Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

XIV. Benedek pápa is vitte a keresztet a Via Crucison

XVI. Benedek pápa is vitte a keresztet a nagypénteki hagyományos keresztúti ájtatosságon, amely a római Colosseumtól a Palatinus-dombig tartott.
"Ez az út fájdalmas, kegyetlen és a magányba, a gonoszságba, a halálba vezet, de ez egyúttal egy hitben, reményben és szeretetben kitaposott út is, mert végállomása, a sír nem marad örökké lezárva" - mondta az egyházfő a keresztút elején, utalva arra az örömre, Krisztus feltámadására, amely a keresztényekre vár húsvét vasárnap.

A hagyományos éjszakai keresztúti ájtatosság negyed tízkor kezdődött a pápa vezetésével a díszesen kivilágított Colosseum porondján. Több tízezer ember vesz részt a Via Crucison, amelyet a világ 67 tévétársasága közvetített. Az egyházfő az első és az utolsó stációban maga vitte a keresztet, a másodikban Camilo Ruini bíboros, Róma pápai helynöke, a többiben pedig fiatalok Afrikából, Latin-Amerikából, Európából és Ázsiából. Az egyik ázsiai keresztvivő egy kínai nő volt, de többet nem közöltek róla.

Az idei keresztútra írt elmélkedések - amelyeket az egyes stációknál olvasnak fel - elbeszélő jellegűek, a szenvedéstörténetnek Lukács evangéliuma szerinti leírásához igazodnak, és középpontjukban azok a nők állnak, akik jelen voltak Krisztus kereszthalálánál. Az elmélkedések megírására a pápa az idén egy bibliatudóst, Gianfranco Ravasit, a milánói Ambrus Könyvtár és Galéria (Bibliotheca Ambrosiana) prefektusát kérte fel.

"Ma már odaképzelünk Krisztus mellé minden megalázott, megbecstelenített, háttérbe szorított és aljas törzsi praktikáknak alávetett nőt, a válságban lévő, anyaságukkal egyedül szembenéző nőket, a zsidó és a palesztin nőket, minden háborútól szenvedő nőt, az özvegyeket és a gyerekeik által magukra hagyott időseket. Hosszú a sora azoknak a nőknek, akik gyengédek maradnak ebben a kíméletlen és irgalom nélküli világban. Megtanítanak bennünket az érzelmek szépségére" - olvasható Ravasi atya elmélkedésében.

A keresztút előtt XVI. Benedek vezetésével délután öt órakor kezdődött a nagypénteki csonka mise a Szent Péter-bazilikában. A homíliát az idén is Raniero Cantalamessa atya, a pápai ház szónoka, a ferences rend kapucinus ágának tagja mondta. A beszéd középpontjában a nők jobb megbecsülése állt. "Egyetlen nő sem keveredett gyanúba - még közvetve sem -, amikor Jézust elítélték, a nők magáért követték őt, hálából jóságáért, nem pedig nagyravágyásból. A nők Jézus körüli jelenlétének alapvető tanítása van számunkra: a technika uralta mai civilizációban a férfinak életben maradásához szüksége van a szívre. Több helyet kell csinálnunk a szív érveinek, ha el akarjuk kerülni, hogy Földünk - miközben anyagi értelemben melegszik - lelki szempontból visszasüllyedjen a jégkorszakba" - mondta Cantalamessa atya.

(Forrás: MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok járatot törölnek a ferihegyi sztrájk második napján

Várhatóan sokkal több járatot törölnek pénteken a ferihegyi földi kiszolgálók sztrájkjának második… Tovább olvasom