Bulvár, celeb

2018.01.02. 13:10

A MADRAPUR lehet az első, aki új lemezzel jött ki 2018-ban

Két kislemez után január elsején megjelent a MADRAPUR zenekar első nagylemeze, ami ugyan egyelőre csak virtuális formában érhető el.

A Jóra nap süt, rosszra hold névre keresztelt korongot minden bizonnyal a 2018 - as év legelső magyar lemezeként üdvözölhetjük.


A 36 perces albumon összesen 13 dal található, mely részben az eddigi kislemezek anyagából, illetve eddig még nem hallott , vadonatúj számokból áll össze.


A teljes nagylemez elérhető a YouTube-on:

 Az anyag születéséről és az azzal kapcsolatos érzésekről Szabados Gábor, a zenekar egyik énekes - gitáros dalszerzője a következőképp mesélt:

Az első nagylemez megjelenése mindenképp mérföldkőnek számít a MADRAPUR életében, ahogy bármely más zenekarnál is. 2016 elején elsődlegesen azért kezdtünk együtt zenélni, hogy az évek során felgyülemlett és bennünk maradt dalokat valahogy szélnek eresszük. Vehetjük ezt akár eddigi életünk best of lemezének is, hiszen 17 éves korunktól kezdve mostanáig megírt dalok vegyesen szerepelnek rajta. Nyilván csak azokat vettük fel, amiket még valahogy ma is aktuálisnak érzünk, és szívesen játszunk élőben.

Most, hogy kijött a „Jóra nap süt, rosszra hold" , hatalmas megkönnyebbülés elengedni a rajta szereplő dalokat. Mondhatni, hogy most vagyunk nullán, hiszen ezzel a lemezzel már nagyon rég tartoztunk magunknak és másoknak is.

 

A Jóra nap süt, rosszra hold névre keresztelt korongot minden bizonnyal a 2018 - as év legelső magyar lemezeként üdvözölhetjük.


A felvételi és keverési munkálatok során az Esti Kornél és a Pegazusok Nem Léteznek zenekarokból ismert Lázár Domokos segítette a zenekart, ő így emlékszik vissza a közös alkotásra:

Amikor valakik rám írnak azzal, hogy vállalnék-e producerkedést, az első kérdés, amit felteszek magamnak, hogy tetszik-e annyira a cucc, hogy megérje az egyébként eléggé szűkös időmből egy viszonylag jelentős részt beáldozni.

A MADRAPUR-nál ez a kérdés akkor dőlt el, amikor lementem egy próbájukra: leszedték a fejemet.

Rögtön az lett a cél, hogy ez a próbatermi nyers erő jöjjön át a felvételeken. Az eszközöket, mikrofonokat ennek a célnak megfelelően próbáltam kiválasztani. A dobokat Kirschner Péter barátomnál vettük fel egy garázsban, a többi sávot pedig én rögzítettem a saját cuccaimmal a srácok termében. Ez utóbbi nem csak egy praktikus megoldás volt: biztos voltam benne, hogy a saját közegükben felszabadultabbak lesznek, mintha stúdióba vittük volna a dalokat.

Ez a zene nekem a lazaságról, a beleszarásról szól, kár lett volna külső keretek (stúdióidő, óradíj, steril környezet) közé szorítani a felvételeket. Gabi azt kérte, hogy szóljon minden nagyon hangosan (ezt lefordítottam magamnak arra, hogy „basszon oda"). Ettől az instrukciótól valószínűleg egy rendes hangmérnök hülyét kapott volna, én viszont egy Nirvanán nevelkedett rendetlen fiú vagyok, úgyhogy nagyjából az összes keverési és masterelési szabályt megszegve dolgoztam a felvételek elkészítése után.

Valószínűleg emiatt is szerettem nagyon csinálni, nem voltam én sem keretek közé szorítva. Összességében nagyon megszerettem a zenekart és szerintem a zenéjükön keresztül teljesen átjön, hogy milyen emberek valójában.


A lemez egyelőre csak virtuális formában érhető el, amit a jótékony kedvű hallgatók támogatásképp nettó 1500 forintért tölthetnek le a zenekar Bandcamp oldaláról. A srácok ugyanakkor tervezik, hogy a jövőben – a beérkezett támogatások felhasználásával - 100 darab kézzel számozott, limitált kiadású CD is napvilágot lát majd.


Ha kíváncsi, hogy élőben hogyan szólal meg a MADRAPUR első nagylemeze, akkor legközelebb február 16-án az Akvárium Klub nagytermében hallható a zenekar, ahol az Esti Kornél előzenekaként lépnek majd fel (részletek itt), vagy a márciusi lemezbemutatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!