Bulvár, celeb

2015.05.23. 15:25

Boggie: Hiszek ebben a dalban

A jubileumi Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét szombat este tartják, ahol Csemer Boglárkáért, azaz Boggie-ért és Wars for Nothing című daláért izgulhatunk. Pierrot, a hazai zsűri tagja drukkol, barát-mentora, Palya Bea énekesnő büszke, Boggie pedig örül, hogy Európa nyitott dalára – ahogy talán a 16 ezres bécsi közönség és a több mint 100 millió tévénéző is.

Kiss Tímea

Boggie a 22. versenyző

Boggie huszonkettedikként adja elő Wars for nothing című dalát a bécsi Eurozíviós Dalfesztivál döntőjében. A szombati döntőt Szlovénia versenyzője, Maraaya kezdi, utána a kiemelt Franciaország (Lisa Angell), majd Izrael (Nadav Guedj) következik. Pejtsik Péter személyében magyar hangszerelője és karmestere van a megnyitó ceremóniának.

– Sokan imádják, de sokan fanyalognak miatta – kezdődött a 60. Eurovíziós Dalfesztivál elődöntőjének közvetítése. A megmérettetéssel ellentétben a hazai versenyző, Csemer Boglárka, művésznevén Boggie és csapata belopta magát a közönség szívébe, így a szombati döntőben is ringbe szállhat Magyarországot képviselve Bécsben, a 16 ezer néző befogadására képes Stadthalle szemet jelképező óriásszínpadán. Conchita Wurstnak köszönheti Ausztria a lehetőséget: tavaly ugyanis a szakállas énekesnő diadalmaskodott Rise Like a Phoenix című dalával, és lett az idei megmérettetés háziasszonya – mint azt már az elődöntőkben láthattuk.

– A legjobb élményem az volt, hogy elégedetten jöhettünk le a selejtező színpadáról, mert megtettünk mindent a továbbjutásért. Örülök, hogy Európa nyitott volt egy ilyen finom lelkületű dalra – beszélt az énekesnő Wars for Nothing című versenydaláról, amely illeszkedik a fesztivál „Hidakat építünk!" mottójához. Az esemény a tolerancia és a sokszínűség jegyében zajlik. – Ez egy show-ra, szórakoztatásra, a nagy ívű dallamokra és a parádéra építő, erősen énekcentrikus dalverseny, ami a nemzetek egymás közti vállveregetése is. Inkább a közönség játéka, mint szakmai fórum, de kell, hogy ilyenek legyenek, mert a kiállításával rangot kap újra ez a műfaj – beszélt Marosi Z. Tamás, azaz Pierrot az Eurovízióról, amelyen a hazai zsűri tagjaként adja le szavazatát a döntőn is.

Csemer Boglárka örül, hogy Európa nyitott volt a finom lelkületű dalára, amely illeszkedik a fesztivál ˝Hidakat építünk˝ mottójához.Fotó: MTI

Csemer Boglárka örül, hogy Európa nyitott volt a finom lelkületű dalára, amely illeszkedik a fesztivál ˝Hidakat építünk˝ mottójához.Fotó: MTI

Nincsenek aggályok

Amíg Pierrot ítésztársaival, Milkovics Mátyással, Polgár Odettel, Hrutka Róberttel és Fábián Julival készül a szombat esti pontozásra, és a nézők hüvelyujjukat edzik az SMS- vagy okostelefonos szavazatok leadására, pörögnek az események Bécsben is, forgatásokon és interjúkon vesznek részt a versenyzők.

– A továbbjutásunk után a belső élményem az volt, hogy nagyon jól sikerült a produkciónk. A dalokat már az elődöntő előtt nyolcszor elpróbáltuk, így már komfortos volt a színpad, rutinnal álltunk ki – fogalmazott Boggie, aki nem akarja azzal lekötni az energiáit, hogy a többieket mustrálja. A fináléig különösebb változtatást már nem tervez a dalon, a vetítésbe biztosan nem nyúlnak bele, esetleg az éneken pontosítanak. – Lelkileg felkészülten érkeztem Bécsbe, elvégre négy hónapja azon dolgozunk, hogy méltóképpen képviseljük az országot. Már nincsenek félelmek vagy aggályok, csinálom a feladatomat – árulta el Boggie, akit az sem feszélyez, hogy 100-120 millió néző figyeli az Eurovízió közvetítését. – Koncertként fogom fel a szereplést, és ha tíz embernek énekelnék, azt is ugyanígy csinálnám. Már hat éve lépek fel a zenekarommal, azt tudom adni, ami én vagyok – folytatta az énekesnő, aki Sapszon Orsolya, Szeder-Szabó Krisztina, Dely Domonkos és Szakonyi Milán vokalistákkal áll színpadra. A csapat koreográfusa Tihanyi Ákos, a dal társszerzője Sebestyén Áron és Bori Sára.

