Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Vizsgálhatják Gyurcsány vagyonosodását

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint nagyon jól végezték dolgukat az adóhivatal munkatársai, amit mutat, hogy az elmúlt hónapokban – hosszú évek után – a terveknek megfelelő, sőt, annál talán hajszálnyival több bevétel folyt be az államháztartásba. Ez a miniszterelnök szerint talán azt is jelenti, hogy a költségvetés bevételi oldalát jobban tervezték, mint a korábbi években.
A kormányfő tegnap az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) Országos Vezetői Értekezletén vett részt, ahol elmondta: az APEH országos rendszerében mintegy 500 fővel nő a létszám, amit a megnövekedett feladatokkal, így az új adónemek bevezetésével, a szélesebb körű adóigazgatási eljárásokkal támasztott alá.
A jövő évre tervezett tízezer vagyonosodási vizsgálattal kapcsolatban a kormányfő felhívta a figyelmet: lehetőség van arra, hogy ezt ki-ki maga kérje. A politikai elitnek ebben példát kell mutatnia, ő is kezdeményezni fogja a vagyonosodási vizsgálatot maga ellen – hangsúlyozta.
„ Azt fogom kérni politikustársaimtól, hogy tegyék meg ugyanezt. A parlamenti pártok elnökei, frakcióvezetői járjanak élen, mutassanak példát, nincsen titkolnivalójuk nekik sem ebben az ügyben” – fűzte hozzá.
A vagyonosodási vizsgálatokkal kapcsolatban kiemelte: azok érdekeit védi, akik tisztességesen fizetnek adót, valamint azokét, akik ezekből az adókból szociális, jóléti és egyéb szolgáltatásokat kapnak.
A vagyonosodási vizsgálat elsősorban azokra terjed ki, akik a különböző nyilvános nyilvántartások alapján az elmúlt időszakban vélhetően jelentősen meggazdagodtak – mondta a miniszterelnök, aki szerint el kell kerülni még a látszatát is annak, hogy ezt bárki fenyegetésként élje meg. A dolog a tisztességről és a felelősségről szól – hangsúlyozta.
Az egyéni és társas vállalkozások pénztárállományára kivetendő adó kapcsán a miniszterelnök úgy vélekedett: a mikrovállalkozások világában teljesen valószerűtlen, hogy ezermilliárd forint ott van valóságos eszközben, hiszen ha így volna, többségük nem mikrovállalkozás volna. Ahogyan minden munkavállalónak fizetnie kell a jövedelme után, a vállalkozásokból kivett pénz után is adózni kell. A tőkét és a munkát egyformán kell megadóztatni – mondta Gyurcsány Ferenc.
A miniszterelnök értékelése szerint jól halad az egyéni járulék-nyilvántartási rendszer bevezetése, amely az egészségügyi reform egyik alapja. Már közel 3 millió személy adatai vannak a nyilvántartásban, akiknek az alkalmazáshoz kötődő terheit befizették – mondta. Erre azért van szükség, hogy az egészségügyi reform következő szakaszában, jövő januártól mindenkiről tudhassa a háziorvosa, a szakorvosa, hogy áll-e mögötte járulékfizetés, jogosan veszi-e igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat. Így ki fog derülni, ki az a pár százezer ember, aki mögött nincs sem állami, sem magánbefizetés – tette hozzá. Ez az egyik legfontosabb eszköze a gazdaság kifehérítésének, annak, hogy szolgáltatás-, biztosításalapúvá váljon az egészségügy, integrált legyen a nyilvántartás – mondta a miniszterelnök, aki szerint ez a közszolgálati reform legfontosabb lépése. Mint elmondta, ősztől lehetővé válik, hogy mindenki ellenőrizze, a munkáltatók fizetnek-e utána járulékot. (mti)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó pont a motivációs levél

Tovább olvasom