Kisalföld logö

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -1°C | 11°C Még több cikk.

Visszatérés az ősök földjére

Könczöl Antal 1945-ben Németországban született, azóta ott él, a hazát számára mégis Vének jelenti. Az ősi, felújított családi ház néhány éve sajátos emlékhellyé vált a faluban.
Véneken még rendben a világ – vallja Könczöl Antal, aki gyermekkorától – mintegy varázsszóként – majd mindennap hallotta édesanyjától a Duna-parti kis falu nevét.
– Fogalom volt számomra, amiről kiderült, ott vannak a gyökereim. Bár kint születtem, és családommal – négy gyermekem és öt unokám van – ma is a svájci határnál, Freiburg mellett élek, mégis az elmúlt évek annak bizonyosságával ajándékoztak meg, hogy Vének a hazám. Az ősi Bangha-házban idős nagynéném és nagybátyám lakott. Mikor a hetvenes évek elején először meglátogattuk őket – elég rossz körülmények között éltek –, megelevenedett előttem a régi történetek helyszíne: a gádor, az udvar, a gyönyörű gyümölcsös. A rokonok halála után az örökösök kiadták a házat, aztán a rendszerváltáskor lehetőség adódott: édesanyánk biztatására testvéreimmel megvettük a romos épületet. Egy győri építész segítségével szinte az eredeti formában sikerült helyreállítani – emlékezett Könczöl Antal, aki ugyan civilben jogász, de a hetvenes évektől kezdve családtörténettel is foglalkozik.
Kutatásaiból kiderült, hogy Bangha ősei 1820-ban kerültek a Duna egyik partjáról a másikra, vagyis Kolozsnémáról Vénekre.
– Kis család volt, mégis sok neves embert adott a környéknek, a hazának. Például dédnagyapám testvérének fia volt az a Bangha Béla, aki később neves jezsuita szerzetesként megszervezte a harmincnyolcas eucharisztikus világkongresszust, sajtóapostolkodásának eredményeként pedig megújította a magyar katolikus sajtót. Emlékét tábla hirdeti véneki házunk falán, hiszen a páter az első világháború idején, a kommün alatt itt bujdosott. Relikviáit – dedikált könyvek, róla készült fényképek, korabeli újságcikkek – egy vitrinbe gyűjtöttük, ott láthatók, miként egy másikban nagybátyám, Bangha Ernő személyes tárgyai. P testőr őrnagy volt Horthy kormányzó környezetében. Így a nálunk őrzött személyes tárgyai arról a világról tanúskodnak. Sorolhatnám, még hány érdekes-értékes ember született a családban: bankigazgató, katonatiszt, főszerkesztő vagy említhetném nagyapámat, Bangha Ernőt is, aki Véneken született, igazgató, kántortanító volt Bácsán, ahol azóta is nagy tisztelettel emlékeznek rá.
Könczöl Antal néhányszor gyermekeit is elhozta Vénekre, de az utóbbi időben főként unokáival látogat haza.
– Biztos vagyok benne, hogy csak így lehet megtartani a magyarságukat. Például a németországi emigrációban a második nemzedék már bizonytalanul beszéli a magyart, a harmadik szinte alig, a negyedik pedig már csak a németet használja. Én büszkén és örömmel mondhatom, unokáim teljesen otthon érzik magukat a magyarban, otthon Véneken ismerik a falubelieket, a szájról szájra hagyományozott családi történeteket. Hálás vagyok a sorsnak, hogy így tudtunk visszajönni Magyarországra, miként azért is, hogy a vénekiek be- vagy inkább visszafogadtak bennünket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VB-kvíz értékes nyereményekkel!

Legyen Ön az a szerencsés, aki megnyeri a nagy képernyős SONY televíziót vagy a SONY DVD lejátszót! A VB időtartama alatt (június 9-től július 9-ig) minden nap (vasárnap kivételével) felteszünk egy-egy kérdést, melyekre Ön válaszolhat. A játék alatt összesen 26 pont gyűjthető össze! A 20 vagy annál több pontot összegyűjtő játékosok között kisorsolunk egy nagy képernyős SONY televíziót, a 10-nél több jó választ adók között pedig egy SONY DVD lejátszót! Tovább olvasom