Vokalistákkal a színpadon

Csemer Boglárka koncertként fogja fel a szereplést, és ha tíz embernek énekelne, azt is ugyanígy csinálná. Már 6 éve lép fel a zenekarával. A versenyen az énekesnő, Sapszon Orsolya, Szeder-Szabó Krisztina, Dely Domonkos és Szakonyi Milán vokalistákkal áll színpadra. A csapat koreográfusa Tihanyi Ákos és Pócsik Henrietta, a dal társszerzője Sebestyén Áron és Bori Sára.

Fotó: MTI

Fotó: MTI


A békedalok versenye

A magyar ötös fogat Boggie-val az élen 16 indulóból álló csoportból került a döntőbe. A tavalyi, koppenhágai versenyhez képest – ahol Kállay-Saunders András Running című dalával minden idők második legjobb magyar eredményét elérve ötödik lett – idén a részt vevő országok száma hárommal több, összesen negyven. A fináléban többek között Spanyolország, Franciaország és Ausztria mellett a versenyért rajongó Ausztrália (tekintettel a jubileumi fesztiválra) kiemeltként lép színpadra.

– Most több békedal került a mezőnybe, de nem baj, ha több irányból érkezik a pozitív energia, mert aktuális a téma. Hiszek a dalunkban és abban, hogy ereje az őszinteségében és hitelességében áll – beszélt Boggie a mezőnyről, amelyből ugyan a finn csapat, az értelmi sérültekből álló Pertti Kurikan Nimipäivät punkbanda kiesett, de a kerekes székes, lengyel Monika Kuszynska, aki az akadályok legyőzéséről énekel In The Name of Love című dalában, továbbjutott. Az egyik nagy esélyesnek a belga, 1996-os születésű Loic Nottetet tartják, akit Boggie és csapata is megkedvelt. – Ők, illetve az észt Elina Born és Stig Rasta csapata is kifinomult dallal érkeztek, és ahogy mi is, az eurovíziós trendek ellen mennek. Nincs időm a favoritokkal vagy éppen a kritikával foglalkozni, de erős a produkciónk, nem véletlenül jutottunk ide. Az esélyeket sem latolgatnám, de aki rám fogad, remélem, sokat nyer – tette hozzá az énekes.

Sokszínűség és tolerancia: A dalfesztivál egy show-ra, szórakoztatásra, nagy ívű dallamokra és parádéra épülő, erősen énekcentrikus dalverseny. Fotó: MTI

Sokszínűség és tolerancia: A dalfesztivál egy show-ra, szórakoztatásra, nagy ívű dallamokra és parádéra épülő, erősen énekcentrikus dalverseny. Fotó: MTI

Palya Bea: áttörni a falakat

Boggie mások mellett Palya Beától tanult énekelni, aki a „barát-mentorává" vált ez idő alatt. – A részvétel és a döntőbe jutás Boggie érdeme, de munkál bennem is egy kis büszkeség. Jó volt látni a produkciót és annak sikerét. Picit úgy nézem a történetét, mint egy tündérmesét, amiben én vagyok a bölcs öregasszony – pedig egyik jelző sem igaz rám – fogalmazott a Prima-díjas népdalénekes, előadóművész. – Csak beledugtam a kislábujjamat az Eurovízió tengerébe. Azt láttam eddig, hogy sok jó vokalista is színpadra lépett, de nem követem eléggé ezt a közeget. Más műfajban dolgozom, de úgy tűnik, annak fontos ez a verseny, aki az ott „nyert" nemzetközi ismertséget ki tudja használni. Boggie szerintem ilyen, mert célja, hogy világkarrierje legyen: egyre többen ismerjék, és ezáltal az üzenete áttörje a falakat – utalt arra Palya Bea, hogy az először 1956-ban megrendezett verseny történetében számos akkori vagy későbbi világsztár volt, így az olasz Gigliola Cinquetti (1964), a luxemburgi France Gall (1965), a brit Lulu (1969), a svéd ABBA (1974), az ír Johnny Logan (1980), svájci színekben a kanadai Céline Dion (1988), az olasz Toto Cutugno (1990) vagy a brit Katrina and the Waves (1997).

