Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 15°C Még több cikk.

Vizsgált vagyonok

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) április végéig 184 vagyonosodási vizsgálatot végzett, a megállapítással zárult 138 esetben összesen 1,8 milliárd – átlagosan 13,04 millió – forint adókülönbözetet tárt fel – jelentette be az adóhatóság. Az APEH a rendelkezésére álló információk alapján évről évre több vizsgálatot rendel el, s hiába bővülnek az adózók által kitalált jövedelemlegalizálási módszerek, a vizsgálat mind nagyobb arányban zárul megállapítással. A jövedelemeltitkolás drága mulatság. Mivel nem csupán az adót kell utólag megfizetni, hanem az adóbírságot (főszabályként ennek mértéke az adóhiány 50 százaléka) és a késedelmi pótlékot is (a jogosulatlan pénzhasználat díját a jegybanki alapkamat kétszeresével számolják), a befizetendő összeg elérheti a megállapított adókülönbözet dupláját is. Ha az adóhivatal megállapítása szerint az adózó vagyongyarapodásával és életvitelére fordított kiadásaival nincs arányban bevallott, adómentes és bevallási kötelezettség alá nem eső jövedel-

meinek együttes összege, becsléssel állapítják meg, mennyi jövedelemre volt szükség a felhalmozott vagyon megszerzéséhez.

Az adóhatóság az adatok valóságtartalmát az adómegállapításhoz való jog elévülési idejét megelőző időszakra vonatkozóan is vizsgálhatja. A vagyongyarapodási vizsgálatok esetében a bizonyítási teher részben megfordul: az adózónak kell bizonyítania, hogy a vagyonnövekmény legális forrásokból származik és azok után nem is kellett adózni. (mti)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védegylet és

a kettős tagság

A Védegylet nem keresi a pártokat és eddig a pártok sem tettek javaslatot az együttműködésre –… Tovább olvasom