Bulvár, celeb

2017.04.06. 18:41

Titanic - Budapesten forgatott film is versenyez a Hullámtörők-díjért

Hét film, köztük a Budapesten angol-magyar-francia koprodukcióban forgatott Egy vezér gyermekkora című misztikus dráma versenyez a csütörtöktől nyolc napon át zajló Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Hullámtörők-díjáért, amelyet Enyedi Ildikó filmrendező vezetésével nemzetközi zsűri ítél oda.

Az Egy vezér gyermekkorát az amerikai Brady Corbet forgatta két  éve Budapesten, a színésznek ez volt a rendezői bemutatkozása. A  történelmi kosztümös drámában Robert Pattinson egy fiatal amerikait  alakít, akinek személyiségére végzetes hatással van mindaz, amit az  első világháború utáni Európában tapasztal. A fasizmus  térnyerésével foglalkozó filmben Liam Cunningham (Trónok harca), az  Oscar-jelölt Bérénice Bejo (A némafilmes) és Stacy Martin (A  nimfomániás) is szerepel. A produkción népes magyar szakmai stáb is  dolgozott, a film vágója Jancsó Dávid, Jancsó Miklós filmrendező  fia volt. Az alkotás, amely a legjobb első film és a legjobb  rendezés díját is elnyerte 2015-ben a Velencei Filmfesztiválon,  április 8-án és 10-én látható a Toldi moziban.  


A Titanic versenyprogramjában szerepel A pásztor című spanyol  játékfilm is, amelynek rendezője, Jonathan Cenzual Burley  személyesen is elkíséri munkáját Budapestre, és a vetítéseken  találkozhat vele a fesztiválközönség. A film két életforma és  értékrend ütközéséről szól: Anselmo, a magányosan élő középkorú  pásztor szálka lesz egy építési vállalkozó szemében, aki fel akarja  vásárolni a földjét, és a környező területeket is, hogy lakóparkot  építsen.   


A 37 éves spanyol származású, de Angliában élő rendező filmje  április 10-én és 11-én látható a Toldi moziban.  


A Végzetes lövés című fülöp-szigeteki-katari produkció egy  természetvédelmi területen véletlenül ellőtt, védett sas miatt  indult nyomozásról szól. A misztikus thrillert Mikhail Red írta és  rendezte, akinek ez a második nagyjátékfilmje. A mustra csütörtökön  és vasárnap tűzi műsorára szintén a Toldi moziban.  


Ugyancsak csütörtökön vetítik először az Uránia Nemzeti  Filmszínházban, majd április 11-én, kedden ismétlik a Toldiban a  Számi vér című 1930-as években játszódó svéd-norvég-dán filmet,  amely egy 14 éves, számi származású rénszarvaspásztorról szól, aki  a rasszizmus miatt el akar menekülni korábbi életéből. Az  elsőfilmes alkotást a svéd anyától és számi apától származó Amanda  Kernell rendezte.   


A Buster két élete fekete humorral fűszerezett, misztikus  amerikai thriller. Főhőse, Jonah a hatóságok elől bujkálva egy  elhagyatott nyaralóban vészeli át a telet. Álmaiban a tengeren  hányódik, de egy idő után úgy érzi, hogy ő és a sodródó férfi egy  és ugyanaz, a két testben közös a lélek. A második játékfilmjével  jelentkező Sarah Adina Smith munkáját szombaton és a jövő hét  keddjén tekintheti meg a közönség a Toldiban.  


Luxemburgi-belga-francia koprodukcióban született Laura  Schroeder Gát című drámája, amely egy elhidegült anya-lánya  kapcsolat újraéledését ábrázolja. A külföldön élő Catherine tíz év  után akar ismét közelebb kerülni lányához, Albához, akit addig a  nagyanyja nevelt. Mivel nem fogadják tárt karokkal, merész lépésre  szánja el magát. Schroeder öt éve egy családi kalandfilmmel  debütált rendezőként, a Gát a második játékfilmje. A versenyben a  Toldi mozi tűzi műsorra vasárnap és jövő kedden.  


Távoli, izlandi halászfaluban játszódik a Nehéz szívvel című  dán-izlandi dráma, amely két kamasz barátságát, az első szerelem és  a szexuális identitás ébredését ábrázolja a felnőtt kor küszöbén.  Az elsőfilmes Gudmndur Arnar Gudmundsson rendezésében készült  alkotás több fesztiváldíjat nyert már, köztük a legjobb  LMBT-filmnek járó elismerésben részesült a tavalyi velencei  filmfesztiválon. A Titanic szombaton az Ódry Színpadon és jövő  kedden a Toldiban mutatja be.  


A 24. Titanic filmfesztivál teljes programja a  titanicfilmfest.hu oldalon olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!