Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Az SNS megvizsgáltatná, hogy Szlovákiából ki kapott magyar állapolgárságot

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) felszólította a pozsonyi főügyészséget, vizsgálja meg, mely szlovák állampolgárok kaptak magyar állampolgárságot a kettős állampolgárságot lehetővé tevő magyar törvény alapján.

"A beadványt a pénteki nap folyamán az SNS képviselői személyesen adták át a főügyészségen" - erősítette meg pénteken Jana Benková, a párt szóvivője az MTI tudósítójának kérdésére.
Az ellenzéki párt szerint fennáll a tömeges törvénysértés gyanúja, ezért szükség van az ügy kivizsgálására. Az SNS azt gyanítja, hogy eddig már több száz szlovákiai lakos kért és kapott magyar állampolgárságot, akik ezzel a hatályos szlovákiai szabályozás szerint elveszítették szlovák állampolgárságukat. A párt véleménye szerint ezért a főügyészségnek fel kellene szólítania a kormányt, hogy tegyen lépéseket ez ügyben, s próbálja meg kideríteni, kik kaptak már magyar állampolgárságot.
Benková felhívta a figyelmet arra, hogy a szlovák állampolgárság számos jogot ad, egyebek között választójogot, illetve bizonyos közéleti és állami tisztségekbe való megválaszthatóság, kinevezés jogát. "Ezért nagyon fontos tudni, hogy kik azok a személyek, akik a magyar állampolgárság megszerzése következtében elveszítették szlovák állampolgárságukat, de ezt titkolják" - magyarázta a szóvivő.
Andrej Danko, az SNS alelnöke már korábban azt nyilatkozta: az ügyészségnek azt is meg kellene vizsgálnia, hogy az eltitkolt kettős állampolgárságú személyek kapcsán nem szivárognak-e ki titkos információk.
Szlovákiában eddig mindössze Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke volt az, aki január elején nyilvánosan közölte, hogy magyar állampolgárságért folyamodott. Kérvénye sorsáról Berényi azonban nem kíván tájékoztatást adni.
A szlovák belügyminisztérium közigazgatási osztálya májusban levélben fordult Berényihez, hogy nyilatkozzon: pártja április 14-i közgyűlésének idején Szlovákia állampolgára volt-e, mert egy más ország állampolgárságának felvételével automatikusan elveszíti a szlovákot.
Ha pedig a szlovák állampolgárságát elveszítette, a politikai pártokról szóló törvény értelmében a Magyar Koalíció Pártjának elnöke sem lehet. Pártelnöki funkcióba ugyanis csak szlovák állampolgárságú egyént választhatnak. Berényi lakonikus, szintén levélben elküldött válasza: "A levél tartalmát tudomásul vettem."

Olvasóink írták

 • 6. verembele 2011. június 25. 10:32
  „Tisztelettel: 5.-nek
  Sajnos most neeemm a Mienk..csak volt, de remélem hamarosan újra lesz...!!! A "JOGOS MAGYARORSZÁGÉ" bocsi ne csak a magyaroké...(értelmezzed) nem véletlen írtam Országot.
  MÁS:
  Úgy tűnik, hogy a "TÓTOK" most a Magyar Kis-alföldet foglalják el.
  Mi van? Helycserés támadás? Ők ide jönnek, mi meg nem tudunk már sehova se menni...Miből? Fűből? Örülünk, ha nem halunk éhen....
  Üdv.”
 • 5. széchenyi12 2011. június 24. 14:32
  „Olyan hogy Szlovákia: nincs! Úgyhogy megkérem a tisztelt Kisalföldet, hogy az újságában reklámozott Szlovákia térképet és hogy milyen nemzetközi kulturális látnivalók vannak, kérem vonja vissza, mert ingerli a magyar embereket ezzel! Legalább a Felvidéki magyarságot emelte volna ki, hiszen ott minden a magyaroké!!!! És az is marad! Aki nem így érez, az nem magyar!”
 • 4. mekkmester 2011. június 24. 13:37
  „idősebb vagyok, mint szlovákia!!”
 • 3. elihu 2011. június 24. 12:28
  „Ja. Lassan kiderűl hogy Tótiában nem marad egy szlovák állampolgár sem, csak cseh, német, magyar, és csak az SNS képviseli a szlovák állampolgárságot.”
 • 2. Filtec 2011. június 24. 12:19
  „moderálva> szlovákok!

  "mert egy más ország állampolgárságának felvételével automatikusan elveszíti a szlovákot. "

  Mi van a Szlovákiában élő csehekkel, németekkel?
  Többen ott is kettős állampolgárok. Elvesztik a szlovák állampolgárságukat?”
 • 1. Filtec 2011. június 24. 12:14
  „Mi ez a címben?
  "...ki kapott magyar állapolgárságot.."

  Moderátor! Munkára! Ne csak minket javíts ki!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fico szerint Magyarország elszigetelődik, és meg is érdemli

Robert Fico, a szlovák Smer elnöke szerint Magyarországot az a veszély fenyegeti, hogy az európai uniós elnökség bejezése után nemzetközileg elszigetelődik. Tovább olvasom