Hallgassa élőben!
Fotó: Bors

Hazajött vietnami fia Törőcsik Marihoz – ezt kevesen tudták róla

A férfi csaknem másfél évtized után, három éve visszaköltözött Magyarországra, hogy a betegeskedő színésznő mellett lehessen.

A Bors megtudta, hogy három éve ismét Magyarországra költözött Son, Törőcsik Mari Vietnamból örökbe fogadott fia. Csak a beavatottak tud­tak róla, hogy tizenöt év tá­vol­lét után Velemben telepedett le, hogy anyukája mellett lehessen. Nemrég a saját háza is felépült a színésznő fa­lujában, a híres parasztháztól alig másfél percnyi sétára. Csengetésünkre a gyászoló férfi kinézett az ablakon. Neveltetése okán mindig is kerülte a nyilvánosságot, és most sem kívánt bővebben nyilatkozni, de annyit elárult, hogy rettenetesen fáj neki jótevője elvesztése.

„Nagy ajándék, hogy az utolsó években ismét mellette lehettem és rendszeresen átmehetett hozzá a lányom, az unokája” – mondta megtörten Son, akivel anyja halála napján beszélgettünk.

Unokája hiányolta Törőcsik Marit

Horváth Miklós, a falu egykori polgármestere abban a különleges helyzetben van, hogy az elhunyt színésznő tiszteletbeli rokonként kezelte, így ta­núja volt a család minden örömének, bánatának.

„Son engem kért fel, hogy legyek a lánya keresztapja.

A múlt hé­ten ünnepeltük Zsó­fi nyol­cadik szü­letés­napját. Ka­pott egy szép tortát, aminek nagyon örült, bár a han­gu­latra rá­nyomta a bé­lyegét, hogy szeretett nagymamája nem lehetett velünk” – mondta a férfi, aki 23 évig vezette a települést.

A vietnami fiú sorsa regénybe illő. Törőcsik Mari és hitvese, Maár Gyula a közös lányuk, Teréz születése után szeretett volna fiút is. Úgy vélték, testvér nélkül egy gyermeknek sem jó felnőni. Ekkor egy váratlan fordulat teljesen felbolydította a család életét.

„Véletlenül láttam egy né­met dokumentumfilmet, amelyben bemutattak egy kisfiút, aki a vietnami háborúban veszítette el a családját. A testvére a saját életét áldozta fel érte. Ez mélyen meghatott minket, ezért elhatároztuk, hogy örökbe fogadjuk” – mondta korábban a Borsnak a nemzet színésze, akit betegsége idején is rendszeresen látogattak a kollégái.

A fiút két év alatt sikerült felkutatni, de kiderült, addigra elmúlt 16 éves, és katonaköteles lett. A háború alatt sok gyermeket örökbe adtak külföldre, ám ezt a gyakorlatot beszüntették.

„Érkezett egy levél, amiből kiderült, hogy velem kivételt tesznek. Kiderült, hogy egy befolyásos férfi korábban Ma­gyarországon dolgozott, és szerette a munkásságomat. Azt mondták, hogy választhatok egy gyermeket az árvaházból, de én rájuk bíztam a döntést. A vér szerinti gyermekemet sem választottam, hanem a Jóistentől kaptam” – emlékezett vissza Törőcsik egy budapesti szálloda kávézójában.

Segítette fiát a nemzet színésze

A színésznőnek végül Hanoi­ban, az elnöki palotában adták át Sont, akinek még a korát sem tudták pontosan megállapítani. A hatóságok a háború után találtak rá Vietnamban, egy amerikai börtönben, igen rossz állapotban. A kisfiút azonnal megszerették, és boldogan szálltak fel vele a repülőgép­re. Magyarországon kezdet­ben akadtak nehézségei, hi­szen nem beszélte a nyelvünket, de hamar megtanult magyarul, és teljes volt a család boldogsága.

Son a gyönyörű ifjúkora után visszaköltözött szülőhazájába, Vietnamba, és ott is nősült meg. Csaknem másfél évtizedig élt Saigonban, ahol súlyos betegség támadta meg a szervezetét. A művésznő ezzel kapcsolatban azt mondta korábban a lap munkatársának, hogy a gyermekén csak egy méregdrága gyógyszer és az Úr segíthet.

