Bulvár, celeb

2016.09.21. 13:39

Michael Schiefel és a Wood & Steel Trio koncertje a BMC-ben

Európai dzsesszfesztiválok és mesterkurzusok rendszeres fellépője és résztvevője, eddig négy szólóalbumot adott ki.

Napjaink európai dzsessz színterének egyik legkiválóbb énekese, a német Michael Schiefel ad koncertet a Wood & Steel Trio kíséretében szeptember 24-én szombaton a fővárosi Opus Jazz Clubban, a GoetheJazz sorozat keretében.

A formáció Songs Out of Exile - Dalok a száműzetésből címmel a modern német zene egyik legjelentősebb alakjának, Hanns Eislernek a második világháború idején Kaliforniában írt Hollywood Songbookjából játszik - közölte a szervező Budapest Music Center (BMC) az MTI-vel.

Mint írták, a fasizmus elől Amerikában menekült Hanns Eisler hollywoodi menedékében Brecht, Hölderlin, Pascal és saját szövegeire írt miniatúrái a 20. századi német zeneszerző legszemélyesebb naplójegyzeteinek tekinthetők. Ezek a rövid és bensőségesen közvetlen dalok a száműzetés és az emigrációban töltött élet pillanatfelvételei. Eisler Amerikában is nehéz helyzetbe került, amikor az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság elé idézték, ami után csak a nemzetközi közvélemény nyomására távozhatott az Egyesült Államokból és visszatért Európába.

A dalokat a német Wood & Steel Trio (Roland Neffe - marimba, vibrafon; Christian Kögel - gitár; Marc Muellbauer - nagybőgő) és a virtuóz énekes, Michael Schiefel a gyönyörű zenéhez méltó tisztelettel vette kézbe. A hangzás különlegességét egyrészt az eredetileg zongorára írt darabok áthangszerelése adja ezekre a hangszerekre, másrészt a szabad, asszociatív improvizációk háromdimenziós vibrálása.

A kivételes hangú és lehengerlő stílusú Michael Schiefel német-magyar formációjával, a Platypus Trióval 2014-ben mutatta be lemezét az Opus Jazz Clubban. Az énekes két zenésztársa ebben a formációban Lukács Miklós világszerte elismert cimbalomvirtuóz, valamint egy német csellista, Jörg Brinkmann.

A 46 éves Michael Schiefel hangját elektronikus eszközökkel, elsősorban loopokkal kombinálja. 1996-ban szerzett diplomát a Berlini Művészeti Egyetemen dzsesszének és zeneelmélet szakon, öt évvel később ő lett a legfiatalabb zenei professzor Németországban a weimari Liszt Ferenc Konzervatóriumban, ahol dzsesszéneket tanít. Számos műfajban alkot és koncertezik, szólómunkái mellett funkot és popot is játszik a JazzIndeed kvintettel, tagja a klasszikus zenén alapuló big bandnek, a Thärichen's Tentettnek. Európai dzsesszfesztiválok és mesterkurzusok rendszeres fellépője és résztvevője, eddig négy szólóalbumot adott ki.

Címkék#koncert
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!