Ország-világ

2020.12.28. 12:50

10 kérdés a koronavírus-vakcináról, amire mindenki tudni akarja a választ

A hétvégén megérkezett az első Pfizer-BioNTech koronavírus-vakcina szállítmány Magyarországra, és megkezdődött az oltás. Sokan gondolkodnak most azon, mi alapján döntsenek a védőoltással kapcsolatban. Itt vannak a legfontosabb tudnivalók.

Forrás: MTI

Új időszámítás kezdődött a vírus elleni harcban. A Ripost összeszedte a 10 legfontosabb kérdést a vakcinával kapcsolatban, majd szakemberek segítségével meg is válaszolta őket.

1. Csak három hónapig, vagy akár egy életen át védettséget ad a koronavírus elleni oltás?

– Közelebb áll az igazsághoz, ha azt mondom, hogy örök életre, mint az, hogy újra kell ismételni – fogalmazott Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az M1-en. Hozzátette: ha oltással közvetlenül a szervezetbe juttatjuk a jellegzetes antigéneket, azt a fehérjét, amit a vírus is hordoz, akkor sokkal erősebb és tartósabb védettséget lehet elérni, mint akkor, ha valaki megfertőződik.

2. Mire alapozzák, hogy biztonságos a Pfizer vakcinája? Hány emberen próbálták ki?

– Az úgynevezett 3. fázisban 44 ezer résztvevő bevonásával próbálták ki, és átment a hatósági engedélyezési folyamaton. Ez egy 3. generációs, rendkívül korszerű vakcina – magyarázta Merkely.

3. Milyen mellékhatásokat tapasztaltak, akik megkapták az oltást?

– A vizsgálat legtöbb résztvevőjénél csak múló kellemetlenségek, átmeneti mellékhatások jelentkeztek, amik egy-két nap alatt elmúltak. A magyar beoltottak nem tapasztaltak mellékhatást, a Semmelweis Egyetem Klinikáján 132 oltást adtak be, ezek teljesen reakciómentesek voltak, még bőrpír sem jelentkezett.

4. Miért nem szabad beadni a vakcinát állapotos nőknek, azoknak, akik 3 hónapon belül gyermeket szeretnének, illetve gyerekeknek?

– Ez nem azt jelenti, hogy rájuk nézve veszélyes lenne az oltás, de az előzetes kipróbálásnál 16 évnél fiatalabbakat és állapotos nőket nem oltottak, így nincs elég tapasztalat.

5. Immunbetegségben szenvedő emberek is megkaphatják a vakcinát?

– Egyelőre nem, még nincs elegendő adat rájuk vonatkozóan.

Az egészségügyi dolgozókat már oltják ezzel a vakcinával
Fotó: MTI

 

6. Az időseknél milyen védettséget ad az oltás?

– A Pfizer-oltás a 65 év fölöttieknél is 94 százalékos hatékonyságot mutatott a két oltásból álló vakcinálás után egy héttel.

7. A szintén veszélyeztetett csoportba tartozó krónikus betegek számára nem kockázatos az oltás?

– Esetükben sokkal nagyobb kockázatot jelent, ha elkapják a fertőzést. Krónikus betegek is biztonsággal megkaphatják az oltást, és az elsők között kínálják fel nekik.

8. Akik átestek a fertőzésen, megkaphatják-e a vakcinát?

– Igen, de csak három hónappal a betegséget követően, addig egyébként is védettek.

9. Lesz elég oltóanyag?

– A Pfizer és a BioNTech 200 millió adag vakcinát biztosít az Európai Unió tagállamai számára, 2021-ben pedig az EU-nak lehetősége van további 100 millió adag beszerzésére, amit a lakosság arányában osztanak el a tagországok között. Január 4-én kezdik meg Nagy-Britanniában az Astra-Zeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcina alkalmazását, az USA-ban már engedélyezték a Moderna oltóanyagát, ha megkapják az EU-s engedélyt, ezekből is érkezhet. Ezenfelül a magyar kormány másokkal is tárgyal, például olyan kínai gyártóval, akinek a vakcináját már több mint egymillió embernek beadták.

10. Hány magyar embernek kell oltást kapnia ahhoz, hogy ne tudjon terjedni a járvány?

– A lakosság 20 százaléka eshetett át a fertőzésen, és összesen 60 százaléknak kell védettnek lennie ahhoz, hogy a vírus ne tudjon tovább terjedni. Aki beadatja az oltást, nemcsak önmagát védi, de másokat is véd!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!