Bulvár, celeb

2015.05.22. 21:44

Cannes 2015: Francia világsztárok az utolsó versenyfilmekben

Az Arany Pálma átadása a vasárnapi esti díjkiosztáson lesz, a fődíjért Nemes Jeles László Saul fia című filmje is versenyben van.

Francia világsztárok, Gérard Depardieu, Isabelle Huppert és Marion Cotillard alakítják a 68. cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramjában bemutatásra kerülő utolsó alkotások főszerepeit.

Guillaume Nicloux az ötödik rendező, aki Franciaországot képviselheti a versenyben. A Michel Houellebecq elrablása című költői vígjáték és a Az apáca című filmdráma rendezője először kapott meghívást a versenybe, a pénteken bemutatásra kerülő Valley of Love (Szerelem-völgy) című filmjével, amelynek főszerepeit Gérard Depardieu és Isabelle Huppert alakítják. A két világsztár 35 év után, Maurice Pialat Loulou című filmje után játszik ismét egy párt.

A film egy harminc éve elvált párról szól, amely fél évvel korábban elvesztette a közös gyerekét, aki öngyilkos lett. Mindketten levelet kapnak tőle, miszerint az Egyesült Államokban, a Halál-völgyben vár rájuk. A hihetetlen és abszurd helyzet ellenére az önmagukat alakító színészek útra kelnek, hogy fiúkat viszontlássák, és a spirituális utazás során újra egymásra találjanak.

1

Isabelle Huppert francia színésznő a Szerelem Völgye (Valley of Love) című filmje alkalmából tartott fotózáson a 68. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon  május 22-én.
Fotó: MTI/EPA/Sebastian Nogier

Az, hogy a két világsztár önmagát alakítja a filmben, sajátosan dokumentarista jelleget kölcsönöz az egyébként fiktív történetnek. A film nagy meglepetése a művészfilmek világába visszatérő Depardieu hiteles alakítása, aki maga is elvesztette a fiát, a 2009-ben elhunyt Guillaume Depardieu-t. A szerepet egyébként a Love Story című filmből ismerős Ryan OíNeil játszotta volna, helyette ugrott be Depardieu.

"Nem mernék a Guillaume miatti gyászomból táplálkozni, de nagyon is jól meg tudom érteni a gyászt" - mondta a francia színész a bemutató előtti sajtótájékoztatón.

Mindkét sztár megszokott vendég a fesztiválon. Több mint kétszáz filmmel a háta mögött Gérard Dépardieu 1990-ben elnyerte a legjobb férfi alakítás díját Cyrano de Bergerac megformálásáért Jean-Paul Rappeneau filmjében, amelyet Magyarországon forgattak.

Isabelle Huppert idén három meghívott filmben is szerepel, a norvég Joachim Trier Hangosabb, mint a bombák című filmje mellett a francia Samuel Bencherit Asphalte című alkotásában. Az egyik legsokoldalúbb francia színésznőként, aki egyaránt játszik színpadon és filmen, kétszer is elnyerte Cannes-ban a legjobb női alakítás díját: 1978-ban Claude Chabrol Violette Noziere című filmjének címszerepéért, 2001-ben pedig Michal Haneke A zongoratanárnő című drámájának főszerepéért, 2009-ben pedig a zsűri elnöke volt.

2

Gerard Depardieu francia színész a Szerelem Völgye (Valley of Love) című film alkalmából tartott sajtótájékoztatón a 68. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon május 22-én. Az alkotás a hivatalos versenyprogramban fut.
Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcaujelo

Az utolsó, szombaton bemutatásra kerülő versenyfilm Justin Kurzel alkotása lesz. Az ausztrál rendező Shakespeare egyik legnagyobb tragédiáját, a Macbethet vitte filmre Michael Fassbenderrel és az Oscar-díjas Marion Cotillard-ral a főszerepben.

Péntek késő este pedig a mexikói Michel Franco angolul forgatott, Los Angelesben játszódó Chronic című filmjét mutatják be, amely egy haldokló betegekkel foglalkozó ápolóról szól. A 35 éves rendező 2012-ben már szerepelt a fesztiválon, Despues de Lucia című filmjét az Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) című válogatásban mutatták be. Legújabb filmjének főszerepét a Quentin Tarantino-filmekben ismertté vált Tim Roth brit színész alakítja, aki a film kapcsán az eutanázia legalizálása mellett foglalt állást Cannes-ban.

Az Arany Pálma átadása a vasárnapi esti díjkiosztáson lesz, a fődíjért 18 másik alkotással együtt [namelink name="Nemes Jeles László"] Saul fia című filmje is versenyben van.

Címkék#film
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!