Bulvár, celeb

2014.07.04. 14:30

Agyvérzést okozhat a headbangelés

Veszélyes lehet a headbanging: a fejrázás agyvérzést okozott egy ötvenéves férfinél a brit Motörhead egyik koncertjén.

A headbanging a fej erőteljes rázása, dobálása a zene ütemére - főként a rock, a punk és a heavy metal zenekarok és rajongóik körében jellemző.
A Hannoveri Orvosi Egyetem szakértői számoltak be a The Lancet című brit szaklapban az esetről. A koponyaűri vérzéssel kezelt páciens sokáig fejtörést okozott az idegsebészeknek, mivel a férfi sem balesetről, sem bármilyen esésről, sem a fejét ért ütésről nem tudott beszámolni. Csak alapos kérdezősködés után derült ki, hogy négy héttel korábban a férfi egy Motörhead-koncerten rázta túl hevesen a fejét.

Az agy felülete és a koponyacsont között felgyülemlett vért egy lyukon keresztül távolították el az orvosok. Hat napon át egy kis csövet helyeztek bele, hogy elvezessék a fennmaradó folyadékot, így szabadították meg a férfit fokozódó fejfájásától.

Egy két hónappal későbbi komputertomográfiás (CT) vizsgálaton az orvosok felfedeztek egy jóindulatú agyi cisztát is, amely a headbanging mellett hozzájárulhatott a vérzéshez. A páciens nem tudott a cisztáról, mivel az egyébként semmilyen panaszt nem okozott neki.

A magazin szerint ez volt az első lejegyzett eset, amely bizonyítja, hogy a koncerteken megszokott heves fejrázás úgynevezett krónikus szubdurális hematómát okozhat. A heves mozgások következményei között eddig is ismert volt a fej ereinek sérülése, az úgynevezett ostorcsapás-trauma, a nyaki csigolyák törése és a légutak sérülése. A fejrázás elég ahhoz, hogy az agy a koponyának ütődjön és sérülés keletkezzen - mondta el Ariyan Pirayesh Islamian, a cikk egyik szerzője.

"Egyáltalán nem akarunk senkit elriasztani a headbangingtől, vagy elátkozni a zenét. Az eset sokkal inkább a Motörhead, mint a világ egyik legkeményebb Rock 'n' Roll zenekara hírnevét növeli" - fogalmazott Pirayesh. A szakértő szerint a percenkénti kétszázas ütemű zenékre végzett headbanging esetében a sérülés lehetősége csak egyszer nagyobb, mint ha az ember klasszikus zenére billegteti a fejét.

Eddig egyetlen haláleset ismert, amely headbanginghez köthető: húsz évvel ezelőtt egy 28 éves férfi halt meg az Aerosmith rockzenekar belga koncertjén. A rendőrség akkori közlése szerint nyilvánvalóan szerencsétlenül összekoccant egy másik rajongóval.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!