Bulvár, celeb

2015.07.14. 17:41

174 millió forintos támogatás animációs filmekre

Három animációs filmsorozat és négy egyedi animációs alkotás elkészítéséhez összesen 174 millió forintnyi támogatást ítélt meg e heti ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa - közölte az NMHH kedden az MTI-vel.

A Magyar Média Mecenatúra program keretében zajló idei Dargay Attila-pályázaton önálló, egyedi alkotások szinopszisaival lehetett indulni, illetve olyan alkotók pályázhattak filmsorozataik 13 részesre bővített terveivel, akiknek a gyermek-, ifjúsági és családi témájú animációs munkáit a médiatanács korábban már támogatta a Magyar Média Mecenatúra programban. 


Emlékeztettek: a filmeket 2017. január 15-ig kell elkészíteniük a pályázóknak, s azokat elsőként a közszolgálati csatornákon vetítik majd, legkésőbb 2017 végéig. Az idei Dargay-pályázat 250 millió forintos keretösszegéből fennmaradó 76,1 millió forintra a médiatanács az ősszel újabb animációs pályázatot ír ki. 


A testület célja, hogy a támogatás révén létrejövő művek hozzájáruljanak a magyar kortárs kulturális kincstár gyarapításához - hangsúlyozzák, jelezve: a médiatanács 2011 óta 91 alkalommal, összesen több mint egymilliárd forinttal támogatott animációs alkotásokat.


A közlemény szerint sikerrel pályázott Pál Balázs az Ezüst-Patak című sorozatával, amely az azonos nevű zenekar számait felhasználva a videoklip és a rajzfilm határán egyensúlyozó alkotásokat hoz létre. Folytatódhat a modern Candide-adaptációs sorozat, Kreif Zsuzsanna rendezésében, amelynek korábbi epizódjait az idei Kecskeméti Animációs Filmfesztivál versenyprogramjába is beválogatták. 


Cakó Ferenc Világ-mesék cím alatt készülő homokanimációi többek között kenyai, francia, jávai, indián, votják és perzsa népmeséket elevenítenek meg. A támogatott egyedi alkotások között szerepel Tóth Roland Istók című műve, amely a XVIII. századi hansági lápi fiú történetét meséli el.


Támogatják a Mecenatúra-díjnyertes Glaser Katalin Virágnyelv című animációját is, amelynek inspirálója két XIX. századi könyv, az akkoriban használt titkos kommunikációs nyelvek abszurditásáról és más praktikákról, furcsaságokról. Rofusz Kinga Schein Gábor verses meséjét dolgozza fel, amelyben Irijám, a halak királynője és Jonibe, a madárkirály a nehézségek ellenére egymásba szeretnek; Traub Viktória pedig Sellők és rinocéroszok címmel készíthet animációt egy nagymamájával élő, az ablakon át ábrándozó kislányról, Tildáról.


Jelezték azt is: a magyar vonatkozású események azonnali helyszíni forgatását támogató Escher Károly-pályázaton a médiatanács 1,8 millió forintot ítélt meg a bostoni magyar tudósok Szentgyörgyi Albert emlékrendezvényének megörökítésére.


Arról is határozott a testület, hogy kétmillió forinttal támogatja a Kínai panoráma munkacímű, a szeptember közepi miskolci filmfesztivál részeként megrendezett kínai filmnapok megszervezését, s összesen közel 2,3 millió forintot ajánl fel a szeptember 23-27. között megrendezendő Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál zsűrije által kiválasztott hat díjazottnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!