Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -2°C | 12°C Még több cikk.

A kisalfold.hu bloggerei

falusi turizmus

Rólam (a bloggerről)

Invitálás
A Győr-Moson-Sopron Megyei Falusi Turizmus Egyesület nevében hívom Önt, látogasson el hozzánk. Vigye el emlékbe magával szép tájaink, kanyargó folyóink, tiszta vizű tavaink és kedves kis falvaink jó hírét.

Élvezze a falusi turizmus nyújtotta örömöket, a tiszta, barátságos portákat és házigazdáik vendégszeretetét, a természet közelségét, a falvaink nyugalmát. Különleges természeti értékünk a Szigetköz, az UNESCO világörökségi listáján is szerepel a több mint ezeréves pannonhalmi bencés Apátság, és a Fertő-tó kultúrtáj, melynek települései kulturális és természeti értékek gazdag tárházát jelentik. Megismerkedhet meséinkkel, mondáinkkal, érdekes történeteinkkel, táncainkkal és népdala-inkkal, hála az itt élő művészeknek és a hagyományőrző csoportoknak. Olyan néprajzosok-nak, földrajztudósoknak és író-tanároknak köszönhetően sikerült átmenteni az utókornak mindezt, mint Barsi Ernő, Göcsei Imre, Pájer Imre, Timaffy László, Lanczendorfer Zsuzsanna vagy Tőke Péter, a néptáncosok közül Töreki Imre vagy Szalóki Géza.

Házigazdáink mindig tudják, mit érdemes a környéken bebarangolni, hol érdemes horgászni, kerékpározni vagy éppen lovagolni. Tudják, hogy hol vannak a környéken jó strandok, uszo-dák és gyógyfürdők, vagy éppen mit adnak este a közeli nagyváros színházában vagy hang-versenytermeiben. A világhírű Győri Balett, az igazi különlegességnek számító fertőrákosi kőfejtőben működő színház, Fertődön Joseph Haydn, Sopronban Liszt Ferenc kultusza nem csak a városokba, de a falvakba látogató turisták számára is gazdag programokat kínál. A fa-lusi ünnepek, a húsvétolás, a szüret, de még a májusfa-állítás és a lakodalom is élmény min-den más vidékről idelátogatónak.

Vannak állatsimogatóink, gyermekbarát, sok-sok játékkal felszerelt vendégházaink. Esténként kerti partin készül a bográcsban a halászlé vagy a gulyás, faszenes rostélyon a grillezett hús-étel. Mindehhez finom borainkból kortyolgathat, a Pannonhalma-Sokoróalja és a Soproni borvidékeink jó híre messze földre eljutott már. A csendes pihenéstől a Volt Fesztivál hang-zavaráig, a nyugalomtól a nyüzsgésig mindenki megtalálja, amire vágyik. Ez a kis füzet csak ízelítő mindabból a gazdagságból, amely az országnak e nyugati csücskében megtalálható. Legyen a vendégünk.

Dr. Fekete Mátyás
Győr-Moson-Sopron Megyei Falusi Turizmus Egyesület elnöke