapasztalata, kezdje azzal mindenhol minden helyzetben, hogy elmondja, mert sok esetben még 1 év elteltével is van megoldás. Ne legyünk restek azonnal ezt megtenni. A problémát mindig csírájában kell elfojtani. Sajnos, mint pénzügyi szakember én is kárt szenvedtem pénzügyi intézettől és ezek a helyek számomra ismeretlenek voltak. Mégis olyan szellemi és lelki felkészítést kaptam, amely tudás után nyugodt, magabiztosabb leszek, ami talán a legfontosabb.  

Az alábbi helyek tehát azonnali megoldást és segítséget kínálnak:

Kamara Etikai Bizottság: etikai vétség esetén lehet formanyomtatványon kérelemmel fordulni a bizottsághoz, hogy vizsgálják meg a másik fél viselkedést. Formanyomtatványon vagy elektronikusan is lehet írásbeli bejelentést tenni. A személyes eljárást javaslom, mert szakemberrel lehet beszélgetni, hogy mi történt. 

Békéltető testület:  fogyasztó és a gazdálkodó szervezet közötti vitás ügy rendezésére szolgál. Interneten keresztül lehet bejelentést tenni. 

Pénzügyi békéltető testülethez akkor forduljunk, ha fogyasztó és pénzintézet közötti vitás helyzetet kell megoldani. Interneten keresztül lehet bejelentést tenni.

Fogyasztóvédelem: konkrét termék panasz esetén kell hozzájuk fordulni (szavatosság, hibás termék). Fontos: minden esetben van pénz visszafizetési garancia, amelyet nem tagadhatnak meg.

Biztosító, banki panasztételi lehetőség: a szabálytalan eljárást a biztosító központjának írt levélben is lehet jelezni. Sok esetben el lehet mondani, hogy miért gondoltuk, azt vagy miért éreztük azt adott helyzetben. Az ottani jogászoknak is ismerniük kell az ügyfél szituációbeli gondolkodását, ahhoz, hogy objektívek tudjanak lenni és igazat adjanak. 

Ipartestület: Ingyenes jogi segítség pénzügyi termékekhez, munkajogi segítség. Amennyibe a munkavállaló kárt szenved el munkahelyén, erkölcsi, anyagi kár, akkor kérhet jogi segítséget. 

Megyei Járási Bíróság, sok esetben az egyetlen megoldás a bírósági út, amelynek költsége van. Ezért csak akkor érdemes odafordulni, ha rendelkezzük tőkével. Költségmentesség kérhető, csak az a fontos, hogy ne felejtsük el 6 hónap múlva megtenni, a per elindítását, mert nem késő. 

Rendőrség: érdemes a panaszirodát felkeresni minden helyzetben felkeresni

Munkaügyi Központ: társadalombiztosítás, munkajogi kérdések, pályázati lehetőségek hátrányos helyzetűeknek, lakosság, vállalkozások és civil szervezetek számára

Önkormányzati Jegyző: lakhatással kapcsolatos vitás esetekben nyújt segítséget például.

Aki pedig szeret kutakodni az Interneten, annak ingyenes jogtár áll a rendelkezésére. A Polgári törvénykönyv és a Büntető törvénykönyv is elérhető. A különböző fórumok és pletykák helyett ezt tudom javasolni. 

Minden esetben fontos az információk pontos leírása, a tárgyilagosság, valamint az érzelmek kizárása. 

Sok sikert, jó gyarapodást kívánok!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!