Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Vízumkérdésben nincs változás, Táncsics börtöne a mienk

Az Egyesült Államok és Magyarország szövetsége egyszerre érték- és érdekalapú - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök George Bush amerikai elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Parlamentben. A kormányfő szerint a kétoldalú kapcsolatokban fájó, nyitott kérdések nincsenek, csak kihívások, megoldandó feladatok vannak, ami normális.
Az Egyesült Államok és Magyarország szövetsége egyszerre érték- és érdekalapú - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök George Bush amerikai elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Parlamentben. A kormányfő szerint a kétoldalú kapcsolatokban fájó, nyitott kérdések nincsenek, csak kihívások, megoldandó feladatok vannak, ami normális. George Bush megtiszteltetésnek nevezte, hogy Budapesten lehet, és megköszönte Magyarország elkötelezettségét az iraki és afganisztáni misszióban.

Reggel a Sándor-palota előtt ünnepélyesen fogadták George Bush amerikai elnököt és feleségét. Sólyom László köztársasági elnök és vendégei a téren felállított dobogón hallgatták végig az amerikai és a magyar Himnuszt.

Sólyom László is és George Bush is, mindketten hangsúlyozták, hogy '56 egy értékközösséget jelentett mind az Egyesült Államok, mind pedig Magyarország között, ezért is látogatott ide elsősorban az amerikai elnök. Sólyom László elmondta, hogy több mint 50 országból várnak magas rangú vendégeket az '56-os megemlékezés alkalmából, de nem hallgatta el a kritikai észrevételeket sem.

Hangsúlyozta, hogy a terrorizmusellenes harc közös érdeke mind Magyarországnak, mind az Egyesült Államoknak, ugyanakkor viszont nagyon fontos az emberi jogok respektálása, tehát örömmel üdvözölte azt, hogy George Bush közölte szerdán Bécsben, hogy a guantanamói fogolytábort előbb-utóbb majd felszámolják.

A magyar államfő ezen kívül szóba hozta a vízumkiadás terén meglévő sajátos helyzetet is, amely szerint az amerikaiak akadálytalanul léphetnek be Magyarország területére, a magyar állampolgároknak viszont vízumért kell folyamodniuk, hogyha be akarnak jutni Amerikába.

A két államfő tárgyalásain részt vesz a két ország külügyminisztere, tehát magyar részről Göncz Kinga, amerikai részről pedig Condoleezza Rice.

Az amerikai elnök 11 óra előtt érkezett a Parlament épületébe. A magas rangú vendég házaspárnak a Kupolateremben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök személyesen mutatta meg a Szent Koronát, majd megkezdődtek a kétoldalú megbeszélések a Nándorfehérvári teremben.

Az ezt követő, George Bush amerikai elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón Gyurcsány Ferenc kijelentette: az Egyesült Államok és Magyarország szövetsége egyszerre érték- és érdekalapú. A kormányfő szerint a kétoldalú kapcsolatokban fájó, nyitott kérdések nincsenek, csak kihívások, megoldandó feladatok vannak, ami normális.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: az elnöki látogatás az 1956-os forradalom előtti tisztelgés mellett annak elismerését is jelenti, hogy Magyarországon stabil a demokrácia, és az ország a térségben a legtöbb amerikai befektetőt és tőkét vonzza.

A miniszterelnök szerint a két ország kapcsolatában a vízumügy a legnagyobb megoldatlan kérdés. Az amerikai elnöknek szűk mozgástere van ez ügyben, a jelenlegi feltételek megváltozásához szenátusi döntés kellene - tette hozzá Gyurcsány Ferenc, aki bejelentette azt is, hogy hamarosan visszatér a magyar tulajdonba az az épület, amelyben egykor Táncsics Mihály raboskodott.

George Bush megtiszteltetésnek nevezte, hogy Budapesten lehet, és megköszönte Magyarország elkötelezettségét az iraki és afganisztáni misszióban.

A díszebéd után George Bush és felesége virágot helyezett el a Kossuth téren, az 1956. október 25-i sortűz áldozatainak emlékművénél.

Bush elnök útjának nemzetbiztonsági főtanácsadója szerint ez a fő célja: tisztelegni '56 ihlető emléke előtt. Ennek ellenére '56-os forradalmárokkal való találkozót nem iktattak bele a látogatás hivatalos programjába.

Táncsics börtöne

George W. Bush amerikai elnök és Gyurcsány Ferenc kormányfő találkozóján megállapodás született arról, hogy hamarosan a magyar állam tulajdonába kerül az az épület, ahol valaha Táncsics Mihály raboskodott, s amelyet az 1948. évi háborús jóvátétel értelmében bocsátott az amerikai nagykövetség rendelkezésére a magyar állam.

A Budai Várban, a Táncsics utca 9. szám alatti kétszintes ház - udvarán a volt börtönépülettel - így jelenleg az amerikai nagykövetség tulajdonában áll, és lakóépületként szolgál. A világörökség részét képező műemléképületet a tulajdonos - egyeztetve az Országos Műemlékvédelmi Hivatallal - az 1990-es években felújíttatta.

Az épület területén a feltevések szerint már a XIII.-XIV. században királyi pénzverő működött. A szakemberek nem tartják kizártnak, hogy az épület és környéke annak a területnek a része, amely alatt az első budai kancellária romjai rejtőzködnek.

1530 körül - a telek hátsó része mentén húzódó várfalakhoz csatlakozva - építtette fel Szapolyai János az úgynevezett Erdélyi bástyát. A török hódoltság alatt e területen lehetett a janicsárok jégverme. A telek hátsó részén a XVIII. század elején építették a ma is fennálló, rendkívüli falvastagságú börtönépületet az eredeti cél szerint puskaporraktárnak.

Ehhez épült 1810 körül a valamikori József-kaszárnya kétemeletes barokk sarokháza, amely nem szabadon álló épületegyüttes, hanem az utcai zárt sorba illeszkedik.

A kaszárnya falain belül sokáig az osztrák uralmat képviselő Helytartótanács fogháza működött. Itt raboskodtak a nemzeti függetlenség legendás hősei: 1837 és 1840 között Kossuth Lajos, 1839-1840-ben Wesselényi Miklós, 1849-ben - október 6-i kivégzéséig - Batthyány Lajos. Táncsics Mihályt 1847-től 1848-ig, majd 1860-tól 1867-ig tartották itt fogva.

A II. világháborút megelőzően a Pénzügyminisztérium hivatali épülete volt. A háború során a ház nem szenvedett súlyos sérülést, csupán a tető szorult felújításra. 2006. március 15-én a budapesti Amerikai Nagykövetség megnyitotta magyar általános iskolások előtt az épület kapuját, s a gyerekek rendhagyó történelemórán vehettek részt az 1848-as magyar forradalom egyik jelentős helyszíneként ismert épületben.

Krónika Hírszolgálat/hirado.hu
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újraéledt a futballélet a Kühne-pályán

Öt évvel azután, hogy megszűnt a Mofém–Kühne labdarúgócsapata, most Mosonmagyaróvári Ifjúsági… Tovább olvasom