Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Víztakarékossági módszerek

Mai világunkban egyre nagyobb szerepet kap az energiatakarékosság és a környezetvédelem. A víztakarékossággal sok energia takarítható meg, hiszen a felhasznált vizet tisztítani kell, a vízmennyiség egyharmada pedig felmelegítve kerül felhasználásra.

Egy rövid számítással

Amíg hazánkban a hő- és villamosenergia-megtakarítás területén számtalan újdonságot mutatnak be, addig a lakossági és középületek vízfogyasztásának csökkentésére tett lépésekről alig hallani.

Századunk első felében, amikor a háztartások még nem voltak gépesítve, illetve az emberek igényei nem voltak olyan magasak, mint ma, a személyenkénti vízigény 95 l/nap volt. Ebből 47%-ot, azaz 45 litert használtak a WC öblítésére. Ez az érték ma 145 l/napra, illetve 32%-ra módosult, ami azt jelenti, hogy a személyenkénti WC-öblítő víz felhasználása a teljes napi igény 1/3-át teszi ki. Ez a mennyiség önmagában sem elhanyagolható, de még nagyobb jelentőséget kap a vízdíjak ismeretének függvényében.

Hazánkban a régen beépített öblítőtartályok általában 12 l öblítővizzel dolgoztak, ma már 9 l az öblítővíz mennyisége, függetlenül attól, hogy mit öblítünk. Külföldön szabvány írja elő az öblítés megszakíthatóságát. Sajnálatos módon hazánkban ilyen előírás még nincs. Egy rövid számítással bárki beláthatja, hogy a korszerű, kétmennyiségű öblítőrendszerrel a ma általánosan elterjedt 12 literes vízmennyiséggel működő berendezésekhez viszonyítva kb. 70% vizet tudunk megtakarítani, tehát ez a befektetés a beruházó számára kb. 1–2 év alatt megtérül.

További víz és energia megtakarítás érhető el modern mosó- illetve mosogató gépek alkalmazásával. Talán kevesen gondolnák hogy például egy modern mosogatógép egy átlagos programja kevesebb, mint 20 l vizet használ el. Figyelembe véve az elmosogatott edények mennyiségét, könnyen belátható, hogy ennyi víz nem lenne elég ha kézzel mosogatnánk. Teljesen hasonló a helyzet a mosógépeknél is: a modern mosógépek nagyságrendekkel kevesebb vizet, így energiát használnak, mint elődeik, vagy mint ha kézzel mosnánk. Természetesen mindkét típusú berendezés esetén a hatékony használat a legfőbb kulcs a spóroláshoz!
 
A helyesen kialakított melegvíz rendszer

Kevesen gondolnánk, hogy a melegvíz hálózat jó kialakításával rengeteg víz, és ebből fakadóan energia takarítható meg. Ugynis amikor kinyitjuk a melegvíz csapját, megvárjuk, hogy a víz tényleg meleg legyen, tehát elég sok vizet és a felmelegítéséhez szükséges energiát pazarolunk el.

Kis lakások esetén a melegvízzel ellátott helyiségek közel helyezkednek el egymáshoz, egy központi helyre felszerelt melegvíz előállító berendezésből egyenként (tehát minden csaphoz külön-külön) jut el a melegvíz. Feltéve, hogy a csapok nincsenek túl távol a melegvíz forrásához, a víz illetve energia felhasználás körülbelül másfél-kétszerese a tényleges melegvíz igényünknek.

Nagy lakásoknál, a vizes helyiségek távol esnek egymástól, a melegvíz hálózat kialakítása alapvetően kétféle lehet:

Az első esetben megegyezik a kialakítás a kis lakásokban alkalmazottal. Ez talán a legegyszerűbb megoldás, esetleg spórolhatunk a csövekkel és az egyéb alkatrészekkel. Sajnos azonban hamar ráébredünk, hogy rosszkor spóroltunk, ugyanis ennél a megoldásnál akár háromszoros a víz és energiafelhasználás a tényleges igényeinkhez képest.
 
A másik módszer az úgynevezett cirkulációs melegvíz hálózat. Ehhez a módszerhez feltétlenül tárolós rendszerű melegvíz előállító berendezésre van szükségünk, ugyanis ekkor a melegvizet folyamatosan cirkuláltatni kell. Így ha kinyitjuk a csapot azonnal rendelkezésünkre áll a megfelelő hőfokú melegvíz. Ezzel a módszerrel a víz felhasználásunk gyakorlatilag megegyezik a tényleges melegvíz igényünkel, az energia felhasználásunk körülbelül másfélszeres. Lényeges azonban, hogy ez a módszer csak akkor működik ilyen gazdaságosan, ha a rendszer kialakításakor nagy hansúlyt helyezünk a kivitelezés minőségére. Ez azt jelenti, hogy a melegvizes csőhálózat hővesztesége kisebb legyen, mint 8 W/m, tehát jól szigeteltnek kell lennie. Szigetelés nélkül ez az érték elérheti a 60-70 W/m-t is. Hasznos apróság ha a keringető szivattyú programozható, tehát a cirkuláltatás alkalmazkodik a család igényeihez. Ha ezeknek a követelményeknek nem felel meg rendszerünk, akkor az energiafelhasználás akár a szükséges nyolcszorosa is lehet!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klubfoglalkozás

Győr. A Mozgáskorlátozottak Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének Psoriasis Klubja ma délután három… Tovább olvasom