Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Vonzó falu karnyújtásnyira a várostól

Mindössze négy kilométer Mosonmagyaróvártól Újudvar. A város közelsége sok új lakót vonzott más településekről is a csendes faluba. A városhoz tartozó községben augusztus 20-án megnyílik a közösségi ház.
Két kis ABC is működik Újudvaron, jobbára az idősek járnak Czubor Melinda pici üzletébe. A kereskedő szüleivel Jánossomorjáról került 1971-ben a településre, aztán férjhez ment, beköltözött Mosonmagyaróvárra, majd a panelos hölgy 2000-ben úgy döntött, hogy visszaköltözik és vállalkozásba kezd. Nem bánta meg ezt a lépést, semmi pénzért nem menne vissza már a városba, azt mondja, a családi háznak nincs párja, és a gyerekei is nagyon szeretnek a községben. Meggazdagodni ugyan nem lehet a kisboltból, de meg lehet belőle élni.
Péter H. Jenőt éppen munka közben zavarta meg a Kisalföld. A 66 éves férfi tartja rendben a közterületeket Újudvaron. Negyvenkilenc esztendeje Kecskemét mellől három bátyját követte ide, ahol a Lajta–Hanság Rt.-nél helyezkedett el mezőgazdasági munkásként. Két testvére visszament, ő a másikkal maradt, megnősült és letelepedett a községben. Amikor olykor hazalátogatott, akkor is úgy érezte, jól választott, hogy Újudvar mellett döntött. Csend van, a város szinte karnyújtásnyira, és semmi nem hiányzik innen, győzköd bennünket a nyugdíjas. Van két kis ABC és négy vendéglő, meséli, hétvégén zene is van, az idősek összejárhatnak kártyázni.
Munkalehetőség is több akad

a településen, a buszközlekedés jó, és a hírek szerint hamarosan az egyik épületben könyvtár is helyet kap, osztja meg velünk

információit Péter H. Jenő.
Újudvar közelében kavicsos út vezet Kisudvarra. A település mindössze egy utcából áll, a legtöbben hétvégén járnak ki ide pihenni. Itt élő alig van, húsz alatti a számuk, kutya viszont annál több, van olyan porta, ahol négy eb őrzi a házat. A 83 esztendős Vilma nénire csak egy, Cézár vigyáz. Özvegy Csapó Dezsőné 1937-ben a szüleivel Markotabödögéről érkezett ide, azóta itt él, most már egyedül. Férje meghalt, három gyermeke, unokái, dédunokái Mosonmagyaróváron laknak. Az idős asszonyt régóta győzködik a szerettei, hogy költözzön be a városba, de ő hallani sem akar róla. Azt mondja, amíg a kezét fel tudja emelni, nem megy innen sehová. A kertben rengeteg a munka, ez élteti, reggel hatkor már kint dolgozik, gyorsan eltelnek a napok, a hozzátartozói pedig minden héten meglátogatják. Kisudvaron úgy cserélnek gazdát a házak, hogy már nem is lehet követni, jegyzi meg Vilma néni, akitől azt is megtudjuk, hogy osztrákok is vásároltak i tt ingatlant.
Pandur Imre, a környék önkormányzati képviselője lapunk érdeklődésére elmondta: az ötszáz lelkes Újudvar nagy eseményre készül. Augusztus 20-án nyílik meg a közösségi ház, ami ugyan egyelőre nem az önkormányzat tulajdona, csak bérlik a Lajta–Hanság Rt.-től. Itt kap helyet a könyvtár is, ami hetente kétszer várja majd az olvasókat, és egy internetszoba is lesz az épületben. Újudvar sokak számára vonzó település, az egykor a gazdaságtól megvásárolt telkek ára jócskán felment, ma már 4–5 millió forintért kínálják a tulajdonosok az érdeklődőknek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sáremberből új ember

Népi megfigyelés az alapja a gyógyiszapkúrának. A Marosban fürdőző makóiak az 1950-es években, de a… Tovább olvasom