Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Vízszállító tíz tűzoltóságnak

Tíz darab, egyenként 55 millió forint értékű vízszállító járművet vehettek át a tűzoltóságok képviselői augusztus 10-én az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság székhelyén. A vadonatúj eszközöket dr. Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára adta át – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól.

A tíz jármű már jóval az átadást megelőzően felsorakozva várakozott az OKF épülete előtt, itt gyülekeztek az átvevő önkormányzatok- Budapest, Dabas, Kecskemét, Körmend, Nagykőrös, Ózd, Pécs, Szekszárd, Székesfehérvár, Veszprém vezetői, a tűzoltóságok parancsnokai, a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságok Országos Szövetségének elnöke, a Létesítményi és Önkéntes Tűzoltóságok Országos Szövetségének elnöke, a gyártó cégek vezetői, képviselői is.

Ujhelyi István államtitkárt többek között dr. Tatár Attila tű. altábornagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató, valamint Hoffmann Imre tű. dandártábornok, főigazgató-helyettes fogadta. A tűzoltószerek átadásának alkalmából az államtitkár mondott köszöntő

beszédet. Ujhelyi István arról beszélt, hogy az elmúlt hetek, hónapok történései bebizonyították, hogy igenis szükség van új eszközökre, elégcsak a közelmúlt erdőtüzeire, és a megfékezésükhöz szükséges erőfeszítésekre gondolni. Az államtitkár szólt arról is, hogy a mostani szerátadás része a 2010-ig tartó, körülbelül 12 milliárd forintos eszközfejlesztési programnak, amelynek keretében újabb, modern felszerelések beszerzése zajlik majd.

A köszöntőt követően Ujhelyi István átadta a kilenc hivatásos és egy önkéntes köztestületi tűzoltóság (Nagykőrös), valamint a fenntartó önkormányzatok vezetőinek a szerek átvételéről szóló emléklapot, valamint egy-egy jelképes indítókulcsot.

Az átvevő polgármesterek, önkormányzatok nevében dr. Tóth Bertalan, Pécs város alpolgármestere mondott köszönő beszédet. Mint fogalmazott, rendkívül fontos, hogy a tűzoltóságok magas szintű mentést, szolgáltatást tudjanak nyújtani, amihez például a most átvett szerekre is szükség van. A pécsi városvezető reményét fejezte ki, hogy további pályázatokra is lehetőség nyílik. Külön kiemelte a laktanyák kérdését, fontosnak nevezve, hogy a jó felszerelések mellett jó körülményeket is biztosítani kell a tűzoltók részére.

Az átvevő tűzoltó-parancsnokságok nevében dr. Faragó Ede tű. alezredes, kecskeméti parancsnok mondott beszédet. Úgy fogalmazott, a most kapott vízszállító igen jó szolgálatot tett volna a néhány hete tomboló tüzeknél, hiszen előfordult, hogy egyszerre négy-öt V-ös kiemelt tűzhöz kellett vonulniuk. A parancsnok személyes emlékein keresztül felidézte az eszközbeszerzések folyamatát, a fejlesztési koncepció kimunkálásának kezdetétől, figyelemmel a jogi és pénzügyi háttérre. Mint mondta, a folyamatokat figyelve nem utópisztikus elképzelni, hogy a tűzoltók a nem is annyira távoli jövőben jó felszerelésekkel, jó egyéni védelemmel, jó szerekkel, jó laktanyákból indulva dolgozhatnak.

A szerek jelképes átadása után a jelenlévők fizikai valójukban is megtekintették a vízszállító járműveket. Ezek az eszközök egyenként körülbelül 7 ezer liter vizet szállítanak, alkalmasak tűz oltására is. Ujhelyi István államtitkár minden vízszállító előtt elbeszélgetett a tűzoltókkal, az egyik járműbe be is szállt. Az eszközök megtekintését követően dr. Tatár Attila országos katasztrófavédelmi főigazgató mondott pohárköszöntőt. Mint mondta, a

technikai fejlesztéseket az OKF igyekszik az igényeknek megfelelően, a kockázatokat alapul véve és elemezve tervezni. Hozzátette, ezen kívül igyekszik biztosítani a fejlesztésekhez a szükséges további erőket, hiszen az új szereket működtetni is kell. A főigazgató a HÖTOSZ és a LÖTOSZ fejlesztési folyamatban vállalt szerepe miatt külön köszönetet mondott a szövetségek jelenlévő vezetőinek. Hangsúlyozta, a fejlesztési lehetőségek továbbra is nyitva állnak az önkéntes tűzoltóságok előtt is, de ez a folyamat nem hivatásosok és önkéntesek egymással szembeállításával, hanem egymás kiegészítésével zajlik, aminek nélkülözhetetlen feltétele a szakmai konszenzus. Kristóf István tű. ezredes, az OKF Műszaki Főosztályának vezetője kérdésünkre elmondta: az idén kifutnak a 2002-2005 között leadott pályázatok, és új lehetőségek nyílnak meg. Még augusztus folyamán megjelenik az Önkormányzati Közlönyben az új pályázati kiírás, a beérkező jelentkezéseket november végéig elbírálják. Itt az önkéntes köztestületi és a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok pályázhatnak tűzoltási és műszaki mentési gépjárművekre, szakfelszerelésekre, védőeszközökre, köztük például a tavalyi műegyetemi tragédia óta reflektorfénybe került bodyguard-ra is.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2007. augusztus 10.

Gy. Mészáros Ágnes

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpár

Gratulálunk! Ön egy kiváló minőségű kerékpárhoz jutott, mi pedig 170 ezer forinthoz. Szívből… Tovább olvasom