Bulvár, celeb

2016.02.29. 07:04

Oscart kapott a Saul fia

A Saul fia kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat helyi idő szerint vasárnap Los Angelesben.


Nemes Jeles László rendező holokausztdrámája az első magyar alkotás, amely 1982 óta elnyerte az amerikai filmakadémia elismerését, harmincnégy évvel ezelőtt Szabó István Mephisto című műve diadalmaskodott.

A díjat átvéve Nemes Jeles László köszönetet mondott alkotótársainak, köztük a főszereplő Röhrig Gézának, valamint Magyarországnak, amiért támogatta a filmet. "Az emberiség legsötétebb óráiban is talán van bennünk egy belső hang, amely lehetővé teszi, hogy emberek maradjunk. Erről a reményről szól ez a film" - fogalmazott.

88. Oscar-gála 2016 - Galéria



A Saul fia a Mustang című francia, A kígyó ölelése című kolumbiai, az Egy háború című dán és A sivatagon át című jordániai filmmel volt versenyben.

A Spotlight - Egy nyomozás részletei című alkotásé a legjobb film díja


A Spotlight - Egy nyomozás részletei című alkotás kapta a legjobb filmnek járó Oscar-díjat helyi idő szerint vasárnap este az amerikai filmakadémia Los Angeles-i gáláján.


Leonardo DiCaprio a legjobb férfi főszereplő


Leonardo DiCaprio vehette át a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat A visszatérő című túlélődrámában nyújtott alakításáért helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben a 88. Oscar-díjátadó ceremónián.

Brie Larson a legjobb női főszereplő

A szoba című drámában nyújtott megrázó alakításáért Brie Larson amerikai színésznő kapta a legjobb női főszereplőnek járó elismerést.

Ismét Alejandro González Inárritu a legjobb rendező

A visszatérő című művéért Alejandro González Inárritu kapta a legjobb rendezőnek járó elismerést, a mexikói filmes sorozatban második rendezői Oscarját kapta, tavaly a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című filmjével nyert ugyanebben a kategóriában.

Alicia Vikander nyerte a legjobb női mellékszereplő díját

Alicia Vikander svéd színésznő, A dán lány sztárja nyerte a legjobb női mellékszereplő Oscar-díját.

A 28 éves színésznő a színpadról a rendező Tom Hoopernek mondott köszönetet, amiért hitt benne, és "a legjobb partnernek" nevezte a főszerepet alakító Eddie Redmayne brit színészt.


Vikandert először jelölték Oscar-díjra a transzneműség kérdésével foglalkozó filmért, amely a múlt század elején játszódik.


A színésznő, aki a hollywoodi színészcéh (SAG) trófeáját is megkapta az idei díjszezonban, az Oscar-mezőnyben Jennifer Jason Leigh (Aljas nyolcas), Rooney Mara (Carol), Rachel McAdams (Spotlight - Egy nyomozás részletei) és a Steve Jobs életéről szóló filmben játszó Kate Winslet elől vitte el a díjat.

Mark Rylance kapta a legjobb férfi mellékszereplő díját


A Kémek hídja című hidegháborús filmben nyújtott alakításáért Mark Rylance kapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést.


Az elsősorban színpadi szerepeiről, valamint színdarabíróként ismert brit színész játéka nagy elismerést aratott Steven Spielberg filmjében, sokan azonban arra számítottak, hogy Sylvester Stallone kapja a díjat Rocky Balboa szerepéért a Creed - Apollo fia című filmben.

88. Oscar-gála 2016 - Galéria



A jelöltek között volt még Tom Hardy A visszatérő, Mark Ruffallo a Spotlight - Egy nyomozás részletei és Christian Bale A nagy dobás című filmből. Stallonét egyébiránt másodszor jelölték Rocky szerepéért, először négy évtizede a legjobb férfi főszereplő kategóriában.

Ennio Morricone megkapta az Oscar-szobrot


Ennio Morricone az Aljas nyolcas című filmhez komponált zenéjéért meghatottan vette át az amerikai filmakadémia díját.


A 87 éves Morricone ötször kapott jelölést az Oscarra. 2007-ben életműdíjjal tüntette ki a filmakadémia, de a legjobb filmzene kategóriában most először győzött. Az Oscar-színpadon olaszul mondott köszönetet az elismerésért, tisztelgett a mezőnyben szintén jelölt John Williams előtt és a közönség soraiban ülő feleségének ajánlotta a díjat.

A legjobb filmdal Oscar-díját a Spectre - A Fantom visszatér főcímzenéje, a Writing's On the Wall nyerte el, amelynek dalszövegét és zenéjét Jimmy Naples és Sam Smith jegyezte.

Az Amy kapta a legjobb dokumentumfilm díját

Az Amy Winehouse-ról szóló produkció kapta a legjobb dokumentumfilm Oscar-díját.

Az Amy című film alkotói, Asif Kapadia és James Gray-Rees a ceremónián arra emlékeztették a Dolby Színház közönségét, hogy a fiatalon elhunyt Grammy-díjas brit énekesnő, milyen "csodálatos, intelligens és vicces volt", olyan személyiség, akire oda kellett figyelni.


A rövid dokumentumfilm kategóriában az A Girl in the River: The Price of Forgiveness (Lány a folyóban - A megbocsátás ára) című alkotás nyert. A pakisztáni Sarmin Obed-Csinoj munkája egy fiatal nőről szól, akit apja és nagybátyja meg akart ölni mert jóváhagyásuk nélkül ment férjhez. A rendezőnő örömmel jelentette be az Oscar-szoborral a kezében, hogy a becsületgyilkosságok elleni törvény hamarosan megszületik Pakisztánban.


A legjobb rövidfilm Oscarját a Stutterer (Dadogós) című produkció kapta, Benjamin Cleary és Serena Armitage alkotása.

Az Agymanók kapta a legjobb egészestés animációs film díját


Az Agymanók díját Pete Docter rendező, forgatókönyvíró és Jonas Rivera producer vehette át. A Pixar stúdiónak ez a tizenharmadik Oscar-díja.


A Bear Story alkotói közül Gabriel Osorio rendezőt és Paco Escala producert jutalmazták. Chilei alkotás először részesült az amerikai filmakadémia elismerésében. A Bear Story - spanyol címén Historia de un oso (Egy medve története) - a Pinkrobot nevű animációs műhelyben készült, és egy öreg medvéről szól, amely visszatekint az életére.


A Mad Maxé a jelmez, a látvány, valamint a smink és frizura díja


A jelmezekért Jenny Beavan vehette át az amerikai filmakadémia elismerését. A 65 éves brit tervezőt tizedik alkalommal jelölték a díjra, amelyet egyszer már elnyert a Szoba kilátással című filmért.

A legjobb látványtervért járó Oscart Colin Gibson és Lisa Thompson kapta, mindkettőjüket először jelölték a díjra.


A legjobb smink és frizura ugyancsak a George Miller által rendezett filmben volt látható az akadémia szerint, az elismerésen Lesley Vanderwalt, Elka Wardega és Damian Martin osztozott. Mindhárman első jelölésüket váltották díjra.

A Mad Max vitte el a hangvágás és a hangkeverés díját is


A Mad Max - A harag útja hangvágói Oscarját Mark Mangini és David White vette át. A hangkeverés Oscar-szobráért pedig Chris Jenkins, Gregg Rudloff és Ben Osmo lépett a színpadra.

Alex Garland Ex Machina című tudományos-fantasztikus filmjét két kategóriában, az eredeti forgatókönyv- és a látványeffektus-mezőnyben jelölték Oscarra. A produkció végül a látványeffektusokért járó elismerést kapta meg. A díjat Andrew Whitehurst, Paul Norris, Mark Ardington és Sara Bennett köszönte meg a filmakadémiának.


Emmanuel Lubezki történelmet írt operatőri díjával


Az 52 éves, mexikói származású Lubezki tavaly Alejandro Inárritu Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című filmjével, két éve pedig Alfonso Cuarón Gravitáció című űrdrámájával győzött az operatőrök mezőnyében.


A vágó Sixel első Oscar-díját kapta, de a George Miller rendező filmjén végzett munkájáért már a BAFTA-díjat is átvehette. "Óriási bátorság kellett ennek a filmnek az elkészítéséhez" - mondta az Oscar-szoborral a kezében.


A Spotlight és A nagy dobás kapta a forgatókönyvírói díjakat

A két film forgatókönyve február közepén az Amerikai Forgatókönyvírók Céhének (WGA) fődíjait is elvitte.


A Spotlight - Egy nyomozás részletei a Boston Globe tényfeltáró újságíróinak munkáját mutatja be, akik katolikus papok szexuális zaklatási ügyeire derítettek fényt. Az Oscar-díjat a film rendező-forgatókönyvírója Tom McCarthy és a társ-forgatókönyvíró Josh Singer vette át. McCarthy az áldozatok bátorságát is méltatta beszédében.

88. Oscar-gála 2016 - Galéria



A nagy dobás című film írói, Adam McKay és Charles Randolph a legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-szobrát kapták a 2008-as pénzügyi váláság hátterével foglalkozó produkcióért. McKay, aki egyben a film rendezője is volt, és társ-forgatókönyvírója Michael Lewis The Big Short című könyve nyomán írták a szkriptet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!