Bulvár, celeb

2015.10.21. 09:40

WOMEX - Roma zenékkel nyit az expo

A Gypsy HeartBeats című nyitógálával ma este a Müpában megkezdődik a világzenei expo.

A fesztivált, vásárt és konferenciát magában foglaló Womex 21 éve íródó történetében először házigazda közép-kelet-európai ország. A vasárnapig tartó budapesti rendezvény nyitógálája a Kárpát-medencei romák zenéje előtt tiszteleg.


A legjelentősebb világzenei eseményt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitja meg. A Gypsy Heartbeats a 2011-es koppenhágai Womexen látott magyar nyitógála, a Hungarian HeartBeats folytatásának tekinthető.


A mai műsor elvezet a gyökerekhez, de a modern irányzatokba is bepillantást ad. A fellépők sorát Oláh Attila, a szlovákiai magyar roma, a pozsonyi Ifjú Szívek Táncegyüttes egykori tagja nyitja, aki az ének és tánc párbeszédét mutatja meg. Utána az autentikus cigány zenét játszó Romengo következik, amely az északkeleti országrész hagyományát tolmácsolja. Ezt követi a belga Tcha Limberger, aki a szintó kultúrából talált el az erdélyi, kalotaszegi népzenéhez. Majd Palya Bea lép színpadra, akinek szintén gyökerei táplálják szuggesztív, a városi közönséget is megszólító előadását, végül megelevenedik a régi kávéházak cigányzenéje Radics Ferenc és Pál István Szalonna virtuóz együttesének a Kárpátalja hagyományaiból táplálkozó muzsikájával.


A megnyitón szereplő zenészek izgalmas alkalmi felállásokban közösen is muzsikálnak.


Az október 21-től 25-ig zajló világzenei expo szervezője a Hangvető Kft., az eseményre több mint kilencven országból 2900 külföldi vendég érkezik. Hatszáz fellépőhely, ötszáz lemezkiadó, illetve -terjesztő képviselteti magát, lesz háromszáz újságíró, ebből 130 rádiós. A konferencia- és vásárhelyszín napközben a Bálna, a zenei program a Müpában lesz, a világzene dj szekciója az A38-on ad műsort.


Összesen 450 zenész lép színpadra, a hivatalos program részeként több magyar produkció is szerepel: a showcase válogatásban csütörtökön a Cimbalomduó játszik a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a Club Duna regionális színpadon a Fesztivál Színházban pénteken a Buda Folk Band, szombaton Herczku Ági és a Banda, a dj-programban pénteken az A38 hajón a Bazaar Kings.


A megnyitó program támogatója a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány, a Womex fő médiatámogatója az MTVA.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!