Bulvár, celeb

2016.11.14. 13:23

Jackie Chan is tiszteletbeli Oscar-díjat kapott

A hongkongi akciósztár elmesélte, hogy 23 éve barátja, Sylvester Stallone házában foghatta először kezébe az aranyszobrocskát.

Jackie Chan hongkongi akciósztár, Anne V. Coates vágó és Frederick Wiseman dokumentumfilm-rendező is tiszteletbeli Oscar-díjat kapott a hétvégén az amerikai filmakadémiától.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) Kormányzói Díjátadó ceremóniáját (Governors Awards) hagyományosan jóval a filmes díjszezont megkoronázó Oscar-gála előtt rendezik meg Hollywoodban. Idén az amerikai filmgyártás krémjének jelenlétében megtartott életműdíj-átadón Jackie Chan, Anne V. Coates és Frederick Wiseman mellett a 88 éves Lynn Stalmaster szereposztó igazgató is átvehetett egy tiszteletbeli Oscart. Először történt, hogy az Oscar-kategóriákba nem tartozó szakma egyik képviselője elnyerte a nagy presztízsű díjat.

Stalmaster még táncra is perdült a színpadon, miután Jeff Bridges átnyújtotta neki a szobrot. "Soha a legvadabb álmaimban sem gondoltam, hogy itt fogok állni" - mondta megindultan a West Side Story, a Hegedűs a háztetőn és az Aranyoskám című filmek számára szereplőket válogató szakember.

Anne V. Coatest Nicole Kidman és Richard Gere méltatta a díj átadása előtt. A vágó 1962-ben kapta meg az Arábiai Lawrence című filmért az Oscar-díjat, és most egész életművéért jutalmazta a filmakadémia.

Hollywoodban eltöltött 63 évére visszatekintve boldogan emlékezett munkájára. "El tudnak képzelni egy olyan munkát, amikor az embert azért fizetik, hogy George Clooney, Peter O'Toole, Richard Burton, Clint Eastwood, Richard Gere, Daniel Craig, Arnold Schwarzenegger vagy A szürke ötven árnyalatában szereplő Jamie Dornan szemébe nézzen?"

A pályája kezdetétől szinte évente új dokumentumfilmekkel előrukkoló 84 éves Wiseman munkásságára Ben Kingsley emlékezett meleg szavakkal. A színész arra biztatta a közönséget, hogy nézzék meg a dokumentumfilmes munkáit, mert "azokból megismerik az igazságot".

A 44 alkotást forgató veterán elmondta: úgy véli, a kedves, civilizált és nagylelkű magatartás dokumentálása legalább olyan fontos, mint a kegyetlenség, a banalitás és a közöny megmutatása.

Jackie Chan a színpadra lépve elmesélte, hogy 23 éve barátja, Sylvester Stallone házában foghatta először kezébe az Oscar-díjat. Mint a közönség soraiban ülő Stallonéra mutatva hozzáfűzte, talán még mindig a szobron van az ujjlenyomata. Az akciósztár, harcművész, producer, koreográfus, rendező elmondta, hogy 56 évet töltött már el a filmiparban, és 200 filmmel, valamint számtalan csonttöréssel a háta mögött nagyon boldog, hogy végre ő is elnyerte az Oscart.

A Governors Awards ceremónián mások mellett Emma Stone, Joel Edgerton, Michelle Williams, Tom Hanks, Ava DuVernay, Lupita Nyongío, Andrew Garfield, Marion Cotillard, Warren Beatty, Annette Bening, Helen Mirren és Lin-Manuel Miranda is részt vett.

Az Oscar-díjkiosztó gálát 2017. február 26-án tartják Hollywoodban.

Címkék#film

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!