„Húszezer dollárt küldtem Sonnak, így kiválthatta, amire szüksége volt. Szerencsére ja­vult az állapota”

– mondta meghatottan Törőcsik Mari.

A színésznő mindig ügyelt arra, hogy a gyermekeit megóvja a nyilvánosságtól, ennek megfelelően ritkán álltak fényképezőgép elé, bár később szívesen adott róluk gyermekkori fotókat a lapoknak.

Hozzászólások

Zuhant az amerikai CNN hírtelevízió nézettsége
A megkérdezettek 45 százaléka inkább a többnyire jobboldali álláspontokat és véleményeket tükröző Fox televízió híreire kíváncsi.
Sallaiék legyőzésével menekül tovább a Hertha
Csütörtöki fellépését az utolsó előtti, kieső helyről várta a csapat, de a most megszerzett három ponttal feljött a 14. helyre.
Varga Mihály: jövőre mintegy 500 milliárd forinttal több jut a családok támogatására
A pénzügyminiszter közösségi oldalán jelentette be az adatokat.
Orbán-Jansa találkozó: az oltás életet ment
A járvány még nem múlt el, ezért a magyaroknak és a szlovéneknek is felelősséget kell vállalniuk önmagukért és másokért.
Gyász
,,Nyugodjál csendesen, legyen békés álmod, találj odafent örök boldogságot! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZALÓ ISTVÁNNÉ szül. Vörös Rozália 87 éves korában elhunyt. Temetése 2021. május 10-én, hétfőn 15 órakor lesz a pannonhalmi temetőben. Kérjük, koszorúk helyett egy szál virággal búcsúzzanak. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik a gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Ha meghalok, ne sírjatok, Isten hívott, és rám hajolt. Ha emlegettek, én ott leszek, de fáj, ha látom könnyetek. Ha rám gondoltok, mosolyogjatok, mert Istenhez közel vagyok!” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy imádott férjem, drága édesapánk, nagypapánk, apósunk, testvérem, sógorom, keresztapánk, vejem, rokonunk és barátunk, TÓTH ATTILA nyalkai születésű, majd győri lakos életének 71. évében váratlanul elhunyt. Temetési szertartása 2021. május 10-én, hétfőn 14 órakor lesz a győr-szabadhegyi (Szabadi úti) új köztemetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
,,Fáradt teste megpihenni tért, nehéz út volt, amit ő megélt. Elment tőlünk, mint a lenyugvó nap, de a szívünkben él, s örökké ott marad. Fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk, nagyanyám, testvérem és rokonunk, VARGA GÁBORNÉ szül. Kardos Anna életének 93. évében örökre megpihent. Búcsúztatása 2021. május 10-én 13 órakor lesz a lipóti temetőben. Előtte, 12.15 órakor engesztelő szentmise a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
,,Szeretteim, én már elmegyek, küzdöttem sokat, de már nem lehet. Az örök haza vár, isten veletek! A lelketek mélyén mindig ott leszek, soha ne felejtsetek! Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ZALKA JÓZSEF a Magyar Vagon- és Gépgyár nyugdíjasa életének 73. évében csendesen elhunyt. Végakaratának megfelelően szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra a győr-gyirmóti temetőben. Megértésüket köszönjük. Gyászoló szerettei
,,Elmentem Tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt időm arra, el kellett indulni. A szívetekben hagytam az emlékem örökre, ha látni akartok, nézzetek fel az égre! Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapám, apósom, nagypapánk, dédipapánk, testvérem és rokonunk, ID. HUBER KÁROLY életének 79. évében csendesen elhunyt. Hamvait 2021. május 8-án, szombaton 11.30 órakor helyezzük örök nyugalomra a soproni evangélikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt időm arra, el kellett indulni. Szívetekben hagyom az emlékem örökre, ha látni akartok, nézzetek az égre! Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagypapánk, testvérünk, sógorunk, rokonunk, barátunk és ismerősünk, ÁCS GUSZTÁV LÁSZLÓ a Rába MVG kapuvári gyárának volt igazgatója 78 éves korában váratlanul elhunyt. Temetési szertartása 2021. május 11-én, kedden 12 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, vagy a járványhelyzetre való tekintettel akár gondolatban is osztoznak a gyászunkban. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
