Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Zuschlag-per - Ügyész: a közhatalmukkal visszaélő személyeknek felelniük kell

A közhatalmi funkciót betöltő személyeknek is felelniük kell tevékenységükért, ha bűncselekményt követnek el - mondta vádbeszédében Német Zsolt ügyész, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó Zuschlag-per keddi tárgyalási napján.

Ha a személyek közhatalmukkal visszaélnek és bűncselekményt követnek el, ugyanúgy felelniük kell magatartásukért, mint bármely más állampolgárnak - jelentette ki 72 oldalas vádbeszéde kezdetén az ügyész. Németh Zsolt hangsúlyozta: a vádlottak által tanúsított magatartás-minta törvénytelen, azt a büntetőjog eszközeivel meg kell bélyegezni.

Az ügy nyomozati szakban folytatott szakaszának tanulságaként említette, hogy az igazságszolgáltatás szerveit és munkatársait jogszerű tevékenységük gyakorlása során, vagy emiatt senki részéről nem érheti presszió.

A vádhatóság álláspontja szerint a lefolytatott bizonyítási eljárás alátámasztotta állításukat: a per nyolc vádlottja Zuschlag János vezetésével fiktív civil szervezetekből álló hálózatot építettek ki, majd azok pályázatokon nyert pénzeiből működtették a Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták (Fibisz) mozgalmát.

Kilenc fiktív civil szervezet 72 pályázata révén jutattak állami forrásokhoz, majd a pénzt törvénytelenül, a pályázattól eltérő célra használták fel - mondta a vádhatóság képviselője.

Az ügyész kiemelte: a 16 vádlott közül Lados István másodrendű vádlott ez egyetlen, aki őszinte, feltáró, önmagára és társaira is terhelő vallomást tett, részletekbe menően feltárta a csoport működését. A vádhatóság szerint Lados István szavahihetőségét alátámasztja az a tény, hogy a nyomozati szakban csaknem húsz napon keresztül tett vallomása megegyezik a bíróág előtti, nyolc napig tartó vallomása során elmondottakkal.

Vádbeszédében az ügyész kitért arra: a nyomozati szakban Lados Istvánnal közölték az együttműködő gyanúsítottakkal kapcsolatos figyelmeztetetéseket, közölték vele, nincs lehetőség vádalku megkötésére.

"A vallomás törvényessége és bizonyítékként felvett vallomása nem vet fel törvényességi aggályokat" - mondta.

Az ügyész beszámolt arról, hogy a vádhatóság a fiktív szervezetek tagjaiként megjelölt személyeket kihallgatta, de közülük senki nem vallott arról, hogy a szervezetek működéséről tudott volna. Bebizonyosodott: a jegyzőkönyveken szereplő aláírásaikat aláhamisították - közölte Német Zsolt, aki a vádbeszédében némileg módosította a vádpontok egy részét, de ez a vádlottak cselekményének minősítését nem érintette.

A vádhatóság szerint bebizonyosodott, hogy Zuschlag János elsőrendű, Lados István másodrendű, Katus Ferenc harmadrendű, Őri Csaba negyedrendű, Krausz Csaba ötödrendű, Marsovszky Balázs hatodrendű, Kullai Tamás hetedrendű valamint Vámosi Zsolt nyolcadrendű vádlottak tisztában voltak a fiktív társadalmi szervezetek pályázati tevékenységével, az általuk nyert pénzek pályázattól eltérő célú felhasználásával. A pályázatok lebonyolításában, a fiktív szervezetek "működtetésében" részt vettek. Az ügyész álláspontja szerint az is bebizonyosodott: a kilencedrendű vádlott, Prácser László Zuschalag Jánosnak segített a Nemzeti Civil Alapprogramhoz benyújtott pályázatok elkészítésében, majd a beszámolók elkészítésében.

A perbeszédben a vádlottak tevékenységét, a fiktív szervezetek pályázatait, a lehallgatott telefonbeszélgetések összefüggéseit részletesen ismertette az ügyész.

A vádhatóság képviselője kiemelte: az elsőtől nyolcadik rendű vádlottak esetében a bűnszervezet törvényi tényállása bizonyított. Ezt nem változtatja meg, hogy nem sikerült bizonyítani a vádlottak anyagi haszonszerzését, mert a haszonszerzés máshol (Fibisz) - realizálódott. A bűnszervezet létszámát a törvény három főben jelöli meg.

A vádbeli cselekmények hat év alatt történtek, ez idő alatt Zuschlag szerepe végig meghatározó volt, valamint a tagok személye csak kis mértékben változott. Az elkövetői csoport összehangoltan működött, ami a szervezett bűnszervezet egyik ismérve - fűzte hozzá.

Az ügyészség szerint nem állja meg a helyét Zuschlag János vallomása, amely szerint egyedül követte el a cselekményeket. Az ügyész szerint a bizonyítékok egész tárháza bizonyítja a bűnszervezet működését.
A minősítés az első és a másodrendű vádlottak esetében 5-től 20 évig terjedő szabadságvesztési tételt von maga után - mondta a vádló, akinek a beszédéből eddig nem derült ki, hogy mekkora büntetést fog kérni a vádlottakra.

Német Zsolt a vádbeszédét délután folytatja.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.

