Bulvár, celeb

2016.01.21. 16:42

Spike Lee kvótarendszer bevezetését sürgeti az Oscar-díjak esetében

Kvótarendszer bevezetését sürgette Spike Lee amiatt, hogy a négy színészi kategóriában sorozatban második éve csak fehér bőrű jelöltek esélyesek az Oscar-díjra.

A világhírű amerikai rendező az ABC televízióban szerdán azt mondta: "nem lehet mindig az a kifogás, hogy nincs elég megfelelő jelölt. Ez hülyeség". 


Az Oscar-jelöltekről az amerikai filmakadémia több mint 6200 fős tagsága, többségében idősebb fehér férfi dönt. A fekete bőrű rendező azt szorgalmazta, hogy az akadémia legyen nagyobb tekintettel a kisebbségekre. 


Spike Lee - aki novemberben tiszteletbeli Oscar-díjat kapott életművéért - megerősítette arról szóló keddi bejelentését, hogy nem megy el a február 28-i gálára, általános bojkottra azonban nem szólított fel szerdai megszólalásában.  


Hozzá hasonlóan távollétével akar tüntetni Jada Pinkett Smith is. A fekete bőrű színésznő, Will Smith felesége úgy fogalmazott, lealacsonyító könyörögni az elismerésért vagy akár csak kérni. "Van méltóságunk és hatalmunk" - jelentette ki. 


Will Smith ugyancsak bejelentette, hogy nem vesz részt az Oscar-ceremónián. "Kétszer is jelöltek már az Oscarra, és egyik alkalommal sem fehér bőrű színésszel szemben vesztettem, először Denzel Washington, másodszor Forest Whitaker vitte el a díjat" - emlékezett a színész csütörtökön az ABC reggeli műsorában. Majd úgy folytatta, hogy szerinte az idei jelöltek mind fantasztikusak, éppen ez bonyolítja a dolgot, "mindenki csodálatos és megérdemli" - de mégis úgy érzi, "rossz irányba haladnak a dolgok". 


Változásokra szólított fel Lupita Nyong'o is. A Tizenkét év rabszolgaság című filmben nyújtott alakításáért a legjobb mellékszereplő Oscar-díjával jutalmazott kenyai színésznő csalódottságának adott hangot a jelölések miatt, és úgy vélekedett, bővíteni kell a filmvászonra kerülő sztorik körét, mint ahogy azon emberekét is, akik elmesélik ezeket a történeteket. 


A fekete bőrű színésznő szerint az amerikai filmakadémia elismerése sokszínű tükörképe kellene, hogy legyen mindannak, amit a filmművészet ma kínál. 


A jelölések január 14-i bejelentése óta tartó vitában szerdán megszólalt két fehér bőrű művész: a színészként és producerként egyaránt Oscar-díjas George Clooney és a szintén Oscar-díjas dokumentumfilm-rendező, Michael Moore is.  


Előbbi azt mondta, egyetért azzal a megállapítással, hogy Hollywoodban alulreprezentáltak az afroamerikaiak. "A spanyol ajkúak helyzete még rosszabb. Javítanunk kell ezen" - jelentette ki. "Tíz éve az akadémia jobb munkát végzett. Emlékezzenek csak arra, hány afroamerikait jelöltek. Az igazi kérdés nem is igazán az, hogy kit jelölnek díjra, hanem sokkal inkább az, hogy elég nagy-e a választék a kisebbségek számára, mindenekelőtt a minőségi produkciókat tekintve" - fogalmazott a Variety című filmes szaklapnak.  


Michael Moore közölte, hogy bojkottálni fogja a ceremóniát.  


Chris Rockra, az idei Oscar-gála fekete bőrű házigazdájára is nagy nyomás nehezedik: a rapper 50 Cent és a Halálos iramban-filmek sztárja, Tyrese Gibson arról beszélt: ebből nem jöhet ki jól, csak akkor, ha visszalép. Szerintük képtelenség, hogy Oscar-házigazdaként is megfeleljen és közben korrektül kezelni tudja a Hollywoodot megosztó kérdést. 


A brit televíziós díjak szerda esti londoni gálájára érkező Dustin Hoffman úgy válaszolt egy neki feltett kérdésre az Oscar-jelöltek közül hiányzó fekete bőrű színészekkel kapcsolatban, hogy ez is jelzi az Amerikában jelenlévő "tudatalatti rasszizmust". Hozzátette: "A fekete bőrű színészek jelölésén kívül még nagyobb baj, hogy fiatal feketéket ölt meg a rendőrség az utcáinkon. Ez a nagyobb probléma". 


A jelölésekről szavazó amerikai filmakadémia több fehér tagja a The Hollywood Reporternek nyilatkozva cáfolta, hogy döntésében bármilyen szerepet játszott volna a színészek bőrének színe. Penelope Ann Miller kijelentette, hogy több fekete bőrű színészre is szavazott, sajnálja, hogy nem lettek jelöltek. Szerinte egyszerűen különösen erős volt a versenymezőny idén, és túl sok olyan film készült, amelyben fehér színészek szerepeltek. De ezt a stúdiókkal kellene lerendezni, nem a filmakadémia tagjai tehetnek róla - fejtette ki. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!