Pierrot szívből szavaz

– Ez egy tradicionális dalverseny a formáját és valószínűleg a céljait tekintve is – mondta a dalfesztiválról Pierrot. – Újdonság, hogy kevesebb nemzeti színt láttam a produkciókban, például alig énekelt valaki országa jellemző nyelvén. Az Eurovízión nem feltétlenül a rettenetes nagy petárdapuffogtatás működik. Azért drukkoltam az elődöntőn Boggie-nak, hogy egy olyan versenyző lépjen fel előtte, aki után jólesik majd hallgatni egy nyugodt produkciót – és szerencsénk lett a szerb versenyző, Bojana Stamenov harsány produkciójával – fogalmazott a hazai zsűri tagja, aki azt is elárulta, ő hogyan értékel – habár a saját versenyzőjére senki nem szavazhat. – Csak magamnak felállítottam egy egyszerű szempontrendszert – egyébként sorrendet kellett felállítanunk. 5-5 pontot adtam a szerzemény, az előadó (kisugárzás, énekhang) és a show (önazonosság a látvány, az előadó és a tartalom között) kategóriákban. Így személyesebben zsűriztem, mint korábban, elvégre a többi nemzeti grémium már „megszűrte" a versenyzőket a szakmai szempontok alapján – fogalmazott Pierrot, akinek a példáját szombat este 9-től a Duna Televízió közvetítését figyelve mi is követhetjük.

Eközben Bécsben

– Bécs újra egy modern és liberális városként mutatkozik be, hiszen a város, akárcsak a dalfesztivál, a tolerancia és az elfogadás szimbóluma lett – így köszöntötte angolul Michael Häupl polgármester az Eurovízióra érkező vendégeket.

– A dalfesztivál előtt ismét megrendezték Bécsben a világ egyik leglátványosabb jótékonysági rendezvényét, a Life Ballt, amely az egyik legjelentősebb AIDS-ellenes kutatást támogató esemény. A rendezvény, a dalfesztivál és a júniusi melegfelvonulás alkalmából Bécs 50 jelzőlámpájának egyalakos ábráját változatták meg egy hete, ezek egy-egy párt ábrázolnak: férfit és nőt, két nőt vagy két férfit. A bécsiek így akarják felhívni a figyelmet a toleranciára és az elfogadásra.

Conchita Wurstnak köszönheti Ausztria a lehetőséget: tavaly ugyanis a szakállas énekes diadalmaskodott az Eurovíziós Dalfesztiválon. Fotó: MTI

Conchita Wurstnak köszönheti Ausztria a lehetőséget: tavaly ugyanis a szakállas énekes diadalmaskodott az Eurovíziós Dalfesztiválon. Fotó: MTI
– Évente egymillió tonna élelmiszer kerül a kukába Ausztriában – derült ki egy Linzben a hét elején bemutatott tanulmányból, amelyet az osztrák környezetvédelmi minisztérium, több tartomány és a bécsi Munkakamara (AK Wien) megbízásából készített az Osztrák Ökológiai Intézet. A kutatástól függetlenül a fesztiválon a környezetvédelem is központi helyet kap: kizárólag zöldáramot használnak, külön odafigyelnek arra, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen, környezetbarát papírra nyomtatnak, a fesztivál ajándéktáskáit újrahasznosítható anyagból készítik. A látogatókat arra buzdítják, hogy a tömegközlekedést vegyék igénybe, hiszen a belépőjegyek egyúttal érvényes menetjegyekként is használhatók lesznek. A díszítést, a szőnyegeket és a növényeket szintén újrahasznosítják, a vendéglátást helyi és biotermékekből biztosítják, az italt visszaváltható poharakban mérik.

– A magyar kommentátor idén is Gundel Takács Gábor, aki már a kilencedik alkalommal vesz így részt a versenyen, a stúdióbeszélgetéseket Tatár Csilla irányítja. A műsorvezetők – akik még a hawaii „Aloha!" köszöntéssel is üdvözölték a nézőket: Arabella Kiesbauer, Mirjam Weichselbraun és Alice Tumler, a háziasszony pedig Conchita Wurst.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!