Bor-neked

2010.11.03. 12:17

A szőlő és bor eredete I.

Azt mondják, hogy az emberiség története az alkoholkultúra története is. Sok ezer éve fogyasztunk különböző alkoholos italokat, amelyeket gyümölcsökből, gabonából, tejből, mézből…stb., tehát természetes cukrot tartalmazó alapanyagokból erjesztettek. Ezek ténylegesen egyidősek a civilizációnkkal, s a különféle adottságú, éghajlatú, ember által lakott területeken egymástól függetlenül megjelenhetett a mámor forrása, amely évezredekkel ezelőtt nem csupán egyszerű élvezeti szerként, hanem fontos szakrális italként funkcionált

 

A legváltozatosabb, s az egyik legrégibb közkedvelt nedű a bor lett, amely gyorsan elterjedt a világ nagy részén. Valószínűleg meg kellett küzdenie a másféle gyümölcsök levéből készített italokkal, de Kr. előtt 4000-5000 évvel már egyértelműen kiemelkedett a többi alkoholfajta közül. Változatos ízvilága, savtartalma, s a hozzá kapcsolódó isteni eredet és megkülönböztetett figyelem miatt világhódító útjára indult.

 Az ember már nagyon korán felismerte, valószínűleg még a mezőgazdasági művelés megkezdése előtt, hogy a gyümölcsök erjedt leve bódító, kellemes hatással bír. A szőlő, vadon termő változata, amit a gyűjtögető ember is jól ismerhetett, az egyik volt a sok közül, amiből alkoholos italt készítettek. Nehéz megmondani hol ihattak az emberek először bort, mindenesetre a régészeti kutatások két területet is megneveznek, ahonnan az alkoholkultúra kiindult, s ezen belül a bor elterjedése a legvalószínűbb lehetett.

 Az egyik elmélet szerint a Kaukázus völgyeiben, illetve annak előterében, a mai Belső-Ázsia, Irán területén „műveltek" először szőlőt, valamikor 7-8 ezer évvel ezelőtt, ami lényegében a vadszőlő háziasításából születhetett, s a lakóhely közelében, fákra felfuttatott, esetleg a lakóépület közelébe ültetett szőlőket jelenthette. Ezt az elméletet támasztja alá az a tézis is, miszerint a mezőgazdaság első ismert jelei is ide, erre a térségre mutatnak, több helyen konkrétan megnevezve a Zagrosz-hegység előterét.

A kutatások azonban ezt az egyeduralkodó közép-ázsiai modellt kezdik szépen lassan módosítgatni. A Kína területén talált leletek bizonyítják, hogy a kínaiak ősei már 9000 évvel ezelőtt ittak sört, s nem bizonyított, de feltételezik, vele párhuzamosan a szőlőből készült bor létezését is. A legújabb felfedezés azonban érdekes lehet, miszerint görög régészek a makedóniai Dikili Tash közelében 6500 éves szőlőmaradványokat és a szőlő préselésére utaló egyéb maradványokat találtak, - szőlőmagokat, szőlőhéjat, láthatóan összezúzott szemeket - ami első olvasatra inkább azt az elméletet látszik igazolni, miszerint az ember egymástól elkülönülve, egymástól függetlenül is „rájöhetett" a borkészítés csínjára. Érdekesség, hogy a szőlőszemek mellett fügemaradványokat is leltek, ami esetlegesen a bor édesítésére, vagy a nem elegendő cukortartalom fokozására szolgálhatott. (Ezt a módszert, esetleg némi méz hozzáadását a görögök és a rómaiak is, sőt a középkori ember is szívesen alkalmazta.) A borkészítés mindenesetre valószínűsíthető, mert az edények vegyi elemzésekor bennük borkősavat mutattak ki. A korabeli szőlő valószínűleg vadon nőtt, esetleg valamilyen korai „nemesített" növényről lehetett szó.

Bibliai szőlőábrázolás (www.krepuska.hu)

Bibliai szőlőábrázolás (www.krepuska.hu)

 A találékony ember nemcsak szőlővel kísérletezett: kipróbált mindenféle erjeszthető gyümölcsöt, hogy alkoholt készítsen belőle. Vadkörtét, almát, epret, málnát, szedret szedett, hogy kipréselt levéből mámorító italt nyerjen. Az ókori szerzők beszámoltak datolyaborról, fügeborról, gránátalmaborról is. S hogy mégis a szőlő „nyerte" ezt a csatát nem véletlen, hihetetlen változatossága, beltartalma és tűrőképessége révén.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!