Bulvár, celeb

2019.08.05. 15:46

Alzheimer: a betegség, ami a semmiből jön és a semmibe visz

Az Alzheimer-kór terjedése felkészületlenül érte a tudományt, az orvosokat és a családokat is. Senki nem tudja, kinek mi a feladata, ki kihez fordulhat, hol és mi a segítség. Kollár István egy mindenki számára lebilincselő, érdekes, megdöbbentő és elgondolkodtató dokumentumfilmet készít egy olyan betegségről, ami egyre több embert érint. A filmet Magyarországon, Franciaországban, és várhatóan Hollandiában forgatják.

Werner Krisztina

Új népbetegség?

 

Nem mehetünk el a betegség mellett szótlanul, nem vehetjük ezt a témát félvállról. Mindenki érintett, minden családban fellelhető demenciális beteg. Az elmúlt években az orvostársadalom is átalakulóban van. Nemzetközi szinten és hazánkban is kezdik felfogni, kimondani a súlyos igazságot: az Alzheimer szinte egy új népbetegség, amely ma éppúgy rengeteg áldozatot szed, mint a rák. 

 

Kollár Istvánnak régi vágya volt, hogy dokumentumsorozatot indítson a mai elbutult celebvilág ellen és olyan embereket mutasson be, akik példák, akiktől tanulhatunk. 

A film egyik szereplője Mária, aki tíz éve ápolja beteg férjét. Az ő története bárkié lehetne, szólhatna bármely betegségről, de Mária hozzáállása, mondatai, tettei, felkészültsége, példamutatása elképesztő. Ahogy ő fogalmaz: rengeteget tanult teljesen mozgás- és kommunikációképtelen férjétől, ami furán hangzik - de mi is rengeteget tanulhatunk Máriától.

A film egyik szereplője Mária, aki tíz éve ápolja beteg férjét. Az ő története bárkié lehetne, szólhatna bármely betegségről, de Mária hozzáállása, mondatai, tettei, felkészültsége, példamutatása elképesztő. Ahogy ő fogalmaz: rengeteget tanult teljesen mozgás- és kommunikációképtelen férjétől, ami furán hangzik – de mi is rengeteget tanulhatunk Máriától.

Öt éve találkozott egy házaspárral, ahol az alzheimeres és parkinsonos férjet a felesége ápolja. – Mária világlátása nagyon tetszett – meséli Kollár István –, úgy éreztem, hogy be kell mutatni az életüket. Hamar kiderült, hogy a történet túlmutat azon, hogy „csak" őket mutassam be. Ekkor döntöttem úgy, hogy mindent meg szeretnék mutatni a betegségről és mindenről szeretnék szólni. Ahogy haladok, úgy látom, hogy esnek ki a csontvázak a szekrényből...

 

Eltűnik a tudat, marad a test

 

Kollár István sok mindent megtapasztalt a betegségről. 

 

– Az Alzheimerben eltűnik az éntudat, eltűnik minden, amitől te az vagy, aki. Lesz belőled egy test, ami úgy vegetál, mint egy növény. Sajnos a tudomány jelen állása szerint egy alzheimeres, vagy hasonló demens betegen nem tudunk segíteni, ezért minden és mindenki a hozzátartozó segítéséért próbál tenni. Sajnos egy alzheimeres beteg terhére van a társadalomnak, a hozzátartozónak. A filmmel be akarom mutatni a betegséget, a betegség fázisait, láthatunk több stádiumban lévő betegeket. Van, aki teljes tudatában van és beszélgetünk, van, aki egyáltalán nem kommunikál már.

 

 – A hozzátartozó dönti el, hogy megmutatható-e a beteg. Akárhova megyek – lehet intézet, lehet kórház, lehet magánember –, mindenki üdvözli, hogy készül ez a film. Olyan emberek állnak rendelkezésemre, akiket talán el sem lehetne érni és ők visszahívnak, várnak, találkozunk, beszélgetünk. 

 

A betegséget nehezen ismerik fel a hozzátartozók, mert kisebb kellemetlenséggel kezdődik: rossz pénzt ad a nagymama és vitatkozik, hogy nem annyit kapott vissza. Ekkor még nem egyértelmű, hogy kialakult a betegség, de már megvannak a jelek. Általában elmennek a családok addig, hogy titkolják a külvilág elől, szégyellik és nem beszélnek róla. 

 

Mivel nem beszélnek a betegségről, a társadalom nem tud felkészülni ezeknek a betegeknek a kezelésére, nem tud mit kezdeni azzal, ha egy néni a műszaki boltban akar kiflit venni.

Sajnos a szerettünknek megpróbáljuk a valóságot megmagyarázni, de ezzel csak szítjuk a feszültséget. Helyben kell hagyni az eltorzult világképüket, azonnal ki kell rántani onnan őket és elterelni a figyelmüket másfelé.

