Bulvár, celeb

2016.03.30. 14:51

Elhunyt Patty Duke Oscar-díjas amerikai színésznő

Az énekesnőként is sikeres Duke 69 évesen hunyt el idahói otthonában, ahol az elmúlt 25 évet élte le negyedik férje oldalán.

Elhunyt Patty Duke amerikai színésznő, aki 16 évesen A csodatevő című 1962-es filmdráma vak és süketnéma hősnőjének megformálásáért kapott Oscar-díjat legjobb epizódszereplőként.

Az énekesnőként is sikeres Duke 69 évesen hunyt el idahói otthonában, ahol az elmúlt 25 évet élte le negyedik férje oldalán - jelentette be közleményében harmadik férjétől, John Astin színésztől származó fia, Sean Astin színész és rendező.

A Variety című filmes szaklap értesülése szerint a színésznő bélperforáció okozta vérmérgezésben halt meg.

A New York-i születésű Patty Duke gyerekszínészként kezdett játszani reklámfilmekben és tévésorozatokban. Előbb a Broadwayn, majd a filmvásznon nyűgözte le a közönséget A csodatevő című dráma vak és süketnéma hősnőjének, Hellen Kellernek szívbe markoló megformálásával a tanárnőjét alakító Anne Bancroft oldalán.

Helen Keller (1880-1968) valós személy volt, akinek elkötelezett tanára, Anne Sullivan segítségével sikerült kitörnie elszigeteltségéből, kommunikálnia a világgal, és elsőként diplomát szereznie vak és süketnéma emberként.

Duke karrierje az 1960-as évektől főleg televíziós sorozatokban folytatódott, három évadot élt meg saját, helyzetkomikumra épülő szériája, a The Patty Duke Show. Az Oscaron kívül három Emmy-díjat nyert el alakításaival, 1985 és 1988 között a hollywoodi színészek szakszervezetének elnöke volt.

A színésznő 1988-ban megjelent életrajzában fedte fel a nyilvánosság előtt, hogy bipoláris zavarban szenvedett. Számos humanitárius ügy elkötelezettje lett, harcolt a nukleáris leszerelésért, az AIDS-betegekért és felkarolta a mentálisan sérült emberek ügyét, küzdött a megbélyegzésük ellen.

Mint életrajzából kiderült, becsvágyó és rossz természetű szülei 8 éves korától zsarnoki menedzserként kényszerítették arra, hogy tévéreklámokban és szappanoperákban szerepeljen.

Alkoholt és gyógyszereket adtak neki, ami súlyosbította sokáig diagnosztizálatlan mániás depresszióját. Betegségét csak hat évvel önéletrajzi könyve megjelenése előtt azonosították, memoárjában beszámol az őt talpra állító orvosi kezelésről is. Az emlékiratból 1990-ben tv-film készült, amelyben önmagát alakította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!