,,Hosszú volt az út, mely most véget ért, fáradt tested megpihenni tért. Végső utadra indulj megnyugodva, szeretetünk elkísér az égi otthonodba. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett nagybátyánk, ŐRI JÁNOS életének 96. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. május 10-én, hétfőn 16 órakor lesz az iváni temetőben. Előtte, 15.30 órakor engesztelő szentmise kezdődik a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Egész életeden át szívesen dolgozva, szerényen éltél, most bánatot ránk hagyva, csendesen elmentél. Örök álom zárta le drága szemed, megpihenni tért két dolgos kezed!” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett keresztmamink, rokonunk és ismerősünk, ÖZV. ETLI FERENCNÉ szül. Hujt Irén életének 86. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. május 8-án, szombaton 13 órakor lesz a téti katolikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
Fájó szívvel emlékezünk PRIKLER MIHÁLY halálának 1. évfordulójára Álmondtunk egy öregkort, csodásat és szépet, de a kegyetlen betegség mindent széjjeltépett. Bíztunk az életben, hittünk a gyógyulásban, de ha már abban nem, akkor legalább a csodában. Egy csoda volt, hogy éltél, és minket szerettél. Nekünk nem haltál meg, csak álmodni mentél. Kimegyünk a sírodhoz, beszélünk is hozzád, tán válaszolsz is, de már nem ér el hozzánk. Egy reményünk: mi éltet és vezet, hogy egyszer majd találkozunk Veled. Szerető családod
,,Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk álltál, Te, aki sosem kértél, csak adtál, örökre elmentél. Szereteted a szívünkben örökké él. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Édesanyánk, Feleségem, Lányom, Testvérem, Rokonunk és Ismerősünk, CSONKÁNÉ SULYOK ZITA életének 51. évében váratlanul elhunyt. Hamvaitól szűk családi körben vettünk végső búcsút. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MAKAI JÓZSEF a városvezetés egykori tagja életének 76. évében váratlanul elhunyt. Temetésére 2021. május 12-én 15 órakor szűk családi körben a mosoni temetőben kerül sor. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
,,Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, így búcsú nélkül a szívetekben tovább élhetek.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett fiam, édesapánk, társam, nagypapánk, apósunk, testvérünk és rokonunk, MENTE ZOLTÁN volt bakonyszentlászlói, majd győri lakos életének 59. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. május 10-én, hétfőn 13 órakor lesz a győr-szabadhegyi (Szabadi úti) új köztemetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
,,Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt már időm, el kellett indulni. Szívetekben hagyom az emlékem örökre, ha látni akartok, nézzetek csak fel az égre...! Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PREINER IMRE életének 73. évében elhunyt. Temetése 2021. május 10-én, hétfőn 15 órakor lesz a dunaszigeti temetőben. Előtte, 14.15 órakor engesztelő szentmise a helyi templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló Gyermekei és hozzátartozói
,,Ne emlékezz rám búsan, család, rokon, barát, add meg a könnyet, de élj és szeress tovább! Addig vagyok, míg élek a szívetekben, bennetek, ember voltam mindig, ezért szeressetek! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Nagynénénk, Testvérem, Sógornőm és Rokonunk, RONCS JÁNOSNÉ szül. Kiss Ágota 81 éves korában örökre megpihent. Kérését tiszteletben tartva végső nyugalomra helyeztük a szilsárkányi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatásán részt vettek, sírjára a kegyelet virágait elhelyezték. Külön köszönetet mondunk a Kálóczy Téri Idősek Otthona dolgozóinak az áldozatos munkájukért. Gyászoló szerettei
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagypapánk, apósunk, testvérünk és rokonunk, SZABÓ JÁNOS volt tehertaxis életének 78. évében elhunyt. Temetése 2021. május 10-én, hétfőn 15 órakor lesz a győr-szabadhegyi, Szabadi úti temetőben. Engesztelő szentmisét a temetés napján 18 órakor a szabadhegyi Szent Anna-templomban tartunk. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család