Bulvár, celeb

2016.10.01. 22:46

Több mint 100 millió forint adomány gyűlt össze Mága Zoltán jótékonysági fesztiválsorozatán

Több mint tízezer embernek segített Mága Zoltán hegedűművész szombaton zárult jótékonysági templomi fesztiválsorozatán összegyűlt, mintegy 100 millió forint értékű adomány - tájékoztatta a művész kommunikációs ügynöksége az MTI-t.

A Hangok és Harangok című, 25 koncertből álló klasszikus zenei fesztiválsorozatot a Prima Primissima-díjas hegedűművész augusztus 21-én a budapesti Szent István-bazilikában indította útjára. A hatalmas sikerrel, zsúfolásig telt templomokban megrendezett fesztiválsorozat 25 állomásán, Magyarország nagyvárosaiban, valamint Kárpátalján, Erdélyben, a Vajdaságban és a Felvidéken egyaránt világhírű zeneszerzők művei csendültek fel.


A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fővédnöksége, és Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere védnöksége alatt zajlott templomi hangversenysorozat ünnepélyes záróeseményét szombaton a Partium fővárosában, Nagyváradon tartották. 


A záróhangversenyen jelen volt Tőkés László európai parlamenti képviselő is, aki a zsúfolásig megtelt Nagyvárad-olaszi református templomban arra is felhívta a figyelmet, hogy az év legnagyobb jótékonysági koncertsorozatának záróeseményével Erdélyben az 1956-os forradalmi emlékhónap is kezdetét veszi.  "Azzal a sokatmondó üzenettel, hogy: legyünk egyek az emlékezésben, egyek a szeretetben és a szolgálatban, egyek a kultúrában és a jókedvű, közcélú adakozásban". Megjegyezte azt is, "ezekben a nehéz időkben választás előtt áll a nemzet: ha széthúzunk, védtelenek vagyunk - de hogyha összefogunk, a lehetetlennel is sikerrel megbirkózunk" .    


A Kossuth-díjas művészek közreműködésével katolikus, református és evangélikus templomokban, zsinagógákban rendezett koncerteken csaknem 30 ezer ember vett részt.


Mága Zoltán a sok ezer kilométeres utazással teljesített ökumenikus templomi fesztiválsorozatát úgy értékelte, hogy a magyar nép ismét tanúbizonyságot tett önzetlenségéről, és a felebaráti szeretet fontosságáról. A közlemény szerint a hegedűművész elmondta, "bejárva Magyarország legnagyobb és legszebb templomait, látva a közönség őszinte mosolyát, hallva a szűnni nem akaró vastapsát, ki kell jelentenem, a magyar népben valóban van hit, remény és szeretet, és a megtapasztalt összefogás azt bizonyítja, hogy lélekben, ha nem is a világ, de Európa legerősebb nemzete vagyunk".


A hegedűművész kezdeményezéséhez a magánszemélyek százai mellett mecénások és a hegedűvirtuóz rendszeres támogatói is csatlakoztak, így már a nyitókoncerten közel 20 millió forintnyi támogatásból tudta elindítani karitatív misszióját, és a szeptemberi tanévkezdésig több ezer hátrányos helyzetű tanulónak sikerült segítséget nyújtania.


Mága Zoltán a fesztivál keretében rendezett jótékonysági koncertsorozatának bevételéből több mint 5 ezer, Magyarországon, a kárpátaljai Beregszászon, a Vajdaságban, a délvidéki Bácsfeketehegy környékén élő rászoruló gyermekeknek ajánlott fel cipőket, iskolatáskákat és tanszereket. A hegedűművész hátrányos helyzetű gyermekekkel foglakozó és szociális étkeztetésekkel is segítő alapítványoknak is támogatást nyújtott, így több mint 5 ezer gyermek mindennapi gondoskodásához, ellátásához járult hozzá.


A hegedűművész jótékonysági sorozata ezzel nem ért véget, mert több településen tartott koncertjén ígéretet tett arra, hogy a 2017. január elsején rendezendő Budapesti Újévi Koncertjének bevételéből több millió forinttal támogatja a hangversenynek otthont adott templomok felújítási munkálatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában