Bulvár, celeb

2016.02.29. 19:05

Ennio Morricone Oscar-díját ünnepli Olaszország

A 87 éves olasz zeneszerzőt korábban ötször jelölték az Oscarra, de csak ezúttal sikerült díjra váltania a jelölést.

Lelkesen ünneplik Olaszországban Ennio Morriconét, aki az Aljas nyolcas című Tarantino-westernhez komponált zenéjéért elnyerte az amerikai filmakadémia díját a 88. Oscar-gálán magyar idő szerint hétfőn hajnalban Los Angelesben.

A 87 éves olasz zeneszerzőt korábban ötször jelölték az Oscarra, de csak ezúttal sikerült díjra váltania a jelölést, mintegy megkoronázásaként hosszú és sikeres pályafutásának. 2007-ben életműdíjjal tüntette ki a filmakadémia, de a legjobb filmzene kategóriában most először győzött.

"Nagyszerű, mester, végre!" - gratulált neki Twitteren Matteo Renzi olasz miniszterelnök, hozzátéve, hogy büszke rá.

"Morricone szerzeményei szerte a világban egész generációkat érintettek meg és bírtak álmodozásra. Ez az Oscar megérdemelt kitüntetés egy nagyszerű művésznek, aki egész életét a zenének szentelte" - reagált Sergio Mattarella államfő.

"Minden idők egyik legnagyobb filmes óriása győzelmének" nevezte Morricone Oscarját Dario Franceschini olasz kulturális miniszter.

A díj elnyerése alkalmából a RAI olasz köztévé hétfőn és kedden műsorára tűz több, Morricone zenéjével készült filmet, köztük Giuseppe Tornatore Oscar-díjas Nuovo Cinema Paradisóját.

Az idős zenész az Oscar-színpadon olaszul, a meghatódottságtól elcsukló hangon mondott köszönetet az elismerésért - szavait fia fordította -, tisztelgett a mezőnyben szintén jelölt John Williams előtt és a közönség soraiban ülő feleségének ajánlotta a díjat.

"A feleségemnek, Mariának ajánlottam az Oscart, mert oly sok türelemmel viselte a távollétemet" - mondta, utalva arra, hogy sokszor nagyon magába szippantotta a hivatása, és pályafutása legsűrűbb éveiben valamelyest eltávolodott a családjától.

"Szép és kalandos életem volt, de az volt az érzésem, hogy elveszítek valamit. Ám ott volt a feleségem, mindig ott volt velem, ezért neki ajánlom az Oscart, a türelméért" - mondta újságíróknak a díjátadó után a szállodájában.

"Nincs jó filmzene egy olyan inspiráló nélkül, mint Tarantino és csapata" - mondta a díjat megköszönő beszédében, hozzátéve: e kitüntetés után keményen kell dolgoznia azért, hogy még jobb legyen.

A Volt egyszer egy vadnyugat komponistája már negyven éve nem szerzett zenét westernhez, amikor Quentin Tarantino felkérte az Aljas nyolcas zenéjének megírására. Morricone elmondása szerint a rendező teljesen megbízott benne, prágai találkozásukig - amikor a hanganyagot felvették - Tarantino nem is akart tőle hallani egyetlen taktust sem. "Akkor azonban annyira elégedett volt, hogy azt mondta, máris megvan a következő filmje, amelyen dolgozhatnék" - idézte fel néhány nappal a díjátadó előtt.

Morricone úgy látja, hogy új utakat taposott ki Tarantino számára. "Minden rendező más. Tarantino számára egy szimfonikusabb jellegű zenért írtam, sokféle hangszerre" - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!