Bulvár, celeb

2015.10.17. 12:11

Womex - Nemzetközi világzenei fesztivál Budapesten

Október 21. és 25. között a közép-kelet-európai országok közül elsőként Magyarország ad otthont a világzene legrangosabb nemzetközi fesztiváljának, a 21. World Music Expónak (Womex).

mti

A Womex egy világzenei fórum, amely egyszerre fesztivál, kongresszus és vásár, a világzene kiemelten fontos szakmai találkozója, amelyen zenei szakemberek, ötszáz lemezkiadó, több száz újságíró, producerek, koncerttermek és klubok képviselői vannak jelen, és a világ minden tájáról érkeznek előadók. Az esemény alkalmat ad a világzene sokszínűségének ünneplésére, a szakma nagyjaival való ismerkedésre, új tehetségek felfedezésére, üzletkötésre, koncertek és fesztiválok programjának lekötésére.


A Womex története 1991-ig nyúlik vissza, megszületése a Berlini Függetlenség Napja rendezvény indie zenei szekciójában megtartott Worldwide Music Days At The Berlin Independence Days eseményhez köthető, 1994-ben már World Music Expo (Womex) néven rendezték meg Berlinben. Az alapító Ben Mandelson angol világzenész így fogalmazta meg céljaikat: "a Womex bátran ugrik előre a jövőbe, és magát a tradicionális és népzenék, na jó, mondjuk ki, világzenék legelső találkozási pontjaként hirdeti meg. Ez egy be nem fejezett munka, amelyet a résztvevőkkel közösen alakítunk." A világzenei szcéna meghatározó szereplői azóta évente összegyűlnek (csak 1996-ban maradt el a találkozó), és a kulturális sokszínűség támogatásának szellemében közösen találják ki és alakítják az iparág jövőjét, zenei és akár politikai értelemben egyaránt. A szervező német Piranha Arts elkötelezett amellett, hogy a zenén keresztül kultúrák és nemzetek között építsen hidakat. A Womex rendezési jogát pályázat útján lehet elnyerni. Az eddigi helyszínek között volt Berlin mellett, Brüsszel, Marseille, Stockholm, Koppenhága, Rotterdam, Essen, Newcastle, Sevilla, Szaloniki és Cardiff is, tavaly pedig a spanyol Santiago de Compostela.


A budapesti rendezés előzményeként előadóink már megalapozták a magyar zene jó hírnevét a fesztivál történetében: 2008-ban a Muzsikás együttes kapta a Womex életműdíját, 2011-ben Koppenhágában a rendezvény egyik fénypontját jelentő nyitóünnepségen - szintén pályázat eredményeként - magyar előadók mutatkozhattak be, nagy sikert aratva. A budapesti Womex15 házigazdája a Hangvető Kft., amely a rendezvény állandó szervezőjével, a Piranha Artsszal együttműködve bonyolítja le a rangos világzenei seregszemlét, amelyet a magyar kormányzat 327,2 millió forinttal, a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné Geopolitikai Alapítványa további 50 millió forinttal támogat. A budapesti fesztivál több kulturális intézményben zajlik: fő helyszíne a Müpa, ahol öt színpadon folynak majd az események.


A Bálna a szakmai vásár és a konferenciák, az A38 hajó a Dj Summit számára biztosít teret. Az idei kínálat a hagyományos népzenétől a modern, elektronikus, crossover stílusokig terjed. A világzenei paletta legkülönbözőbb műfajainak képviseletében - a kínai szólistától a nyugat-afrikai bulizenekaron át a rapperekig - érkeznek meghívottak Budapestre, ötven ország 64 produkciója mutatkozik be. Várhatóan több mint 3000 külföldi szakember, mintegy 320 művész, 280 szakmai kiállító és 300 újságíró vesz részt a programokon, 1260 intézmény (koncert- és fesztiválszervező, lemezkiadó, ügynökség, producer, nemzeti zenei exportiroda) képviseletében. Az október 21-i nyitógála a Müpában a Kárpát-medencei romák zenei alkotóereje előtt tiszteleg. A Gypsy HeartBeats gálát a 2011-es koppenhágai magyar műsor, a Hungarian HeartBeats koncepciójának folytatásaként szervezték meg. A nyitónapot táncházzal zárják.


A rendezvény felvezető eseményének, a Fonó Budai Zeneházzal és a Hagyományok Házával közösen szervezett nulladik nap különleges programjának középpontjában a hazai előadók állnak. A szervezők a fesztivál keretében egy extra színpadot tartanak fenn Magyarország és a régió világzenei előadóinak. A magyarok fellépési lehetőséghez juttatását az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiemelten támogatta. A világzenei expón, illetve az ahhoz kapcsolódó nulladik napi showcase eseményen mintegy húsz magyar művész mutatkozik be. A zárónapon kerül sor az ősi anyaistenséget ábrázoló szobrocska, az 1999-ben alapított Womex-díj átadására. A szakmai kiválósági díjat idén Irán zenei világának egyik legnagyobb hatású képviselője, Ramin Sadighi, a Hermes Records alapítója kapja, az életműdíjjal Cheikh Lo szenegáli zenészt tüntetik ki, aki egy különleges koncerttel viszonozza az elismerést.


A kiadói díjjal a tavalyi nyertest, a magát punk rock attitűddel jellemző Glitterbeat német független kiadót jutalmazzák. A kiadói díjat 2006-ban, a kiválósági díjat 2008-ban ítélték oda először. A Womexnek létezése óta fontos partnere az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU), amelynek világzenei szekciója mindig a Womex első napján tartja éves találkozóját. Magyarországon a helyi EBU-tag, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) az esemény fő médiatámogatója. Jövőre a Womex visszatér Spanyolországba, a 22. világzenei expónak 2016. október 19. és 23. között ismét Santiago de Compostela lesz a házigazdája.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!