Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Yotengrit-ünnep táltosfaállítással, lelki tisztulással

Rábapatona - A Yotengrit Egyház a rábaközi, szigetközi tudók által átmentett régi magyar vallás újraélesztése. Célja visszavezetni a kétkedő lelkeket Istenhez, azáltal a természethez és a természetességhez.


A hétvégi Yotengrit-ünnepre az ország minden részéből több százan eljöttek Rábapatonára.

Máté Imre bácsa, azaz mester, akinek szavaira sokan voltak kíváncsiak a Rába-parti Yotengrit-ünnepen, amelyen éppúgy helyet kaptak az olyan ősi, szakrális szertartások, mint a tűzúsztatás a Rába vizén, a több ezer éves spirituális gyógyászat vagy a tűzön járás, valamint a hamus gyógymódok.

Az ünnep lényege a résztvevők szerint is leginkább az a fajta lelki tisztulás, amelyre mindannyian vágyunk. Többen családostól érkeztek a kétnapos piknikre.

Érdekességet jelentett az úgynevezett sámánfaállítás, amely – a rábaközi hagyományokat tekintve – most is egy kiszáradt fára történő kívánságszalagok ráakasztását jelentette. A szertartás szerint az imádság közben a kék színű szalagokat a szél ereje felviszi az égig, s ezek a kívánságok előbb-utóbb teljesülnek.
 

Sokan személyesen is felkeresték Máté Imre ˝bácsát˝, a mestert, aki az utolsó nagy táltostól, Tudós Nagy Ferenctől tanulta tudományát. Fotó: Harcsás Judit
Sokan személyesen is felkeresték Máté Imre ˝bácsát˝, a mestert, aki az utolsó nagy táltostól, Tudós Nagy Ferenctől tanulta tudományát. Fotó: Harcsás Judit

(Megtudtunk néhány kívánságot, eszerint pedig volt, aki tiszta vizet kívánt, más a magasságát tekintve néhány centiméter pluszt, illetve volt, aki édesapja gyógyulását kérte.)
– A sámánfaállítás szertartását felélesztettük, de emellett számos program várta az érdeklődőket – tájékoztatott a rendezvényről Cser Zoltán, az egyik főszervező.

– Sokan várták Máté Imre ˝bácsát˝, a mestert, aki az utolsó nagy táltostól, Tudós Nagy Ferenctől tanulta tudományát. Ő volt egyébként az utolsó olyan tudó, akit a környéken és távolabb is ismertek a gyógyítóképességéről. Személyesen többen is itt találkoztak vele, ezt – a lelki tisztulás keretében – bárki megtehette.
 

Késik a nyilvántartásba vétel

A Yotengrit Egyház rendelkezésére áll a hozzá fordulóknak szellemi, lelki problémák megoldásában, társ- és emberközi gondok rendezésében, hitéletben, hagyományápolásban és az élet számos területén. Az egyház létezik, ám az alapító Máté Imre tájékoztatása szerint még nem vették nyilvántartásba, azaz bejegyzése még nem történt meg.


 
 

Olvasóink írták

  • 1. kahane1 2009. augusztus 10. 17:15
    „Samanfa-allitas????? az milyen??
    eddig en csak a "Latofa"-rol tudtam,amire a saman felmaszott a szertartas kozben,jovendolni!!!
    a Latofa viszont nem allithato!!az mar a helyen van!! az egy egyedulien allo nagy lombos tolgy!!!
    lehetoleg egy domb tetejen!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álláskeresők negyvenöt év felett

Magyarország - A válság óta 41 százalékkal több 45 év feletti keres állást Magyarországon. A… Tovább olvasom