Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Vita a mínusz három százalékról

Utólag átírt szerződés, szűkebbre állított válogatógépek – erről panaszkodik több uborkatermelő. A Rábaközi TÉSZ vezetője szerint nincs szó szabálytalanságról, a gazdálkodókat nem éri hátrány.
Fotó: H. Baranyai Edina

Számok utólag?

Többek nevében kereste meg a Kisalföldet Dani György. A fehértói uborkatermelő arról panaszkodott, hogy a Rábaközi TÉSZ Szövetkezettel kötött szerződéseket visszakérték, s az azon szereplő mennyiség – esetében 23 mázsa – fölé utólag odaírtak mínusz 3 százalékot. Ennek azért van jelentősége, mert az állami támogatás csak a kontraktusban rögzített szám után jár. (Lapunk megkapta a dokumentumot, s azon valóban más tollal és más kézírással szerepel a mínusz 3 százalékról szóló megjegyzés.)

Elfogynak az uborkások

Dani György azt is nehezményezi, hogy néhány hete az 5–8 centiméteres méretosztály helyett a 4–7 centimétereset vezették be, amihez át kellett állítani az átvételi gépeket. Ez pedig szerinte szükségszerűen azzal járt, hogy a többi osztályba is kisebb méretű uborkák esnek. Úgy vélekedett, hiába adnak azóta 10 forinttal többet kilónként a kisebb méretek után, több veszik el a vámon, mint ami marad a réven. „Ha ez így megy tovább, nem lesz, aki foglalkozzon ezzel a növénnyel. Már csak heten vagyunk uborkázók a faluban, korábban harmincan is voltunk" – tette hozzá.
Szalánczy Zsolt, a Rábaközi TÉSZ elnöke ezzel szemben azt állítja: a 4–7-es osztály bevezetésével nem éri kár a termelőket, mert a gépeken nem az áteresztő húrokat állították át, hanem az alatta lévő kis terelőket helyezték arrébb, az így keletkező veszteséget pedig kompenzálja a 10 forintos átvételiár-emelés.

Háromszáz gazda

A szakember szerint a 3 százalékos mennyiségcsökkentés csak az összes termelő 10 százalékát érinti, azaz körülbelül háromszáz gazdát. Az ok – fejtette ki – abban keresendő, hogy egyes felvásárlói körzetekben a gazdák tavaly decemberben jóval kevesebb termést prognosztizáltak 2003-ra, mint idén tavasszal, a feldolgozók és a TÉSZ között viszont az előbbi mennyiség alapján született meg a szerződés.

Jár a pluszpénz

Szalánczy Zsolt ettől függetlenül hangsúlyozta, mai ismeretei szerint azok is teljes mértékben megkapják a kilónkénti 31,25 forintos plusztámogatást, akik túllépték saját kvótájukat. Az elnök ugyanakkor azt is megjegyezte: az ominózus szerződéseket nem utólag módosították, hanem a mínusz 3 százalékos felülírással egy időben került rá a pecsét és a szignó.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az asszony letépte férje fél heréjét

Állítása szerint estében kapaszkodót keresve tépte le ura fél heréjét egy asszony Győrben a… Tovább olvasom