Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Xantusról mintázták Old Shatterhandet

Nagyon sok jel utal arra, hogy a győri Xantus János Múzeumban található a Winnetou-könyvekből jól ismert Old Shatterhand Henry-karabélya. Karl May olvasta Xantus János amerikai tudósításait és a magyar utazóról mintázta az indiánok sápadt arcú barátját.

A híres előagytáras karabély.
Igazi regényhős. Mesébe illő. Xantus János kalandos útjai során nemcsak az amerikai kontinensen végzett természettudományos gyűjtéseket, hanem Borneón is, a fejvadászok és az orangutánok földjén.
Míg más európai utazónak a koponyája valószínűséggel a bennszülöttek füstöltfej-gyűjteményében végezte volna, addig a magyar  kalandor kivívta a barbár népség tiszteletét. Gyűjtőmunkájában segítették, így kaphatott Xantus János puskavégre kilenc orangutánt és egy kapitális rinocéroszt is. Hazaküldött természettudományi és néprajzi gyűjteménye világviszonylatban is jelentős volt, de nem ezekkel a cselekedeteivel írta be magát a világirodalom lapjaira.

Vasúti mérnökként jutott az indiánokhoz

A jogi végzettségű fiatalember 24 évesen honvédtisztként vett részt a 1848–49-es szabadságharcban, s mivel távollétében az osztrákok halálra ítélték, London érintésével jutott Észak-Amerikába. Az egyik vasútépítő társaság mérnök-rajzolójaként került az indiánok földjére. Közismert, hogy a bennszülöttek ragaszkodtak az ősi vadászterületeikhez, amely sok konfliktushelyzetet teremtett. Xantus diplomáciai érzékkel próbálta nyugtatni a kedélyeket az indiánok és a vasúti munkások között, miközben barátságot kötött a szeminolokkal és a potawatomi törzzsel.

Ott-tartózkodása alatt gyűjtötte a törzsek néprajzára vonatkozó tárgyakat, eszközöket. 1855-ben egy másik expedíció tagjaként a Kansas állambeli kickapo indián törzzsel is szorosabb barátságba került.
 Először angol források hozták napvilágra, hogy a híres indiántörténetek írója, Karl May is olvasta Xantus észak-amerikai tudósításait, s ezért levélben kérte meg a magyar utazót, hogy róla mintázhassa meg az indiánok és Winnetou sápadt arcú barátját, Old Shatterhandet. Egyes magyar kutatók állítják, hogy a drezdai May Károly Múzeumban meg lehet győződni ennek teljes valószínűségéről.  

Győrött a híres Henry-karabély

A győri Xantus János Múzeumban – igaz, hogy kiállítva nincs, de – valóban megtalálható a Henry-karabély, amely egy előágytáras ismétlőfegyver. És itt jön az érdekesség: tényleg a John Xantus nevet vésték egykor a karabély ezüstözött zárborító lemezébe! Százszázalékosan nem sikerült a történészeknek bizonyítani, hogy a fegyver valóban az, amelyről annyi szó esik az indiánregényekben, de nagyon sok jel utal arra: ez nem csupán a véletlen műve.
 Nyolc évvel ezelőtt két váci fiatalember ajánlotta fel megvételre a relikviát a győri múzeum számára. Elmondásuk szerint édesapjuk gázvezeték fektetése során bukkant rá Gödöllőn. A fegyverroncs azonban évekig egy garázsban pihent. A győri történészek az unokától, Xantus Zoltántól megtudták, hogy Gábor névre keresztelt édesapja 1919-ben a román megszállás elől Gödöllőre menekült Temesvárról. Ő a fegyverről semmit sem tud, hiszen akkor mindössze egyéves volt. Két külön helyről indultak, s Gödöllőnél futottak össze a történet szálai!
A győri szakemberek a puska jobb érzékelése céljából rekonstruálták a karabélynak földben elkorhadt faágyazatát. Sajnos hiányzik a  csövébe ütött márka- és cégjelzés, ami nagyban nehezíti a karabély azonosítását. Karl May regényében tetten érhető, hogy Old Shatterhand közvetlenül a készítőtől, Mr. Henrytől kapta a fegyver első példányát! Vagyis a két dolog abszolút nem zárja ki egymást: Xantus a Henry-karabély prototípusát kaphatta meg, ezért nincs rajta gyártásjel. 
 Úgy tűnik, annak a fegyvernek a prototípusa, amelyik az amerikai polgárháború egyik legelterjedtebb harci eszköze volt, a győri múzeumban található. A Henry-karabélyt a déliek „átkozott jenki fegyvernek" hívták, mivel „csak vasárnap töltötték meg és egész héten lőttek vele". Azon se csodálkozzunk, ha netán a győri múzeum idővel zarándokhellyé válik, ahová az indiántörténeteket kedvelő gyerekek látogatnak el, hogy megtekintsék Old Shatterhand világhírű fegyverét!

Xantus Barbara ükapja

Gyorsan jegyezzük meg: hogy Xantus Gábor 1874. augusztus 2-án született, édesanyja Doleschall Gabriella. A 21 évvel fiatalabb színésznő és a világjáró házassága csupán néhány hónapig tartott. Lám-lám, a gének nem hazudnak, hiszen Doleschall ükunokája, Xantus Barbara is a világot jelentő deszkákra vágyott, s ma már a szakma egyik prominens képviselője!

Olvasóink írták

  • 1. qwerty21b 2013. június 24. 21:42
    „Ezeréves a cikk, de talán valaki eljut ide - mint ahogy én is, aki épp a Shatterhand - Xantus rejtélyt kutattam.
    Szóval, a források szerint a történet (mármint az összefüggés X. J. és Old Shatterhand karaktere között) annyira meseszerű, hogy nem is létezik. Egy Németh Imre nevű író írt egy (valszeg ponyva) regényt Xántus Jánosról, amibe belekevert rengeteg mindent Karl Maytól - és sajnos minden egyes magyar forrás végül ide vezet vissza. A Karl May társaság pedig már a hetvenes évek végén publikált egy rövid tanulmányt, amiben kategorikusan elutasítja X. J. életének vagy leveleinek bármilyen felhasználását. Szóval, ez van - bevallom, amikor először hallottam, akkor is túl szépnek (viszont kevéssé köztudatban lévőnek) tűnt, ahhoz, hogy igaz legyen. És így is lett.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Windows 2000 végre biztonságos

A Windows 2000 elnyerte a Common Criteria bizonyítványát, mellyel a legmagasabb… Tovább olvasom