Bulvár, celeb

2015.03.25. 08:42

Kanadában és az USA-ban is bemutatják a Fehér istent

Mundruczó Kornél filmjére május közepéig a két ország több mint félszáz városában válthatnak jegyet a nézők.

Kanada és az Egyesült Államok hat mozijában nézheti majd meg péntektől a nagyközönség [namelink name="Mundruczó Kornél"] Fehér isten című filmjét.

A Magyarország által 2014-ben az idegennyelvű filmek kategóriájában Oscar-díjra jelölt alkotást Calgaryban, Montrealban, Torontóban és Vancouverben egy-egy, New Yorkban pedig két filmszínház tűzte műsorára. Május közepéig a két ország több mint félszáz városában válthatnak jegyet legalább egy héten át a filmre a nézők.

"Megtetszett nekünk a film, amikor tavaly a cannes-i filmfesztiválon láttuk. Miközben az idegennyelvű filmek kihívást jelentenek az amerikai piacon, a Fehér isten olyan egyedülálló és erőteljes film, hogy véleményünk szerint szép esélye van az áttörésre" - közölte a filmet forgalmazó Magnolia Pictures nevében Matt Cowal az MTI-vel.

Különösen felbátorít bennünket, hogy számos kifinomult ízlésű kritikus vált a film hívévé - tette hozzá.

A rendező, aki film szakmai bemutatói miatt New Yorkból Los Angelesbe repült, az MTI-nek telefonon elmondta: nem érezte úgy, hogy az egyes országokban nagyon különböző lenne a film fogadtatása.

"Inkább talán abban van némi különbség, hogy honnan nézik ezt a filmet, abban hogy ki nézi a kisebbség felől és ki a többség felől. És minden nagyon jóléti társadalom - ide sorolom az Egyesült Államokat is - inkább a többség felől nézi és a többség felelősségét keresi benne, ami egy fontos szempont"- nyilatkozott Mundruczó Kornél.

Elmondta, a film nagyon sok ellentmondást hordoz, ezek létezése nevezhető a film állításának. Természetesen, ha egy társadalom hosszan extremizálódik, és sem a szolidaritásra, sem a toleranciára nem helyez hangsúlyt, akkor elképzelhetővé válik több olyan folyamat, mint amilyet a film is bemutat - fejtette ki.

Közölte, nagyon boldoggá tette a New York-i bemutató.

"Azt éreztem, hogy a közönség nagyon érzékenyen reagál, a sajtó nagyon pozitív. Ettől függetlenül azt tudni kell, hogy ez egy nagyon pici magyar film egy nagyon pici magyar nyelven. Nyilván nagyon limitáltak a lehetőségek, ahol ez meg tud jelenni. Természetesen nagyon jó, ha minél többen megnézik a filmet" - jelentette ki a rendező.

Mundruczó Kornél filmjéről és annak műsorra tűzéséről az elmúlt napokban beszámolót közölt egyebek között a The New York Times, a The New Yorker és a Vice.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!