mi jöhet még?

2019.11.09. 11:00

Törlik a „hölgyeim és uraim” megszólítást a londoni színházakban

A meghökkentő döntést azért hozták meg a színházak vezetői, mert egy művészeti szakszervezet, az Equity egy LMBTQ művészekkel kapcsolatos viselkedésre vonatkozó ajánlásában ezt is megfogalmazta.

Motorsports: FIA Formula One World Championship 2019, Grand Prix of Great Britain, Daniel Craig, Christian Horner (GBR, Aston Martin Red Bull Racing), 14.07.2019 | usage worldwide

Forrás: AFP

Fotó: Hoch Zwei

Több londoni színház is eltörli a közönség megszólításánál használt „hölgyeim és uraim” kifejezést, nehogy megsértse a magukat nem kizárólag két nem alapján meghatározó nézőket – írja a V4NA hírügynökség.

Olyan világsztárok támogatják Nagy-Britanniában az Equity Union művész-szakszervezetet, mint a James Bond filmek sztárja, Daniel Craig vagy az Oscar-díjas Helen Mirren.

Óriási visszhangja lett a brit sajtóban a legutóbb közreadott egyik szakmai tájékoztatójuknak, amely után több londoni színház is arra tett ígéretet, hogy az úgynevezett „genderfluid” nézők érdekében el fogják törölni a színházakban eddig használt „hölgyeim és uraim” megszólítást, a „foglalják el helyeiket” felszólítás elől.

Elsőként a vasárnapi Times számolt be róla, hogy

az Equity október 28-án közzé adott egy ajánlást, amely a színházak munkatársait felkészíti arra, hogyan ne sértsék meg a nemüket nem csupán nők és férfiak „bináris kategóriájából” meghatározó művészeket.

Az ajánlás példákat is bemutat, hogy milyen kifejezéseket használjanak, illetve ne használjanak az esetleg LMBTQ közösséghez tartozó művészek előtt. Az „Ön meleg vagy hetero?”, vagy a „milyen műtétje volt/milyet tervez” kifejezetten nem ajánlott, míg a „milyen öltözőt szeretne”, vagy a „játszana-e cisznemű szerepet” kérdéseket teljesen helyénvalónak tartják.

Az ajánlás megfogalmaz egy olyan mondatot is, miszerint a színházak „fontolják meg a kollektív megszólítások területén gendersemleges kifejezések használatát a színfalak előtt és mögött is”.

Emiatt a megjegyzés miatt robbant ki botrány Nagy-Britanniában, mivel az ajánlás nyomán eddig már három színház, a londoni National Theatre, a Royal Shakespeare Company és a Nimax Theatre is ígéretet tett rá, hogy a jövőben törlik a „hölgyeim és uraim” megszólítást és helyette más megszólítással hívják majd fel a nézők figyelmét arra, hogy az előadás kezdetén vagy a felvonások közti szünet végén foglalják el helyeiket.

A szakszervezet azóta bocsánatkérésre szólította fel az ajánlásukat „transzellenesség táplálására” használó sajtótermékeket, ugyanakkor tény, hogy a brossúrájuk 7. oldalán ott szerepel az idézett mondat, amelyet a színházak komolyan vettek.

Az üggyel kapcsolatban a Daily Mail ugyanakkor megjegyezte, hogy

a színházi világban egyre nagyobb teret kap a gender-átjárhatóság eszméje.

Arra emlékeztetnek, hogy például a National Theatre William Shakespeare világhírű darabjának,

a Macbeth tavalyi bemutatóján a főszerepet és Lady Macbeth szerepét is nő játszotta, miközben a három boszorkány közül kettő férfi volt, egyikük pedig egy balett-tütüben lépett színpadra.

Ugyancsak érdekesnek tartja a brit bulvárlap, hogy

a Royal Shakespeare Company által színpadjára állított „Vízkereszt, vagy amit akartok” című darabban a túlzásba vitt szerelmi mámortól komikus Malvolio szerepében Tamsin Greg színésznő udvarolt hevesen szíve női választottjának, és Feste, a bölcs bolond hagyományosan férfi szerepét is nőre osztották.

Mint ahogy azt is említésre méltónak tartották, hogy az Old Vic színház múlt hónapban leszerelte mellékhelyiségei ajtajairól a kétféle nemet jelző táblákat és szabadon választhatóvá tették mindkét helyiséget mindenki számára.

Borítókép: Daniel Craig

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!