Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Zsebbe kerül az uniós támogatások 10 százaléka Romániában

A románok a támogatásként megkapott európai uniós összegeknek több mint 10 százalékát „hajlamosak" saját zsebbe tenni - ismerte el a kormány pénzügyi csalásokkal foglalkozó szervezetének képviselője.
Tavaly 100 millió euró összegű támogatási projektek ügyében folytattak mindenre kiterjedő vizsgálatot és 13,5 millió euróról derítették ki, hogy nyomtalanul eltűnt. A legtöbb szabálytalanságra a Phare-alapok körül bukkantak, a problémás esetek 50 százaléka innen származott. A Sapard program keretén belül 10 esetben vizsgálódnak, itt összesen egy millió eurós csalásra derült fény. Az ISPA-program pályázatai közül csak egy esetben fedeztek fel jogsértést, viszont ez az ügy nagy értékű, kétmillió euróról van szó.

A pénzügyi csalásokat feltáró szervezet 43 ügyben indított eljárást, ezek közül 26 esetben a Nemzeti Korrupcióellenes Ügynökség vizsgálódik.

Brüsszel már régóta nyíltan kifogásolja, hogy az uniós pénzek egy része a korrupció következtében „nem ér célba". A Youth-program esetében bizonyítottnak látták a csalást, ezért e támogatási keretet be is fagyasztották, sőt, az is szóba került, hogy kiveszik az EU-támogatások kezelését a román szervek kezéből.

Az előző években feltárt korrupciós esetek közül csak két esetben sikerült a kárt megtéríttetni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kővel hajították be Tőkés László ablakát

Tenyér nagyságú betondarabbal betörték Tőkés László királyhágómelléki református püspök… Tovább olvasom