Olvasóink írták

 • 14. gjozsi88 2010. február 10. 17:18
  „még annyit:
  Csak az ellenzék tulajdonit nagy jelentőséget az ügynek, mert politikai hasznot remél, és mint látjuk ti hálás közönség vagytok!!
  A 21 millió a mai világban pitiáner ügy, sajnos!
  Mi ehhez képest egy raktárba vett 5 milliárdos beléptető? Csak a postának több száz milliót nem fizetett ki a Fidesz!
  Soroljam...?”
 • 13. gjozsi88 2010. február 10. 16:13
  „jánosi!
  A büntetési tétel lehetősége a vádemeléskor ,azaz a bírósági szaktól ismert!
  Nincs ujabb körülmény!
  Az ügyész a kiszabható intervallumon belül kért!!
  Ne reménykedj!”
 • 12. janika 2010. február 10. 10:45
  „"Fürgeszarvas" talán ezekre is akad egy "fehér holló" féle ügyész! Addig míg nem Ők lesznek a hatalmon!”
 • 11. Fürgeszarvas 2010. február 10. 09:36
  „A Szijjártót mikor vádolja meg az ügyészség,mivel ugye ő a Fidesz" Cusija " ? Vagy ő az érinthetetlenek kasztjához tartozik ? Most olvastam egy másik portálon Orbán Anita Fideszes képviselőjelölt visszalépésének hátterét ! Érdekes : az ő férje is kitalicskázott a BKV-tól egy kis pénzt, egészen pontosan 287 millió forintot ! A tiszta erkölcs lovagjai ! Rövidesen O.V . Vitézy nevű unokaöccse is "gyónni kezd"? Nem hallom nyilatkozni sem a Szijjártót,sem a Balsait sem a többi Fideszes szócsövet ! Mi a helyzet uraim ? Vegyesen jönnek elő a csontvázak ?”
 • 10. kisem 2010. február 10. 00:56
  „Az egyértelmű, hogy valami miatt nagyon foglalkoznak ezzel az üggyel, ha ilyen gyakran követik egymást a tárgyalási napok.
  Csak az elkövetés nagyságrendjét nézve, milyen büntetési tételt kérne ez a lelkes ügyész a nagyságrendekkel nagyobb károkozás elkövetőire, akik esetében meg valahogy nem akaródzik az ügy ítélettel lezáródni?”
 • 9. Csetneky 2010. február 09. 21:52
  „Hát igen, lopás, csalás, hamisítás, hazugság. Ezek az igazi "baloldali" meg "szocialista" értékek. Ezek szerint aki ezekre szavaz, ezt az értékrendet vallja?”
 • 8. jánosi 2010. február 09. 21:07
  „Öttöl tizenöt évig fegyházat kért az ügyész ! Na ha most sem kezd el dalolni a cusi, akkor soha ....
  gjozsi
  csak 75 milliós károkozás, amiből a vörös segély visszaadott 56 milliót ! ugye milyen pitiáner dolog
  ezért a cusit szekírozni ? fillérek ezek ahhoz amit a Tesco örök naponta megfognak ...........
  Érdekes ha szoci lopás van mindjárt lecsökken a jelentőség .......”
 • 7. janika 2010. február 09. 18:14
  „Lehet,hogy azért csinálják, hogy majd a "házi örizetből" ezek is megpattanjanak! Nehogy besározódjon a többi, akik még szabadlábon vannak?”
 • 6. gjozsi88 2010. február 09. 17:19
  „janika!
  "No ilyen ügyész is oly ritka mint a fehér holló!"

  Az sokat mond, hogy több éve képtelenek a Zuschlagot elítéltetni egy 75 milliós károkozásért, amiből 56 milliót zároltak a számláján!
  Lassan ki kell engedni, mert nem lehet 3 évnél tovább elözetesbe tartani!!
  Hát ilyen ügyészség a világon nincs még egy!!”
 • 5. reális 2010. február 09. 16:28
  „Egyenlitő.blog.hu olvassák és nézzék meg kedves fórumozók!”
 • 4. LAZA 2010. február 09. 16:13
  „Ennek így is kéne lennie!
  Sőt! Ahogyan a hivatalos személy sérelmére elkövetett bűncselekmény minősítésnek számít úgy ellenkezőleg:
  A közhatalmi funkciót betöltő személyeknek is járna a szígorúbb büntetés,amennyiben visszaélnek a beosztásuk adta lehetőségekkel és bűncselekményeket követnek el.
  Ám eddig itt messze nem erről volt szó.
  Az adófizetők pénzén méregdrága ügyvédeket fogadnak akik aztán a legelképesztőbb mesékkel,hazugságokkal kimossák őket a büntetések alól!
  Pártjaik még szabadon lévő vezérei pedig a háttérben mindent megtesznek az érdekükben csak nehogy ellenük is valljanak.
  A korrupciót csökkenteni másképp mint megfelelő büntetésekkel,Nem lehet.
  Megszüntetni- lásd Kína- pedig csak hiú ábránd.”
 • 3. mindigatutit 2010. február 09. 15:00
  „ez miért kérdés ? aki bűnt követ el az bűnhödjön.ennyi ,lehet az akárki”
 • 2. Hókuszpóka 2010. február 09. 14:33
  „Veszélyben is van az ügyész állása!”
 • 1. janika 2010. február 09. 13:41
  „No ilyen ügyész is oly ritka mint a fehér holló!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisiklott egy személykocsi a Nyugatiban

Kisiklott a Szolnokról érkező személyvonat utolsó előtti kocsija a Nyugati pályaudvaron kedden fél kilenckor. Tovább olvasom