Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 10°C Még több cikk.

Zarkavi túlélte a bombázást, és menekülni próbált

Abu Muszab asz-Zarkavi még életben volt, sőt, megpróbált elmenekülni is, amikor a bombázás után az amerikai katonák rátaláltak. Az al-Kaida terrorszervezet iraki vezetőjének meggyilkolása nem vet véget a háborúnak, de sokat segít a harcban – jelentette ki Bush elnök Washingtonban.
Az al-Kaida terrorszervezet iraki vezetőjének meggyilkolása nem vet véget a háborúnak, de sokat segít a harcban – jelentette ki Bush elnök Washingtonban.

Abu Muszab asz-Zarkavi még életben volt, sőt, megpróbált elmenekülni is, amikor a bombázás után az amerikai katonák rátaláltak. William Caldwell tábornok, a Bagdadban lévő amerikai csapatok szóvivője közölte ezt pénteken délelőtt, a Fox televízióban.

„Zarkavi eszméleténél volt, ránk nézett és valószínűleg tudatosult benne, hogy kik vagyunk, mert megpróbált felállni és elmenekülni is" – tudósított Caldwell tábornok arról, amit az akcióban részt vett katonák mondtak neki. A terroristavezér azonban nem adott semmilyen információt, semmit sem mondott, mielőtt meghalt.

A tábornok most azt mondta, hogy nem egyetlen információ, és informátor vezette őket nyomra a Baakúba környékén lévő házba, amely egyébként egy Hibhib nevű datolyaültetvényes településen volt. A tábornok szerint hosszú és aprólékos hírszerzői munka van Zarkavi felkutatása mögött. Sok-sok héttel ezelőtt beazonosították a terroristavezér spirituális, vagyis lelki tanácsadóját, sejk Adu Rahmant. Figyelték a mozgását, követték őt nagyon hosszú időn keresztül mindenhová.

Biztosak voltunk benne, hogy Zarkavi és társai a házban vannak, tanácskoznak - mondta Gary Nors altábornok, aki a régióban lévő amerikai légierő főparancsnoka. Az akcióban két F-16-os gép vett részt, de csak egyikük bombázott lézerirányítású és műholdvezérelte bombákkal. A földdel egyenlővé tett házban Zarkavi és öt terroristatársa holtteste mellett egy nő és egy gyermek földi maradványait is megtalálták, de csak Zarkavit és Adu Rahmant tudták azonosítani.

A támadás után egyébként, még szerdán későn este, 17 helyen tartottak rajtaütésszerű támadásokat az amerikaiak, szerte Irakban, csütörtökön pedig 39 al-Kaidás rejtekhelyre csaptak le.

Az FBI szerint amúgy nem kell aggódniuk az amerikaiaknak. Abu Muszab asz-Zarkavi halála után ugyanis nincs terrorfenyegetés az Egyesült Államokban, legalábbis nincsenek erre vonatkozó hírszerzési adatok. Erről beszélt korábban az egyik televíziónak adott interjújában az FBI igazgatóhelyettese, és sajtóértekezletén ezt erősítette meg az FBI szóvivője is.

Tájékoztatása szerint az FBI szorosan együttműködik a hadsereggel és a hírszerzéssel Zarkavi földi maradványainak azonosításában is. Jóllehet, az azonosítás már megtörtént és egyértelmű, de még DNS-vizsgálatokra is sor kerül a virginiai Quanticóban lévő katonai bázison.

Az afganisztáni tálibok vallási-politikai vezetője szerint Abu Muszab asz-Zarkavi halála nem gyengíti az iraki ellenállást. Omar molla nyilatkozatát, amelyben kifejtette, hogy bármelyik fiatal Zarkávi helyére léphet, a tálibok szóvivője tette közzé, telefonon.

Zarkavi elérte célját, tömeges ellenállást akart létrehozni az amerikaiak ellen, és ez sikerült neki - üzente Omár molla.

Krónika Hírszolgálat
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VB-kvíz értékes nyereményekkel!

Legyen Ön az a szerencsés, aki megnyeri a nagy képernyős SONY televíziót vagy a SONY DVD lejátszót! A VB időtartama alatt (június 9-től július 9-ig) minden nap (vasárnap kivételével) felteszünk egy-egy kérdést, melyekre Ön válaszolhat. A játék alatt összesen 26 pont gyűjthető össze! A 20 vagy annál több pontot összegyűjtő játékosok között kisorsolunk egy nagy képernyős SONY televíziót, a 10-nél több jó választ adók között pedig egy SONY DVD lejátszót! Tovább olvasom