Bulvár, celeb

2017.05.04. 16:12

Két év börtönre ítélték csalásért a Kung Fu Panda ötletét magának követelő férfit

Két év börtönbüntetésre és több mint hárommillió dollár (857 millió forint) kártérítés megfizetésére ítélte egy amerikai bíróság azt a férfit, aki pénzt próbált kicsalni a DreamWorks Animation stúdióból azt állítva, hogy az tőle lopta a nagysikerű Kung Fu Panda animációs film karaktereit és történetét.

A bostoni ügyészség szerint miután Jayme Gordon 2008-ban  megnézte az akkor még premier előtt álló film előzetesét,  átrajzolta és átdátumozta néhány korábbi rajzát, hogy azok a  trailerben látott karakterekhez hasonlítsanak, majd ezeket a  rajzokat felhasználva indított pert a vállalat ellen.   


Az ügyészség szerint a massachusettsi férfi korábbi rajzai és  az általa kitalált történet - amelynek a Kung Fu Panda Power címet  adta a trailer megnézése után -, szinte egyáltalán nem hasonlítanak  a Kung Fu Panda karaktereire.  


Gordon 2011-ben perelte be a DreamWorks stúdiót szerzői jogok  megsértéséért és azt az ajánlatott tette a vállalatnak, hogy peren  kívüli megállapodás keretében fizessen neki 12 millió dollárt. A  DreamWorks elutasította az ajánlatot, amely további két év jogi  csatározáshoz vezetett.  


Gordon állításai akkor inogtak meg, amikor a DreamWorks  felfedezte, hogy a férfi rajzainak egy részét az 1994-es  Disney-klasszikus, Az oroszlánkirály karaktereit is ábrázoló  kifestő könyvből másolták ki.  


Az 51 éves Gordon ezt követően beleegyezett, hogy visszavonja a  vádakat a DreamWorks ellen, a stúdió azonban akkorra már  hárommillió dollárt költött, hogy megvédje magát a bíróságon.  


Egy szövetségi bíróság később csalás és hamis tanúzás  bűntettében találta bűnösnek a férfit, akire öt év börtönbüntetés  kiszabását kérte az ügyészség. Gordon ügyvédje pszichiátriai okokra  hivatkozva kért enyhítést.  


A bostoni rendőrség szerdán két év börtönbüntetésre és több  mint hárommillió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte a  férfit, aki egyelőre nem döntötte el, hogy fellebbez-e az ítélet  ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!