Bulvár, celeb

2014.12.09. 10:20

Hackerek követelik a Kim Dzsong Unról szóló film visszavonását

"Azonnal állítsák le a terrorista film bemutatását, amely megtörheti a térség békéjét és háborút idézhet elő" – áll a tört angolsággal megfogalmazott üzenetben.

Egy karácsonykor piacra dobni tervezett, Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőről készült szatirikus film visszavonását követelik a Sony Pictures filmstúdió informatikai hálózatába behatoló internetes kalózok.

A magát GOP-nak (a Béke Őrei angol rövidítése) nevező csoport hétfőn küldött szét egy üzenetet a github.com fájlmegosztó portálon, amelyben felszólítja a céget, hogy ne hozza forgalomba a The Interview (Az interjú) című filmet. Ez utóbbi a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) elképzelt összeesküvéséről szól, amellyel Kim Dzsong Unt akarják megbuktatni.

"Azonnal állítsák le a terrorista film bemutatását, amely megtörheti a térség békéjét és háborút idézhet elő" – áll a tört angolsággal megfogalmazott üzenetben.A november 24-én elindított akció keretében a kalózok a filmstúdió öt filmjét tették fel illegálisan a világhálóra, és több gigabájtnyi személyes adatot is elloptak, közöttük a Sony Pictures 47 ezer alkalmazottjának és harmadik személyeknek a címét és társadalombiztosítási számát.

Az észak-koreai nemzetvédelmi bizottság álhírnek nevezte azokat a híreszteléseket, amelyek szerint az észak-koreai kormánynak köze van a Sony elleni támadáshoz, ugyanakkor "legitim cselekedetnek" nevezte a kalózakciót.


A The Interview című film, amelyben Seth Rogen és James Franco két újságírót játszik, akit a CIA Kim Dzsong Un megölésére bérelt fel, már kiváltotta Phenjan haragját. Észak-Korea "könyörtelen megtorlást" helyezett kilátásba, ha a film – a terveknek megfelelően – december 25-én a mozikba kerül.

A Sony Playstation játékokért felelős részlegét szintén harckertámadás érte: vasárnap két órára megbénult a hálózata – közölte a Re/Code szakportál. A támadás elkövetését egy magát Lizard Squadnak (Gyík osztag) nevező csoport vállalta magára egy Twitter-üzenetben.

A nagyszabású internetes támadásról lábra kapott híresztelések között van az a Mashable és a Variety.Com portálhoz eljutott értesülés is, amely szerint Amy Pascal és Michael Lynton, a Sony Pictures két társ-vezérigazgatója a hackerakció előtt állítólag GodísApstls aláírással elektronikus levelet kapott, amelyben pénzt követeltek tőlük, ha nem akarják, hogy "a Sonyt teljesen szétbombázzák".

Címkék#mozi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!