Bélyegblog

2013.03.04. 16:13

Húsvét 2013

A Magyar Posta hagyományosan bélyegkibocsátással köszönti a Húsvétot.

A forgalmi bélyegkisív és sorozat címletein a Zengővárkonyi Míves Tojás Gyűjtemény tojáskülönlegességei szerepelnek. Az alkotásokat Bércziné Szendrő Csilla tojásíró népi iparművész készítette. A 2013. március 5-én megjelenő húsvéti bélyegek Nagy Péter grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomdában készültek.

A bélyegkisíven és a 85 forint névértékű sorozaton szereplő motívumok eredetije múlt század eleji gyűjtésből származik, fehér írásos, pirosra festett gyimesi, csiki és háromszéki motívumok. A technikai és színbeli átfogalmazások emelik ki a motívumok nagyszerűségét, ritmikusságát, mozgalmasságát. Ugyanakkor látványosan megmutatkozik archaikusságuk, kultikus mivoltuk. A virágos minták előzménye az erdélyi reneszánsz motívum kincsében keresendő. Az egyes minták többértelműek is lehetnek, ami ékes bizonyítéka a Kárpát-medencei mintakincs fantasztikus változatosságának, a tojásdíszítő asszonyok, lányok esztétikai kifinomultságának, az évszázados hagyományok nemes ápolásának.

A 110 forint névértékű sorozat fő motívuma a Kárpát-medence gyimesi tájegységéről származó piros alapszínű tojáshím, derékban széles osztósávval, felirata „Krisztus halleluja”. Fent és lent 8 részre van osztva, a sávokban rendezett dupla csillagmotívum elnevezése „tőtőtt rózsa bűtűbe írva”, azaz a csillagot a tojás két végére írják. A piros-fekete színállással a tojásíró kiemeli és megerősíti a főmotívumot, ugyanakkor felidézi a székely hagyományos színeket, a piros fekete rokolyákat, a pünkösdi szélben lobogó templomi zászlókat, a székely gyászt. Az egyik legvallásosabb terület Gyimes, ahol a mai napig minden lányos háznál „írják” a tojásokat. A Kárpát-medencében egyedülálló archaikus mintakinccsel rendelkezik, ezek változatai többszáz különböző, ugyanakkor bámulatosan összehangolt rendszere jelenti a „gyimesi tojásírást”.


A Zengővárkonyi Míves Tojás Gyűjteményben a kicsiny fürjtojástól a testes strucctojásig mintegy harmincféle módszerrel díszített egyedi alkotásokat, valamint különlegesen szép iparművészeti darabok is találhatók. Minden kiállított alkotás különleges, egyedi harmóniájával, a szépség igézetével ragadja meg a szemlélőt. (F: Dr. Nienhaus Rózsa Míves Tojás Múzeum alapító tulajdonos)

HÚSVÉT 2013

Megrendelési kód: 2013065010031 (85 Ft); 2013065010131 (110 Ft); 2013065060032 (FDC); 2013064040011 (kisív)
Megjelenés: 2013. március 5.
Össznévérték: 1.410 Ft ź - A kisív 12.500 példányban készült. A sorozat példányszámát a forgalmi igények határozzák meg.
Perforálási méret: 26 x 33 mm ź A kisív külső vágási mérete: 124 x 120 mm ź Gyártó: ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. ź
Tervezőművész: Nagy Péter

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!