 

A sors morbid humora

 

– A sors fintora, hogy a film készítése közben a családban édesanyám alzheimeres beteg lett, és tudtam, hogy végig kell vele csinálni mindazt, amiről már forgattam. Szörnyű volt ezzel szembesülnöm. Ez a sorsnak egy nagyon morbid humora volt.

 

Az internetnek, a közösségi médiának hála szerveződnek kisebb-nagyobb csoportok, ahol megtudhatunk többet egy beteg gondozásáról, a betegség folyamatairól. Magyarországon figyelemre méltó kutatási eredmények vannak és jól működnek az Alzheimer Cafék. 85 klubba havi rendszerességgel járnak hozzátartozók és betegek. Mosonmagyaróvár elnyerte a Demenciabarát Város címet, ami neves rang.

 

 Se gyógyszer, se kezelés

 

– A kutatóktól tudom, hogy a munkájuk java zsákutca. A tesztek, a bizonyítások éveken, évtizedeken át is tarthatnak, mire rájönnek, hogy rossz irányba haladtak. A jelenlegi áttörésnek számító gondolatok és kutatások a legjobb esetben is 20–30 év múlva hozhatnak sikert, ha minden jól alakul. De sosem ilyen sima és egyszerű az út. Jelenleg nincs tökéletes gyógyszer, vagy kezelés.

 

 – Az alzheimeresnek egy bizonyos fázis után már nincs betegségtudata, nem tudja, hogy beteg, nem tudja, hogy elfelejtett valamit. Ő szentül hiszi, hogy aki negyven éve az élete párja, az bérgyilkos. Borzasztó furcsa gondolataik és félelmeik vannak, ami kétségbeesést és dühöt vált ki belőlük. Kötekednek és semmit nem hisznek el. Nincs az az ember, akármennyire is szereti, akinél nem pattan el a húr.

 

Magyarországon sajnos csak becsülni lehet a demens betegek számát, az óvatosak 100–150 ezer betegről beszélnek, de pesszimistább becslők akár 500 ezerre is teszik ezt a számot. Egy beteg mellett egy hozzátartozó biztos, hogy érintett közvetlenül ebben, fél-egymillió emberről is beszélhetünk, akiknek a napi 24 órája e körül forog.

Kollár István, a film készítője 25 éve foglalkozik filmezéssel, több száz interjú, imázs- és reklámfilm, valamint több kis- és nagyjátékfilm után idén két dokumentumfilmjével is debütál a magyar tévék

Kollár István, a film készítője 25 éve foglalkozik filmezéssel, több száz interjú, imázs- és reklámfilm, valamint több kis- és nagyjátékfilm után idén két dokumentumfilmjével is debütál a magyar tévékben.

Minden tudás filmje

 

Az ötvenperces dokumentumfilm ősszel készül el, ha sikerül megegyezni, országos kereskedelmi tévé vetíti. Augusztusban egy francia intézetbe utazik a stáb, ahol egy különleges diagnosztikai eljárással dolgoznak. Ha sikerül szponzorokat találni a jelenleg saját költségvetésből készülő filmhez, akkor abban bemutatják azt a holland falut, amely a demenciával kezelt betegeknek nyújt biztonságos, élhető otthont, ahol gondozók segítik az életüket. Forgatási helyszínként egy chicagói és New York-i kutatóközpont is tervben van, eredményeiket a szegedi egyetem is bemutatja. 

 

Kollár István szerint biztató a nézettségre, hogy közösségi megosztásban már negyvenezren megtekintették a pár perces előzetest. 

 

– Az lebeg a szemem előtt, hogy a hozzátartozók, akik valamilyen stádiumú beteget kezelnek vagy kezelni fognak, kapjanak egy mentsvárat, és egyfajta Alzheimer-bibliaként szolgáljon a film. Mi is leszünk idősek és senki nem védett a betegség ellen. A betegség bármikor, bárkinél megjelenhet, csak a tudás az, amivel felkészülhetünk rá. Jelenleg nincs ellenszere, de többféle kutatási irány van, ami reményt kelthet. Ha a filmem segít abban, hogy a társadalom tudomásul vegye a betegség létezését, közelebb kerülünk az elfogadottságához.

Független film, támogatókat keres

A film támogatására a versenyszférából keresnek támogatókat az alkotók. Politikamentesen készítik és nem fogadják el gyógyszeripari és más, Alzheimer-kezelésben érintett gazdasági szervezetek anyagi segítségét. A filmben megszólal több hozzátartozó, könyvek szerzői, orvosok, főorvosok, akik úttörő szerepet játszanak hazánk Alzheimer-kutatásában és orvoslásában. Bemutatják azt az orvost is, aki elindította az Alzheimer-klubokat Magyarországon, és aki Franciaországban magas szinten foglalkozik alzheimeres betegekkel, itthon orvosokat képez. Elérhetőség: www.alzheimer.blackground.hu, www.facebook.com/alzheimerfilm

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!